Η Μαρία Κωνσταντή χαρτογραφεί ένα σώμα και μια φωνή

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.9.2024
Μαζί με τον εικαστικό καλλιτέχνη, πειραματικό κινηματογραφιστή και φωτογράφο, Marc Samper θα παρουσιάσουν την περφόρμανς «H Δίψα της Φάλαινας είναι Τόποι Ονείρου» στο φετινό φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ

Η Μαρία Κωνσταντή, με καταγωγή από την Κύπρο, και έδρα το Βερολίνο, κινείται ανάμεσα στους τομείς της ποίησης και της περφόρμανς. Σπούδασε Κλασικές Σπουδές και Ανθρωπολογία του Λαϊκού Παραμυθιού στη Λευκωσία και Αθήνα, Σωματικότητα/ Δραματουργία και Επιτελεστικές Τέχνες, στο Βερολίνο. Η πρώτη της ποιητική συλλογή Vade Mecum, γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, εκδόθηκε στο Βερολίνο, τον Απρίλιο του 2022, σε συνεργασία με τη γραφίστρια Hyungi Yeo. Η ποιητική της συλλογή «Η λεμονιά της Ρουθ», γραμμένη στην ελληνική γλώσσα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περισπωμένη, Αθήνα, τον Δεκέμβριο 2023. Τον Μάιο του 2023 δημιούργησε σε συνεργασία με τον εικαστικό καλλιτέχνη Marc Samper Vidal τη βραβευμένη πειραματική ταινία “Both Breath and Clay. Fragments of a Ritual Prayer”. Η επερχόμενη της ποιητική συλλογή «Holy Transmemberings”, γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Αρμίδα», τον Οκτώβριο του 2024.

Τι είναι οι λέξεις για σένα;

Χώροι που κουβαλούν σαν σώματα το μάγμα και το βάθος του χρόνου, με όλες τις φωνές και τα τοπία που τον κατοικούν. Ταυτόχρονα ρωγμές που αποκαλύπτουν τις αποπροσανατολιστικές δυνατότητες της χαρτογραφίας του γίγνεσθαι. Έδαφος που σε καλεί να μετασχηματίσεις την ύλη σου για να το αισθανθείς.

Είναι η ποίηση μουσική;

Η ποίηση αναδεύει πάντοτε έναν εσώτερο καρδιακό παλμό, ένα ανεπαίσθητο κυμάτισμα ανάσας και τραγουδίσματος. Σαν τη μουσική της θάλασσας που ακούει κανείς όταν πλησιάσει το αυτί του ερμητικά στο άνοιγμα ενός μεγάλου κοχυλιού.

Eίναι τα χρώματα η τα περιγράμματα που καθοριζουν την προσέγγισή σου;

Προσεγγίζω, με βαθιά αφούγκραση και περιέργεια, τα αχνά περιγράμματα που διαγράφουν το αφανέρωτο βάθος μιας συνάντησης. Μέχρι να αποκαλυφθεί το χρώμα.

Είναι η κραυγή ή η ηρεμία που σε ωθεί;

Με ωθεί το μυστήριο της εσώτερης φωνής, που φέρει το σώμα, καθώς ρέει αλχημικά μέσα από τις αρθρώσεις και δυσ-αρθρώσεις του.

Τι είναι εκείνο που σε κάνει δημιουργό;

Ο πόθος του να βιώσεις μια συνάντηση αλληλοπεριχώρησης με τον βαθύ άγνωστο χώρο της επιθυμίας σου. Ένα διαρκές άνοιγμα θάρρους, ταπείνωσης και κοινωνίας με τον άλλο.

Τι θα παρουσιάσεις στο φετινό φεστιβάλ;

Θα παρουσιάσω την ποιητική τελετουργική περφόρμανς «H Δίψα της Φάλαινας είναι Τόποι Ονείρου», σε συνεργασία με τον εικαστικό καλλιτέχνη, πειραματικό κινηματογραφιστή και φωτογράφο, *Marc Samper. H περφόρμανς χαρτογραφεί ένα σώμα και μια φωνή σε μια τοπογραφία βιντεοπροβολών και ηχοτοπίων, και είναι βασισμένη στην ποιητική μου συλλογή «Η Λεμονιά της Ρουθ» (εκδόσεις Περισπωμένη 2023). Πρόκειται για μια εξερεύνηση του μυθολογικού μοτίβου της κατάβασης στον Κάτω Κόσμο, όπου κάθε σημείο εισόδου είναι ένα άλμα προς την αναδιάρθρωση των εικόνων ενός ρευστού σώματος, ως μεθοριακού τοπίου που αλλάζει συνεχώς, με τις κόγχες, τις κοιλότητες και τις σχισμές του να συγχωνεύονται με τα δέντρα, το χώμα και τα στοιχεία της φύσης, αποτυπώνοντας το δρομολόγιο μιας γυναίκας που αποκόπτεται από τη γλώσσα, ρίχνοντας το δέρμα και λέξεις της. Η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

* Ο Marc Samper Vidal είναι εικαστικός καλλιτέχνης, πειραματικός κινηματογραφιστής και φωτογράφος από τη Βαρκελώνη, με έδρα το Παρίσι. Έχοντας αποκτήσει πτυχίο στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και μεταπτυχιακό στον Κινηματογράφο από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, το κύριο ενδιαφέρον του περιστρέφεται γύρω από την οντολογία και τη φαινομενολογία των εικόνων, στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και στο αναδυόμενο πεδίο της θεωρησιακής μεταφυσικής. Τα τελευταία χρόνια είχε υπάρξει Artist-in-Residence στο Urban Nation Museum του Βερολίνου, ενώ οι ταινίες και τα οπτικοακουστικά του έργα έχουν προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ Κινηματογράφου.

** Η Μαρία θα συμμετέχει στην πρώτη ομαδική βραδιά την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 στις 8μμ, στο Παλιό Ξυδάδικο (Γενεθλίου Μιτέλλα 34, 3036, Λεμεσός). Πληροφορίες https://sardamfestival.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ