«Πώς ορίζεται το Πολιτιστικό Τοπίο της Λεμεσού: αφηγήματα απομόνωσης και συμπερίληψης»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.10.2024
Μία δημόσια συζήτηση, την οποία διοργανώνει το Λεμεσός 2030, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, 19:00 στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης.

Σταθερά προσηλωμένη στα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της πόλης, η υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Λεμεσός 2030 καλεί σε δημόσια συζήτηση βασικούς εκπροσώπους και εμπλεκόμενους φορείς από τους τομείς του πολιτισμού και των τεχνών, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, 19:00 στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης.

Εγείροντας το ερώτημα «Πώς ορίζεται το Πολιτιστικό Τοπίο της Λεμεσού: Αφηγήματα Απομόνωσης και Συμπερίληψης», οι συμμετέχουσες/οντες, υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση της Ελλάδας Ευαγγέλου*, θα λάβουν μέρος σε μια συζήτηση ανοιχτή στο κοινό, η οποία θα επικεντρωθεί γύρω από τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού, και την (απο)αποικιοποίηση του δημιουργικού οικοσυστήματος της πόλης.

Συγκεκριμένα, οι συνομιλητές/ριες θα εστιάσουν σε θέματα απομόνωσης και συμπερίληψης καλλιτεχνών και ομάδων, θα αναλύσουν τους μηχανισμούς, τις προοπτικές και τις προκλήσεις που προκύπτουν και, κατ’ επέκταση, τις κοινότητες που δημιουργούνται μέσα σε/από αυτές τις συνθήκες. Αναπόσπαστο κομμάτι της συζήτησης θα αποτελέσει η απαλλαγή του δημιουργικού οικοσυστήματος της Λεμεσού από το status quo της, ζήτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με θέματα υποδομών και χρηματοδότησης, τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς και στην προηγούμενη δημόσια διαβούλευση του Λεμεσός 2030 “10 10 100” τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αυτή τη φορά, ο δημόσιος διάλογος θα λάβει τη μορφή τεσσάρων κύκλων συζητήσεων με συγκεκριμένες θεματικές ερωτήσεις που θα εστιάσουν στους εξής 4 πυλώνες: Υποδομές (χώροι δημιουργίας και παρουσίασης των τεχνών), Πρακτικές (επιμέλεια, διαχείριση, δίκτυα), Εξωστρέφεια (προσέγγιση στην κοινότητα, εντός και εκτός Κύπρου), Branding & Αισθητική (δημιουργία brand στην τέχνη).

Οι προσκεκλημένοι συνομιλήτριες/συνομιλητές στον δημόσιο διάλογο θα είναι πολιτιστικοί παράγοντες, καλλιτεχνικοί και γενικοί διευθυντές/ριες θεάτρων, επιμελητές/ριες, διαχειριστές/ριες πολιτιστικών υποδομών και ακαδημαϊκοί. Το ίδιο το κοινό, παρακολουθώντας τη συζήτηση, θα έχει την ευκαιρία να συνδράμει ενεργά στον διάλογο εκφράζοντας σκέψεις και απόψεις. Σκοπός της υποψήφιας πόλης μέσα από αυτή τη δράση είναι να διασφαλίσει τη συμμετοχικότητα και την πολυφωνία απόψεων σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πεδίο της Λεμεσού.\

Ελλάδα Ευαγγέλου

*Η Ελλάδα Ευαγγέλου είναι συνεργάτιδα του Λεμεσός 2030 ως Συντονίστρια Διακοινοτικών Σχέσεων και Δράσεων, καθώς επίσης δραματουργός, επιμελήτρια και ερευνήτρια με εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν την κοινωνία των πολιτών ευρύτερα και ειδικότερα σε συνάρτηση με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Λεμεσός 2030

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 - Υποψήφια Πόλη ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 2022 από τον Δήμο Λεμεσού, ως ανεξάρτητος οργανισμός, με αποστολή τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στην περίπτωση επιλογής της Λεμεσού, ο οργανισμός θα αναλάβει και την υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέχρι και το 2030.

Γενικές πληροφορίες

«Πώς ορίζεται το Πολιτιστικό Τοπίο της Λεμεσού» | Δημόσια συζήτηση από το Λεμεσός 2030

Ημερομηνία: Δευτέρα 4 Νοεμβρίου

Ώρα: 19.00

Χώρος: Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης.

Για δηλώσεις συμμετοχής κοινού και περισσότερες πληροφορίες: www.lemesos2030.com | info@lemesos2030.com | 99800050

*Η δημόσια συζήτηση θα διεξαχθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία, καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

4990015612166448 image

Χορηγοί & Υποστηρικτές Λεμεσός 2030: Στρατηγικός εταίρος: Medochemie Ltd

Συνεργαζόμενοι εταίροι: ΤΕΠΑΚ - Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Serious Products Lab, Semiotics and Visual Communication Lab

Χορηγοί: ATLAS PANTOU CO LTD | Park Beach Hotel

Υποστηρικτές: Crowne Plaza | Interorient Marine Services | Muskita Aluminium Industries | Muskita Holdings Ltd

Χορηγός επικοινωνίας: Κανάλι 6, MC Media, In Prima

Χορηγός φιλοξενίας: Alinea SUITES

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ