Ο Δρ Τουμαζής στον Πολίτη 107.6 για τη φιλοσοφία πίσω από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (ηχητικό)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 29.7.2024
«Ελευθερία, ισότητα, ακόμη και αδελφοσύνη» ήταν μερικά από τα μηνύματα που επιχείρησαν να περάσουν οι Γάλλοι.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τουμαζή, η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (26/7/2024) ήταν ένα αφιέρωμα στην Iστορία και την ταυτότητα της Γαλλίας, στη συμβολή της στην εξέλιξη της Τέχνης και του Πολιτισμού, αλλά και στην συμπεριληπτικότητα. Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6, ο Δρ Τουμαζής ανέφερε ακόμα ότι οι Γάλλοι έστησαν μία πληθωρική παράσταση - άλλοτε αναρχική κι άλλοτε πιο ορθολογιστική τελετή. «Ήταν μία συνύπαρξη, για μένα, του απολλώνειου με το διονυσιακό στοιχείο» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο Δρ Τουμαζής σημείωσε ότι η γενικότερη ιδέα της Τελετής Έναρξης έχει αναφορές από τα μεσαιωνικά εκκλησιαστικά δράματα, τα οποία παρουσίαζαν την Κόλαση αλλά και τον Παράδεισο. «Ελευθερία, ισότητα, ακόμη και αδελφοσύνη» ήταν μερικά από τα μηνύματα που επιχείρησαν να περάσουν οι Γάλλοι, πρόσθεσε, λέγοντας πως αυτό είναι το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Ο Γαλλικός πολιτισμός και η κριτική

Όσον αφορά στην κριτική ότι «ήταν μια Τελετή από Γάλλους για τους Γάλλους», ο Γιάννης Τουμαζής είπε πως όλοι μοιραζόμαστε, μελετούμε ή και γνωρίζουμε αναφορές του εικαστικού και λογοτεχνικού πολιτισμού, όπως και ευρύτερα κάθε μορφής πολιτιστικής παρακαταθήκης της Γαλλίας. Εξήγησε, ακόμη, πως η Τελετή απευθυνόταν και στην νεολαία, διατηρώντας κλασικά στοιχεία της γαλλικής κουλτούρας, σε συνδυασμό το κατεξοχήν χαρακτηριστικό της, τον αυτοσαρκασμό.

Ο Δρ Γιάννης Τουμαζής είναι πρώην υφυπουργός Πολιτισμού (ήταν ο πρώτος υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας) και νυν διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος τής Τράπεζας Κύπρου. Μεταξύ άλλων, σπούδασε στη Γαλλία Αισθητική και Θεωρία της Τέχνης.

Ακούστε την παρέμβαση τού Γιάννη Τουμαζή στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ