Εκτός της Συμβουλευτικής Επιτροπής η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου - Ζητά συμμετοχή ως θεσμός

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.10.2024
Η Ένωση αποτελεί «το πιο ιστορικό και το πιο μεγάλο ενεργό σωματείο λογοτεχνών (1978), με πλούσια ιστορία, δράση και προσφορά» σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

«Θα έπρεπε να συμμετέχει ως θεσμός τόσο στη Συμβουλευτική Επιτροπή Κυπριακής Βιβλιοθήκης όσο και στη δημόσια διαβούλευση για χάραξη στρατηγικής σε σχέση με το βιβλίο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου, για το πρόσφατα διορισμό του Συμβούλιο της, από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει, επίσης, η Ένωση αποτελεί «το πιο ιστορικό και το πιο μεγάλο ενεργό σωματείο λογοτεχνών (1978), με πλούσια ιστορία, δράση και προσφορά, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Κυπρίων λογοτεχνών και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται σε θέματα γενικά που αφορούν το βιβλίο και ειδικότερα τη λογοτεχνία».

Όπως επισημαίνεται: «Η ΕΛΚ δηλώνει πρόθυμη να σταθεί δίπλα στη νέα Συμβουλευτική Επιτροπή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και υπεύθυνα να αναπτύξει συνεργασία με διάφορους τρόπους. Εξάλλου, σε υπόμνημα που υπέβαλε το Δ.Σ. της ΕΛΚ κατά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του με την Υφυπουργό Πολιτισμού, στις 8/5/2024, έχει καταθέσει αρκετές εισηγήσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να είναι βοηθητικές στο έργο που επιτελεί η επιτροπή».

Επιπλέον, προσθέτει, «δραττόμενοι της ευκαιρίας, καλούμε το κράτος όπως προχωρήσει τάχιστα στην οικοδόμηση της νέας σύγχρονης Κρατικής Βιβλιοθήκης, καθώς και στην καλύτερη στελέχωση και λειτουργία των σχολικών, πανεπιστημιακών, δημοτικών βιβλιοθηκών, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και, φυσικά, το έργο των Κυπρίων λογοτεχνών».

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου:

Αναφορικά με τον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο της Νέας Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, θεωρούμε πως η ΕΛΚ, ως το πιο ιστορικό και το πιο μεγάλο ενεργό σωματείο λογοτεχνών (1978), με πλούσια ιστορία, δράση και προσφορά, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Κυπρίων λογοτεχνών, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται σε θέματα γενικά που αφορούν το βιβλίο και ειδικότερα τη λογοτεχνία. Χωρίς να κρίνουμε αρνητικά τις επιλογές που έγιναν στα πρόσωπα, οι οποίες περιλαμβάνουν και συγγραφείς με ικανότητες, γνώσεις και αξιόλογη πορεία στον χώρο της λογοτεχνίας, θεωρούμε ότι το Δ.Σ. της ΕΛΚ θα έπρεπε να συμμετέχει ως θεσμός τόσο στη Συμβουλευτική Επιτροπή όσο και στη δημόσια διαβούλευση για χάραξη στρατηγικής σε σχέση με το βιβλίο, ώστε να προωθούνται καλύτερα θέματα που αφορούν τους λογοτέχνες, από άτομα που οι ίδιοι εκλέγουν για να τους εκπροσωπούν. Αυτό είναι καλό να ληφθεί υπόψη από την πολιτεία, τους θεσμούς και τους φορείς που υπηρετούν τη λογοτεχνία και τον χώρο του βιβλίου ευρύτερα, ώστε να συγκροτούνται επιτροπές οι οποίες, μέσα από τη συλλογική σοφία, θα αναπτύσσουν στρατηγικές που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και διάδοση του κυπριακού βιβλίου.

Τονίζουμε για ακόμα μια φορά πως σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε αρνητικά τις επιλογές που έγιναν στα πρόσωπα και ιδιαίτερα στους εύστοχους διορισμούς των τριών μελών μας, αφού πρόκειται για άτομα με γνώσεις, ικανότητες και αξιόλογη πορεία στον χώρο του βιβλίου και της λογοτεχνίας.

Η ΕΛΚ δηλώνει πρόθυμη να σταθεί δίπλα στη νέα Συμβουλευτική Επιτροπή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και υπεύθυνα να αναπτύξει συνεργασία με διάφορους τρόπους. Εξάλλου, σε υπόμνημα που υπέβαλε το Δ.Σ. της ΕΛΚ κατά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του με την Υφυπουργό Πολιτισμού, στις 8/5/2024, έχει καταθέσει αρκετές εισηγήσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να είναι βοηθητικές στο έργο που επιτελεί η επιτροπή.

Δραττόμενοι της ευκαιρίας, καλούμε το κράτος όπως προχωρήσει τάχιστα στην οικοδόμηση της νέας σύγχρονης Κρατικής Βιβλιοθήκης, καθώς και στην καλύτερη στελέχωση και λειτουργία των σχολικών, πανεπιστημιακών, δημοτικών βιβλιοθηκών, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και, φυσικά, το έργο των Κυπρίων λογοτεχνών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ