WIP 2024 | Κριτική ματιά στο μέλλον μέσα από τη συμβίωση τεχνολογίας και τέχνης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12:46 μμ Ενημερώθηκε 2:50 μμ
Πέραν των 45 καλλιτεχνών συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση η οποία άνοιξε τις πόρτες της σήμερα και θα παραμείνει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2024, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εξερευνήσει τις δυνατότητες τέχνης και τεχνολογίας.

Συστήθηκε το 2021 στην εντός των τειχών Λευκωσία, και τέσσερα χρόνια μετά, το φεστιβάλ WIP, από τις 18 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2024, παρουσιάζει μία ακόμη δημιουργική έκδοση, με τη συμμετοχή πέραν των 45 καλλιτεχνών, η οποία επιχειρεί να διερευνήσει τις σχέσεις ανθρώπου, περιβάλλοντος και τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WIP24: de____cloud | Το φετινό φεστιβάλ εξερευνεί το Συμβιωτικό Σενάριο και την Υπερπραγματικότητα

Με τη θεματική «de____cloud», οι επιμελητές έχουν δημιουργήσει ένα φεστιβάλ το οποίο καλύπτει μια ευρεία γκάμα μέσων και τεχνικών, από διαδραστικές εγκαταστάσεις μέχρι ψηφιακά και υβριδικά έργα, καθώς φέτος επεκτείνεται και λαμβάνει χώρα στον ανακαινισμένο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας, όπου στεγάζεται πια το CYENS Centre of Excellence, εκτός αυτού που βρεθήκαμε τις προηγούμενες φορές, στο Thinker Maker Space.

Το «Π» επικοινώνησε με την ομάδα του WIP και «φανερώνει» μερικές λεπτομέρειες για τη διοργάνωση, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αλλά και το τι πιστεύει για την εξέλιξη του ως ένα θεσμό που επιδιώκει να αναδείξει τις δυνατότητες της σύμπραξης τεχνολογίας και τέχνης -ως εργαλείο για την αντιμετώπιση κοινωνικών και τεχνολογικών ζητημάτων.

4984862243969948 IMG 0191

Ποιο είναι το κεντρικό concept του WIP Festival 2024 και πώς το αναπτύξατε φέτος; Τι νέο και διαφορετικό φέρνει αυτή η διοργάνωση;

Το WIP2024 τρέχει κάτω από τη θεματική de____cloud, η οποία επιχειρεί να διερευνήσει τις σχέσεις ανθρώπου, περιβάλλοντος και τεχνολογίας. Εξετάζει τις συγκρούσεις και τις συνθέσεις που προκύπτουν από αυτές τις σχέσεις, με στόχο να διακρίνει τα ουσιώδη θέματα μέσα από τον όγκο πληροφοριών που μας κατακλύζει και να τα μετατρέψει σε εργαλεία για ένα πιο βιώσιμο παρόν και μέλλον. Φέτος, ενισχύσαμε την εμβάθυνση σε αυτές τις εντάσεις, προσφέροντας μια πλατφόρμα όπου καλλιτέχνες και τεχνολόγοι μπορούν να συμβάλλουν με κριτική και διερευνητική ματιά.

Ποιοι καλλιτέχνες φιλοξενούνται φέτος και τι έργα παρουσιάζουν; Πώς επιλέχθηκαν και τι συμβολίζουν τα έργα τους στο πλαίσιο του φεστιβάλ;

Φέτος, φιλοξενούμε πάνω από 45 καλλιτέχνες και άλλους δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Τα έργα τους καλύπτουν μια ευρεία γκάμα μέσων και τεχνικών, από διαδραστικές εγκαταστάσεις μέχρι ψηφιακά και υβριδικά έργα. Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε μέσα από ανοικτή πρόσκληση με γνώμονα τη διεπιστημονική προσέγγιση και τη διάθεσή τους να αντιμετωπίσουν κριτικά τα ζητήματα που αφορούν την τέχνη και την τεχνολογία. Τα έργα τους σχολιάζουν το πώς μπορούμε να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε σε ένα κόσμο που επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από την τεχνολογική πρόοδο.

4984870704277472 image

Πώς προέκυψε το όνομα του WIP Festival και τι πρεσβεύει σήμερα;

Το όνομα WIP προέρχεται από τον όρο «Work in Progress», τονίζοντας την ανοιχτή, διαρκή διαδικασία δημιουργίας και καινοτομίας. Σήμερα, το φεστιβάλ μας πρεσβεύει τη συνδημιουργία και τη διαρκή αναζήτηση νέων τρόπων συνεργασίας μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας και επιστήμης, ενώ ταυτόχρονα εστιάζει στο να δώσει βήμα σε καλλιτέχνες και ερευνητές που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγχρονης δημιουργίας, σε όποιο στάδιο της εργασίας τους και αν βρίσκονται.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του φεστιβάλ και πώς έχει εξελιχθεί η διοργάνωσή του με τα χρόνια:

Οι βασικοί στόχοι του WIP Festival είναι να αναδείξει τις δυναμικές σχέσεις μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας, να προσφέρει μια πλατφόρμα για νέες δημιουργίες και να ενισχύσει τη διαρκή αναζήτηση για καινοτόμες λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα.

Με τα χρόνια, το φεστιβάλ εξελίχθηκε από μια τοπική διοργάνωση σε ένα διεθνές σημείο αναφοράς για τη σύγκλιση τέχνης και τεχνολογίας, φιλοξενώντας καλλιτέχνες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να εδραιώσουμε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη ως κέντρο σύγκλισης τέχνης και τεχνολογίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες στο μέλλον – όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό, αλλά ως έναν ζωντανό κόμβο πολιτιστικής και τεχνολογικής καινοτομίας.

Ποιο είναι το όραμα του WIP Festival για την προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο και το εξωτερικό;

Το όραμα του WIP Festival είναι να καταστήσει την Κύπρο έναν διεθνή κόμβο σύγχρονης τέχνης και καινοτομίας, ενισχύοντας τις σχέσεις της με την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή και ενθαρρύνοντας έναν διαρκή διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών, επιστημόνων και τεχνολόγων. Συγκεκριμένα, στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής δημιουργίας και στην ανάδειξη της τέχνης ως εργαλείου για την αντιμετώπιση κοινωνικών και τεχνολογικών ζητημάτων. Επιπλέον, το φεστιβάλ επιδιώκει να προβάλλει την κυπριακή δημιουργία, καινοτομία και έρευνα, να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας με διεθνείς καλλιτέχνες και οικοσυστήματα, και να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη των τομέων τέχνης και τεχνολογίας στην Κύπρο.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στο κοινό μέσω του φεστιβάλ, φέτος;

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε φέτος είναι ότι η τέχνη και η τεχνολογία μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες αλλαγής. Μέσα από τις συμπράξεις τους, μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους σκέψης και δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος. Παράλληλα, θέλουμε να τονίσουμε ότι το φεστιβάλ είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλο το κοινό, με έργα και δραστηριότητες που ελκύουν και απευθύνονται σε όλους, όχι μόνο για άτομα που ήδη ασχολούνται με αυτούς τους τομείς.

​​​

4984873105792296 image

Ποιος είναι ο ρόλος του CYENS Centre of Excellence στο φετινό φεστιβάλ και πώς συμβάλλει στην εξέλιξη της τέχνης και της καινοτομίας;

Ως κέντρο έρευνας και καινοτομίας, το CYENS Centre of Excellence, προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία, την τεχνογνωσία και την τεχνική υποστήριξη για τη δημιουργία έργων που συνδυάζουν τέχνη και τεχνολογία. Μέσω της ομάδας του Thinker Maker Space, το CYENS συμβάλλει ακριβώς σε αυτή τη συνεχή εξέλιξη και διερεύνηση νέων δημιουργικών προσεγγίσεων. Παράλληλα, το δίκτυο που έχει δημιουργήσει σε τοπικό και διεθνές επίπεδο μέσα από διάφορα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών του και βέβαια προηγούμενες διοργανώσεις, ενισχύει την ανάπτυξη συνεργασιών και την προώθηση καινοτόμων έργων.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην οργάνωση ενός φεστιβάλ τέτοιας κλίμακας στην Κύπρο και πώς τις αντιμετωπίζετε;

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η διοργάνωση ενός διεθνούς φεστιβάλ σε έναν σχετικά μικρό και απομακρυσμένο γεωγραφικά χώρο. Παρά τις προκλήσεις αυτές, καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν θεσμό με διεθνή εμβέλεια, επενδύοντας στη συνεργασία και την επικοινωνία με καλλιτέχνες, ερευνητές και τεχνολόγους από όλο τον κόσμο. Η πρόσβαση σε πόρους και υποδομές, καθώς και η ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών, είναι βασικοί άξονες για την επιτυχία του φεστιβάλ.

Τι σημαίνει για εσάς το WIP Festival ως επιμελητές, και τι αποκομίζετε από τη διοργάνωση αυτού του πολιτιστικού γεγονότος;

Για εμάς, το WIP Festival είναι μια μοναδική ευκαιρία να φέρουμε κοντά καλλιτέχνες και τεχνολόγους από διαφορετικά πεδία και κουλτούρες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον συν-δημιουργίας. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μια διαρκή πρόκληση και πηγή έμπνευσης, καθώς ανακαλύπτουμε νέες προοπτικές και ιδέες που εμπλουτίζουν τόσο το φεστιβάλ όσο και την προσωπική μας καλλιτεχνική εξέλιξη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε· ακονίζουν τη δημιουργική μας διαδικασία και ενισχύουν την αφοσίωσή μας στη δύναμη της τέχνης και της συνεργασίας, που με τη σειρά τους επιστρέφουν αξία στον κοινωνικό ιστό.

4984875644988219 image

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις παράλληλες εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ; Ποιες είναι οι βασικές θεματικές και πώς συνδέονται με το κεντρικό θέμα;

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνουν εκθέσεις, ομιλίες, performances και εργαστήρια, που εξερευνούν το κεντρικό θέμα de____cloud μέσα από διαφορετικές οπτικές. Οι βασικές θεματικές διερευνούν την αντιπαραβολή του συμβιωτικού σεναρίου με την τεχνολογικά βεβαρημένη μας πραγματικότητα. Παράλληλα, εξετάζουμε πώς οι τεχνολογικές καινοτομίες επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον μας, και τέλος, επιχειρούμε να διακρίνουμε / σχολιάσουμε τα θολά όρια μεταξύ προσομοίωσης και πραγματικότητας, που μας προκαλούν να ξανασκεφτούμε την έννοια της αυθεντικότητας. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, καλλιτέχνες και τεχνολόγοι καλούνται να συμβάλλουν με κριτική ματιά και νέες προσεγγίσεις, συνδέοντας τις διαφορετικές θεματικές με την πραγματικότητα μας που διαμορφώνεται από την τεχνολογία.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, τις παράλληλες δράσεις και γενικότερα το πρόγραμμα που ετοιμάστηκε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://2024wip.cyens.org.cy/

4984875816709482 image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ