«Ο ουρανός που μας εφύλαξες» στο Γκαράζ | Πίνακες και σχέδια του Λευτέρη Οικονόμου από την Αμμόχωστο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.10.2024
Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της την 1η Νοεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2024.

Η έκθεση «Ο ουρανός που μας εφύλαξες», που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου, συγκεντρώνει πίνακες τζαι σχέδια του Οικονόμου που την επαρχία της Αμμοχώστου, τα οποία εδημιουργήθηκαν κυρίως στις δεκαετίες του 50 - 80.

4987347183022125 image

Ερωτήματα και οπτικές της έκθεσης

Μέσα που τα έργα του, θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τη σχέση των ανθρώπων με τη γη τζαι τη μνήμη, καθώς τζαι τις επιπλοκές που έσχει μια τέθκοια «επίκτητη» μνήμη, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά άτομα εν εζήσαν τα ίδια στην Αμμόχωστο, αλλά εξακολουθούν να νιώθουν συνδεδεμένα με τζείντον τόπο. Προσπαθώντας να υπερβούμε τζαι να αμφισβητήσουμε τις εθνικιστικές αντιλήψεις περί «πατρίδας» τζαι «γης», αναρωθκιούμαστε: Πώς μπορούμε να αγαπήσουμε έναν τόπο που εν έχουμε πραγματικά βιώσει; Αγαπούμε τόπους επειδή αγαπούν τους οι άνθρωποι που αγαπούμε; Μπορούν τα έργα τέχνης να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε σχέσεις με έναν τόπο στον οποίο εν εζήσαμε; Πώς αναμειγνύενται το πραγματικό τζαι το φαντασιακό στη σύλληψη ενός τέθκοιου χώρου;

4987346756813434 image

Προτείνουμε ότι το φαντασιακό τζαι το πραγματικό εν αναιρούν το ένα το άλλο, αλλά ότι συνυπάρχουν. Τα έργα του Οικονόμου γίνουνται μια πύλη μέσα που την οποία αναζητούμε ίχνη της υλικής πραγματικότητας της εποχής, όπως τις συνθήκες εργασίας, την αγροτική τζαι την αστική ζωή των ανθρώπων τζαι τα τοπία της Αμμοχώστου -τη γη, τη θάλασσα, τον ουρανό-. Ταυτόχρονα, αντιλαμβανούμαστε ότι η τέχνη του γίνεται ένας διαμεσολαβητής, μια επιφάνεια στην οποία προβάλλουμε, αλλά τζαι δημιουργούμε τις δικές μας αντιλήψεις για έναν τόπο, μια εποχή τζαι τον κόσμο της.

Η έκθεση συνοδεύκεται που μια εγκατάσταση της Maidie van den Bos, καλλιτέχνιδα-in-residence στ@ς Urban Gorillas.

Περί τίτλου

Η Anne Carson στο reading performance της «Διάλεξη για την Ιστορία της Γραφής-Ουρανού» κάμνει διάφορες ερωτήσεις για τον ουρανόν, όπως:

Ο ουρανός εν «κάτι» που μόνος του ή εν τζείνο που μεινίσκει επειδή ούλλα τ’ άλλα έχουν περίγραμμα;

Μπορεί να σπάσει ο ουρανός, τζι αν έσπαζε εννά ’μπόρεν να ξανασαστεί;

Υπάρχει ένας ουρανός ή πολλοί;

Αν εν πολλοί, ξέρουν ο ένας για τον άλλο;

Όπως γίνεται πολλά συχνά, τα πράματα στον κόσμο εν φαίνουνται που την αρχή, ώσπου να γινεί κάτι τζιαι να τα φανερώσει: να σου πει κάποια κάτι, να θκιεβάσεις κάτι, να δεις ένα όνειρο με κάτι. Κάτι που ξαφνικά εν να δημιουργήσει μιαν σύναψη στον νου τζαι εν να σε κάμει να αναρωθκιέσαι αν μπορεί κάτι να ‘ν πάντα τζιαμέ τζιαι να μεν το ξέρεις.

Οι ουρανοί του Οικονόμου ήταν πάντα τζιαμέ για εμάς, αλλά όπως μας λέει η Carson, τες ερωτήσεις για τον ουρανό ρωτάς τες αλλά εν μπορούν να απαντηθούν. Απλά μπορεί να προκαλέσουν συνάψεις. Κάπως σαν την μνήμη.

4987346941458323 image

Πληροφορίες

«Ο ουρανός που μας εφύλαξες»

Εγκαίνια: 1 Νοεμβρίου 2024, 19.00

Διάρκεια: Μέχρι 4 Δεκεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 17.00-20.00

Γκαράζ: Αμμοχώστου 16, 1016, Λευκωσία.

Πληροφορίες: 22001508 | Facebook @Garage | Instagram: garage_art_space

Επιμελητική ομάδα: Ιουλίτα Τουμαζή, ΑνναΜαρία Χαραλάμπους, Μαρία Λεωνίδου

Σχεδιασμός έκθεσης: Ελεονώρα Αντωνιάδου

Επιμελητικό κείμενο: Ιουλίτα Τουμαζή

Κείμενα έκδοσης: Salamis Aysegul Sentug-Tugyan, Μαρίνα Ασσιώτη, Ιουλίτα Τουμαζή, Λευτέρης Οικονόμου

Γραφικά: Πόπη Πισσουρίου

4987346417256342 image

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού

[Το δελτίο Τύπου δημοσιεύεται, όπως έχει γραφτεί, στην κυπριακή διάλεκτο.]

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ