Γιαννάκης Ιωάννου | Η παράδοση της ζωγραφικής σε κολοκύθες

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 12.8.2024
Ένας δάσκαλος στέλνει μηνύματα προβολής της παράδοσης του τόπου με την ζωγραφική του πάνω σε κολόκια
Όπως αφηγείται, όταν ήταν στο στρατό μια ομάδα από στρατιώτες είχαν αγοράσει όλοι από έναν πυρογράφο για να «γεμίζουν» τις ελεύθερες τους ώρες μέσα στο στρατόπεδο.

O Γιαννάκης Ιωάννου, συνταξιούχος δάσκαλος με καταγωγή από τα Καμινάρια, ασχολείται με τη ζωγραφική πάνω σε κολοκύθες.

Από μικρός είχε μια ξεχωριστή αγάπη, είπε στο ΚΥΠΕ, για τη λαϊκή τέχνη και γενικά για τις χειροτεχνίες. Ωστόσο περισσότερο αγαπά τη ζωγραφική πάνω σε κολοκύθες.

Όπως αφηγείται, όταν ήταν στο στρατό μια ομάδα από στρατιώτες είχαν αγοράσει όλοι από έναν πυρογράφο για να «γεμίζουν» τις ελεύθερες τους ώρες μέσα στο στρατόπεδο. Με τον πυρογράφο εκείνον, συνέχισε, ζωγράφιζε ζώδια των στρατιωτών και τους τα πουλούσε βγάζοντας το χαρτζιλίκι του μια λίρα το ένα.

Όταν το έμαθε ο διοικητής του, του έφερε μια κολοκύθα και του ζήτησε να τη διακοσμήσει. Ο κ. Ιωάννου του ανέφερε ότι δεν είχε ασχοληθεί προηγουμένως με κάτι τέτοιο και έτσι ανέλαβε ο διοικητής του να κάνει σχέδια με το μολύβι πάνω στην κολοκύθα, το οποίο στη συνέχεια ο κ. Ιωάννου ζωγράφισε.

Αρχικά θυμάται είχε επιφυλάξεις γιατί η επιφάνεια δεν ήταν επίπεδη όπως του ξύλου. Το αποτέλεσμα, όμως, τον άφησε ικανοποιημένο και έτσι ξεκίνησε να ζωγραφίζει και σε άλλες κολοκύθες.

Στην αρχή ασχολήθηκε με γεωμετρικά σχήματα, θέματα από το ζωικό και φυτικό βασίλειο της Κύπρου, λουλούδια, το αγρινό, την πέρδικα, τον λαγό.

Στη συνέχεια προχώρησε και ζωγράφιζε γεωργικές εργασίες όπως όργωμα, σπορά, μάζεμα των ελιών, άλεσμα και άλλα. Επίσης εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία, από τους άθλους του Ηρακλή , του Θησέα, του Ολύμπου, τον Διόνυσο και τον Τρωικό πόλεμο, από την κυπριακή και την ελληνική ιστορία, την ελληνική επανάσταση, τον αγώνα της ΕΟΚΑ, την εισβολή του 1974, τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής, τα οδοφράγματα, τα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε πως οι κολοκύθες χρησιμοποιούνταν ως δοχείο νερού ή κρασιού. Εξάλλου οι μικρές μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για μεταφορά εδεσμάτων στα χωράφια. Σήμερα είνα πλέον σουβενίρ και διακοσμητικά, συμπλήρωσε.

Ζωγραφική στο Κολόκι
Ένας δάσκαλος στέλνει μηνύματα προβολής της παράδοσης του τόπου με την ζωγραφική του πάνω σε κολόκια

Ο Γιαννάκης Ιωάννου διαθέτει σήμερα μια μεγάλη συλλογή από ζωγραφισμένες κολοκύθες. Κάποιες τις χάρισε σε ανθρώπους που εκτιμούν τη δουλειά του, όπως είπε.

Όπως αναφέρει ποτέ του δεν πούλησε κάποια, ενώ ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος όταν ενημερώθηκε για τη συλλογή του δημιούργησε, με δική του πρωτοβουλία, ένα εκθετήριο στον Κάμπο της Τσακίστρας όπου φιλοξενούνται σήμερα εκατοντάδες ζωγραφισμένες κολοκύθες.

Συγκεκριμένα, εκτίθενται πάνω από 300 κολοκύθες με θέματα από μυθολογία, ιστορία, παράδοση αλλά και την καθημερινότητα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ