Σώμα/Χώρος’ της Αριάννας Οικονόμου | Ενεργοποιείται σήμερα από το Sic. Contemporary Culture

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.6.2024
Πρόκειται για την πρώτη περφόρμανς σύγχρονου χορού που παρουσιάστηκε στην Κύπρο το 1983 η οποία προβλήθηκε οπτικογραφημένη στη δημόσια τηλεόραση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον τύπο της εποχής.

O πολιτιστικός οργανισμός Sic. Contemporary Culture ξεκινά τη δράση του με μια ενεργοποίηση του έργου ‘Σώμα/Χώρος’ της Αριάννας Οικονόμου, την πρώτη περφόρμανς σύγχρονου χορού που παρουσιάστηκε στην Κύπρο το 1983. H ενεργοποίηση αφορά ένα διευρυμένο σχολιασμό πάνω στο έργο, μέσα από ένα διαλογικό περφόρμανς μεταξύ της Οικονόμου και του Πέτρου Κονναρή.

Σημειώνεται ότι το ‘Σώμα/Χώρος’ αποτελεί την πρώτη παρουσίαση contact improvisation (αυτοσχεδιασμών επαφής) στο Κυπριακό κοινό, με ένα συνδυασμό επαγγελματιών και ερασιτεχνών χορευτών, ταυτόχρονη με την παγκόσμια εδραίωση της πρακτικής αυτής από τον Steve Paxton.

Πρόκειται επίσης για μια από τις πρώτες περιπτώσεις διαμεσικής καλλιτεχνικής σύμπραξης μεταξύ της Οικονόμου, του εικαστικού καλλιτέχνη Θεόδουλου Γρηγορίου και του συνθέτη Νικόλα Οικονόμου.

4881035507641622 image

Το έργο παρουσιάστηκε επίσης (οπτικογραφημένο) στη δημόσια τηλεόραση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον τύπο της εποχής.

Επανεξετάζοντας αυτό το σημαντικό επεισόδιο στην ιστορία της τέχνης της Κύπρου και αναπλαισιώνοντας το στο σήμερα μέσω συνεργατικών διαδικασιών, η δράση προτείνει ένα νέο τρόπο διαφύλαξης της ιστορίας της περφόρμανς και όσων θεμάτων την απασχολούν. Η δράση σχετίζεται τόσο με την ανάγκη αρχειοθέτησης του καλλιτεχνικού πλούτου της χώρας, όσο και με μια πιο δημοκρατική και ενσώματη προσέγγιση στην κατασκευή των αρχείων αυτών.

Sic. Contemporary Culture

Το Sic. Contemporary Culture είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2024 από τον Παναγιώτη Μιχαήλ και τον Ευαγόρα Βανέζη. Ο οργανισμός δίνει χώρο σε νέα μοντέλα δημιουργίας, επιμέλειας και παρουσίασης της σύγχρονης τέχνης.

Πληροφορίες

Σώμα Χώρος | Αριάννα Οικονόμου με τον Πέτρο Κονναρή

Ημερομηνία και ώρα: 20 Ιουνίου 2024, 20.00-22.00

Γωνία των Λεωφόρων Ευαγόρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Μέγαρο Μιτσή 3, αρ. 4, 1065 Λευκωσία

4881057211293060 image

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ