Στην Εριέτα Αττάλι το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Βιβλίου DAM 2024

Δημοσιεύθηκε 21.10.2024
Kengo Kuma & Associates, Bridge Minaminsarikou, Japan ©Erieta Attali
Σε αυτό το βιβλίο, οι αρχιτεκτονικές ιδέες του Κούμα ερμηνεύονται από την Αττάλι με τέτοιο τρόπο που η πράξη της φωτογραφικής μετάφρασης δημιουργεί ανεξάρτητα έργα τέχνης.

Για το βιβλίο Kengo Kuma / Erieta Attali “Mirror in the Mirror” η αναγνωρισμένη διεθνώς φωτογράφος Εριέτα Αττάλι τιμήθηκε με το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Βιβλίου DAM 2024.

Η έκδοση των 256 σελίδων περιέχει 140 φωτογραφίες και έξι σκίτσα και ρήσεις του Ιάπωνα αρχιτέκτονα.

Το βραβείο τιμά τα καλύτερα αρχιτεκτονικά βιβλία μιας χρονιάς. Από το 2009 εκδότες αρχιτεκτονικών βιβλίων και καλλιτεχνικών βιβλίων από όλο τον κόσμο υποβάλλουν εκδόσεις για αυτό το διάσημο βραβείο που φιλοξενείται από το Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης (DAM).

Πρόκειται για ένα βραβείο με διεθνές κύρος και η κριτική επιτροπή του αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους της DAM επέλεξε τα δέκα καλύτερα αρχιτεκτονικά βιβλία της χρονιάς από 245 συμμετοχές με κριτήρια όπως ο σχεδιασμός, το περιεχόμενο, η ποιότητα του υλικού και το φινίρισμα, η καινοτομία και η επικαιρότητα.

4987418334528615 image
Kengo Kuma & Associates, Glass House in New Canaan, USA ©Erieta Attali

Η φωτογράφος Εριέτα Αττάλι με έδρα τη Νέα Υόρκη και ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένγκο Κουμα εργάζονται μαζί για πάνω από είκοσι χρόνια. Η κοινή τους δουλειά χαρακτηρίζεται από μια κοινή αισθητική κατανόηση της αρχιτεκτονικής, του χώρου και της οπτικής αντίληψης. Τόσο στα κτίρια του Κούμα όσο και στις φωτογραφίες της Αττάλι, ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος συγχωνεύονται και διαλύονται ο ένας μέσα στον άλλο. Και οι δύο ενώνονται από την ιδέα ότι η χωρική εμπειρία είναι φευγαλέα, διαμορφωμένη από τον ρυθμό της ημέρας και τις εποχές, καθιστώντας τον δομημένο χώρο ένα μέσο που επεκτείνεται στο τοπίο και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν την αντίληψή τους για τα χωρικά όρια.

Οι φωτογραφίες της Αττάλι υπερβαίνουν κατά πολύ την τεκμηρίωση της αρχιτεκτονικής. Εστιάζει στη σχέση της αρχιτεκτονικής με το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ο χώρος και το τοπίο αναδιατάσσονται μέσω της εικαστικής της γλώσσας. Η Αττάλι, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως φωτογράφος αρχαιολογίας και τοπίων, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο έργο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σε αυτό το βιβλίο, σχεδιασμένο από την Koma Amok, οι αρχιτεκτονικές ιδέες του Κούμα ερμηνεύονται από την Αττάλι με τέτοιο τρόπο που η πράξη της φωτογραφικής μετάφρασης δημιουργεί ανεξάρτητα έργα τέχνης που μπορούν να αποκαλύψουν την πλήρη δύναμή τους σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο βιβλίο/αντικείμενο.

4987418454616360 image
Kengo Kuma & Associates, Tomioka City Hall, Nagano, Japan ©Erieta Attali

Αρχιτεκτονικά σκίτσα και αποσπάσματα του Κούμα είναι ενσωματωμένα ανάμεσα στις φωτογραφίες της, παρέχοντας βαθιές γνώσεις για το έργο που δημιουργήθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Με ένα δοκίμιο του Barry Bergdoll, επικεφαλής του τμήματος ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Columbia και πρώην επιμελητή αρχιτεκτονικής και σχεδίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, αυτή η έκδοση τοποθετεί το έργο των Κούμα και Αττάλι στο επίκεντρο του σύγχρονου αρχιτεκτονικού λόγου.

Εκτός από γνωστά κτίρια, η επιλογή περιλαμβάνει μια σειρά από μικρότερα έργα από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία που δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ. Μεταξύ αυτών είναι το Glass Wood House στο New Canaan των Η.Π.Α. το Mediation House στο Krun της Βαυαρίας, τα Water Glass House στο Sunny Hills και το Coeda House στην Ιαπωνία.

Πηγή: lifo.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ