Βρε καλώς τον!

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 13.6.2024

Θυμάστε όλα αυτά που λέγαμε, για την ψήφιση της απαγόρευσης του TikTok από το αμερικανικό Κογκρέσο; Αυτά last month. Τώρα ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ας μην ξεχνάμε έχει το δικό του social, μπήκε στο TikTok.

Το περασμένο Σάββατο το βράδυ, ο πρώην Πρόεδρος και νυν υποψήφιος, δημοσίευσε ένα εντυπωσιακό βίντεο στον νέο του επαληθευμένο λογαριασμό, το @realDonaldTrump, που τον δείχνει να χαιρετά τους οπαδούς σε έναν αγώνα του Ultimate Fighting Championship που παρακολούθησε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Κι επειδή δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ στην περιέργειά μου, το Ultimate Fighting Championship είναι ένα event μεικτών πολεμικών τεχνών, το μεγαλύτερο μάλιστα στον κόσμο. Θέαμα.

Ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την καταδίκη του για 34 αδικήματα δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα αλλά δεν φάνηκε να έχει πτοηθεί. Τον συνόδευε ο διευθύνων σύμβουλος του UFC, Ντάνα Γουάιτ, ο οποίος στο βίντεο του δίνει και την πάσα: «Ο Πρόεδρος είναι τώρα στο TikTok». «Τιμή μου», απαντά ο… Πρόεδρος.

Δεν ξέρω πόσο τυχαίο ή πόσο σκόπιμο είναι να εμφανιστεί μετά τη δίκη σ' ένα κοινό, σαφώς ανδρικό και σαφώς με ενδιαφέρον για το… ξύλο. Πάντως σίγουρα στο TikTok ψάχνει να προσεγγίσει ιδιαίτερα τους νεότερους ψηφοφόρους.

Η συμμετοχή του, όμως, στο TikTok αποτελεί άλλη μια νίκη για την εφαρμογή, στην οποία εντάχθηκε τον Φεβρουάριο η προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Μπάιντεν. Είναι ένα σημάδι ότι και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα βλέπουν το TikTok, με τους 170 εκατομμύρια χρήστες του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένα εργαλείο στο οποίο αξίζει να επενδύσουν, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Τραμπ αρχικά και ο Μπάιντεν κατόπιν προσπάθησαν να το κλείσουν.

Πρώτος, ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, άρχισε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή πριν από δύο εβδομάδες. Ανάρτησε μηνύματα από την ορκωμοσία του Προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, και από τα παρασκήνια της αίθουσας αναμονής στο δικαστήριο του Μανχάταν όπου εκδικαζόταν η ποινική υπόθεση του πατέρα του.

Όπως πρώτος ανέφερε ο ιστότοπος Puck News, η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα ελκυστική για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, δεδομένου ότι στο περιεχόμενο υπάρχει αναλογία δύο προς ένα υπέρ του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν. Εξ ου και η στροφή στη στάση του. Διότι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, προσπάθησε να απαγορεύσει την εφαρμογή στην αγορά των ΗΠΑ επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας - μια προσπάθεια που τελικά μπλοκαρίστηκε στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Μόλις όμως ο Μπάιντεν άρχισε ν' ακολουθεί την ίδια γραμμή, ο Τραμπ, ανέκρουσε πρύμναν. Κι έχει κι ακόμα έναν λόγο: θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη απαγόρευση θα εξοργίσει τους νέους Αμερικανούς και θα γιγαντώσει τη Meta, την ιδιοκτήτρια του Facebook, η οποία τον απέβαλε από την πλατφόρμα της για δύο χρόνια μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο το 2021. Ο Τραμπ δημιούργησε τότε τη δική του πλατφόρμα, την Truth Social, στην οποία έχει περίπου 7 εκατομμύρια οπαδούς, που θα μπορούσαν να «μετακομίσουν» μαζί του στο TikTok.

Δεν συμφωνούν όμως μαζί του, όλοι οι δικοί του άνθρωποι. Ο πρώην σύμβουλός του, Στιβ Μπάνον, και μέγας ινφλουένσερ του MAGA κατηγόρησε τον Τραμπ ότι επηρεάστηκε στην αλλαγή της θέσης του από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή και δωρητή του Club for Growth (μιας συντηρητικής οργάνωσης που είναι ενεργή στο λόμπινγκ για μείωση των φόρων), Τζεφ Γιας, ο οποίος κατέχει μερίδιο 15% στην ByteDance, την εταιρεία στην οποία ανήκει το TikTok. 

Όπως και να έχει, η μονομαχία μετακόμισε επισήμως και στο TikTok. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Μπάιντεν έχει 353 χιλιάδες ακολούθους και 4,6 εκατ. likes στα βιντεό του και ο Τραμπ 4,8 εκατομμύρια ακολούθους και 4,8 εκατ. likes στο ένα βίντεο που έχει ανεβάσει. Η μάχη στο TikTok κρίθηκε ήδη από την πρώτη μέρα. 

Φυσικά αυτή η μάχη δεν είναι παρά μάχη εντυπώσεων. Οι εκλογές δεν κερδίζονται στα social αλλά μερικές φορές κερδίζονται και με τα social. Οπότε έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι τον Νοέμβριο και την κάλπη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ