Μία ημέρα «Laou Laou», μία μέρα χωρίς αυτοκίνητα στους Αγίους Ομολογητές

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 5:26 μμ Ενημερώθηκε 20.9.2024 12:20 πμ
Georgios(left)Iacovos(right)startCurioCityWalk© 2024 Afrobanana Festival. Photo by Andreas Limnatitis.
Ο Ιάκωβος Λοΐζου και ο Γεώργιος Σωτηρόπουλος μιλούν στο «Π», δίνοντας μερικές λεπτομέρειες για τη μέρα που οι πολίτες θα κατακτήσουν τις γειτονιές των Αγίων Ομολογητών, καθώς μοιράζονται το όραμά τους για το «Positive Urbanism».

Μία ολόκληρη μέρα χωρίς αυτοκίνητα, μία μέρα «Laou laou», όπως είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης, θα λάβει χώρα στους Αγίους Ομολογητές, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Αυτό το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, λοιπόν, είναι μία ευκαιρία να χαλαρώσουν οι ρυθμοί και να κατακτήσουν οι πολίτες τις γειτονιές μέσα από διάφορες δράσεις τις οποίες επιμελήθηκε η OPU (Organisation for Positive Urbanism). Από εικαστικές παρεμβάσεις, κεραμική και κινηματογραφικές προβολές, σε ποδηλασία, μέχρι και σκάκι σε εξωτερικό χώρο αλλά και αρκετές ανοιχτές πόρτες οι οποίες θα περιμένουν να ξεναγήσουν το κοινό στους χώρους τους.

Οι συνιδρυτές του συγκεκριμένου ΜΚΟ, ο Ιάκωβος Λοΐζου και ο Γεώργιος Σωτηρόπουλος, μιλούν στο «Π» για την πρωτοβουλία, την επιλογή της περιοχής, αλλά και το «Positive Urbanism» το οποίο επιδιώκουν μέσα από τον Οργανισμό και την συλλογικότητα ενεργών πολιτών για μία καλύτερη πόλη και ποιότητα ζωής.

4959985839079916 CurioCityOXI

Πως ήρθε η ιδέα για τον τίτλο;

Για μας, το «λάου λάου», [σιγά-σιγά, δηλαδή, είναι ένας τρόπος ζωής που θέλουμε να αγκαλιάσουμε. Το να κυκλοφοράς σε ρυθμούς, χαλαρούς, σου επιτρέπει να διαλέξεις εάν θες να περπατήσεις, να απολαύσεις την φύση, να σταματήσεις να πεις μια καλημέρα, καθώς επιτρέπει, επίσης, σε όλους, να συνυπάρχουμε στους δημόσιους μας χώρους πιο ασφαλισμένα, άνετα και βιώσιμα.

Γιατί επιλέχθηκε η περιοχή των Αγίων Ομολογητών; Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος;

Οι Αγίοι Ομολογητές είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της πρωτεύουσας, με ιστορία και πλούσια πολιτιστική ζωή, ενώ επίσης συνορεύει με το γραμμικό πάρκο. Αυτά είναι που μας οδήγησαν να στεγάσουμε το οίκημά μας, OPU House, στην περιοχή και έτσι, ξεκινάμε από τη γειτονιά μας.

4959985731495335 RideWithConfidence
4959986056895874 Storytelling

Εκτός από μια μέρα χωρίς αυτοκίνητα. Θα συμβαίνουν διάφορες δράσεις, από ό,τι αντιλαμβάνομαι. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτές.

Θα έχουμε από παιχνίδια στους δρόμους, από σκάκι, ποδόσφαιρο, βασιλέα, μέχρι ομαδικές ποδηλασίες, ποίηση, περιπάτους, τέχνη, κυνήγι θησαυρού κ.ά. Επιπλέον, πολλοί θα ανοίξουν τις πόρτες τους για την ημέρα, με ειδικά προγράμματα. Για παράδειγμα, το πολιτιστικό κέντρο ARTOS θα κάνει δωρεάν ξενάγηση και το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών θα φιλοξενήσει προβολές ταινιών μικρού μήκους για παιδιά. Πρέπει να πούμε πως χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τις συμμετοχές που έχουμε από κατοίκους, ιδρύματα και επιχειρήσεις της περιοχής.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο δημόσιος χώρος και τι αφορά, είναι κάτι που απασχολεί πολύ συχνά. Εσείς πως φαντάζεστε τον δημόσιο χώρο μέσα από αυτή τη δράση;

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το πως μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε αποφάσεις για τους δημόσιους χώρους. Μετά από τέτοιες εμπειρίες, ελπίζουμε πως πολλοί θα αναλογιστούν ότι θα μπορούσαμε να μοιραζόμαστε τους δημόσιους μας χώρους καλύτερα, έτσι ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν πεζοί, ποδηλάτες, παιδάκια, αμαξούδες, μουσικοί του δρόμου, τραπεζάκια της ταβέρνας... Όλα σε μια ζωντανή γειτονιά όπου, ίσως, υπάρχουν, ακόμη, αυτοκίνητα αλλά δεν υπερισχύουν και εν τέλει τη «διοικούν».

4959987028857505 CyclistsOutsideOPUHouse

«Παίζουμε έξω στη γειτονιά», είναι μία φράση έντονα διατυπωμένη στο δελτίο Τύπου της εκδήλωσης. Είναι κάτι που παρατηρήσατε πως υπάρχει ανάγκη; Παρατηρείτε, δηλαδή, το φαινόμενο ότι δεν υπάρχει επαφή με τη γειτονιά;

Κάθε μήνα περίπου διοργανώνουμε περιπάτους, μέσω του ΜΚΟ OPU (Οrganisation for Positive Urbanism), που ονομάζουμε «Curio City Walks». Περπατούμε, δηλαδή, στην πόλη με μια διάθεση περιέργειας και παρατηρούμε το αστικό περιβάλλον με όλες μας τις αισθήσεις. Από όπου κι άν περάσουμε, ίσως από την βιομηχανική Έγκωμης, το City Plaza, ή το «ΟΧΙ» · κρατάμε σημειώσεις, ζωγραφίζουμε και απαντάμε ορισμένες ερωτήσεις. Σταθερή αναφορά είναι ο αριθμός παιδιών που παίζουν έξω στη γειτονιά και δυστυχώς η απάντηση σχεδόν πάντα είναι απολύτως κανένα. Είναι λυπηρό φαινόμενο και κάτι που έχει χειροτερέψει πολύ, από τότε που είμασταν εμείς παιδιά, πράγμα που βπροδίδει μια κατάσταση ανθυγιεινή και ανισόρροπη, στους δημόσιους χώρους μας. Είνα αυτή την ισορροπία που ψάχνουμε και χρειάζεται να προσπαθήσουμε να τη βρούμε ξανά.

OPU. Πείτε μας περισσότερα για τον οργανισμό.

Είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συγκεντρώνει ανθρώπους από διάφορους τομείς, όπως η πολεοδομία, ο σχεδιασμός μεταφορών, η δημόσια πολιτική, ο στρατηγικός σχεδιασμός, η περιβαλλοντική πολιτική, η ποδηλασία, η νομική και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Στην ουσία, είμαστε μια ομάδα ενεργών πολιτών που θέλει να βελτιώσει τις πόλεις μας και να δημιουργήσει έναν χώρο για συζήτηση, καλλιέργεια ιδεών και συναναστροφή.

4959985507009902 ImagineACityAthens© 2024 Afrobanana Festival  Photo by Michalis Demetriades

Πως ξεκίνησε;

Από μια γνωριμία σε δημόσια διαβούλευση, όπου ως οι μόνοι απλοί πολίτες αντιληφθήκαμε την ανάγκη για μια συλλογικότητα που ενδιαφερόμενοι πολίτες αλλά και τη σιωπηλή μάζα (συνήθως), όπου μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και να καλλιεργήσουν ένα ήθος θετικότητας προς την βελτίωση του αστικού μας περιβάλλοντος.

Επιπλέον, επικεντρώνεστε στη Λευκωσία; Δηλαδή, αφορά μόνο Λευκωσιάτες;

Κατ' ουδένα λόγο. Προφανώς είμαστε ενεργοί στη Λευκωσία όπου είναι και η έδρα μας αλλά έχουμε διοργανώσει ποδηλασία στη Λεμεσό, «Curio City Walk» στα Λεύκαρα...μέχρι και ζωγραφική παρέμβαση σε συνεργασία με τον ελληνικό ΜΚΟ, Astylab, στην Αθήνα.

4959986364511177 CurioCityWalkLefkara © 2024 Afrobanana Festival  Photo by Andreas Limnatitis

Τι εννοούμε με το «Positive Urbanism»;

Εννοούμε ότι φέρνουμε την αλλαγή, «λάου λάου», όχι απότομα, όχι με το ζόρι, αλλά με κατανόηση, διάλογο και προπάντων θετικότητα· προκειμένου να δουλεύουμε για να λύσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν στις πόλεις μας και ταυτόχρονα να βελτιώνεται η ποιότητα, χωρίς αντιπαραθέσεις.

Δείτε το πρόγραμμα της ημέρας:

4959990640990313 image
4959988478426118 image
4959988660065011 image
4959989331384948 image
4959990054394811 image
4959990158184656 image
4959990377079165 image
4959990497550881 image

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ