Κοινή επιστολή 46 εικαστικών οργανισμών: Αντιδρούν με χειρισμούς του υφ. Πολιτισμού για το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» - Οι προτάσεις τους (φώτο)

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 24.10.2024
Προκηρύχθηκε το σχέδιο, δύο ώρες πριν, την προγραμματισμένη τους συνάντηση, στην οποία θα συζητούσαν το «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» - Διαφωνούν με την ενιαία βαθμολογία, τι ζητούν

Με κοινή επιστολή 46 οργανισμοί στον εικαστικό τομέα αντιδρούν με τον χειρισμό που έτυχαν από το υφυπουργείο Πολιτισμού, ο οποίος αφορά άμεσα και το χορηγικό πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που συνυπογράφουν, αναφέρουν πως το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» για το 2025 προκηρύχθηκε δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη τους συνάντηση στην οποία θα συζητείτο το συγκεκριμένο πρόγραμμα για σημεία που χρήζουν βελτίωσης ή αλλαγές τις οποίες ήθελαν να προτείνουν.

«Αυτό είναι σοβαρό θέµα, που δυστυχώς, ο µόνος τρόπος που µπορούµε να το ερµηνεύσουµε, είναι ότι δεν επιθυµείτε να καλλιεργήσετε συµπεριληπτικές πρακτικές στο πλαίσιο πολιτιστικής πολιτικής του υφυπουργείου, και ότι ανακοινώσατε το σχέδιο για εµάς, χωρίς εµάς», επισημαίνουν.

Κατά της ενιαίας βαθμολογίας

Επιπλέον, στην επιστολή, αναφέρουν πως διαφωνούν με την ενιαία βαθμολογία και παρουσιάζουν σε σημεία το σκεπτικό τους:

  • Οι ΜΚΟ θα παραβλέψουν την πληρότητα και τη σχετικότητα των προτάσεων τους,καθώς θα αισθάνονται σίγουροι ότι θα λάβουν το 80%. Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους ΜΚΟ που δεν θα έχουν περιθώριο βελτίωσης.
  • Η αλλαγή θα ισοπεδώσει όλες τις προσπάθειες και τον κόσµο της τέχνης, αφού θα καλουπωθούν σε µια κατηγορία και δεν δίνει κίνητρο για την εξέλιξη τους και για την επιθυµία για αριστεία.
  • Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το ζήτηµα του 80% συζητήθηκε µε τον Δρ Τουµαζή, όταν αυτός ήταν Υφυπουργός, και αν και χρησιµοποιείται στην ΕΕ, έχει ως αποτέλεσµα την αποδοχή µόνο µερικών των προτάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες απορρίπτονται ακόµη και µε βαθµό 94%. Επίσης, διαφάνηκε φέτος στα δηµοσιευµένα αποτελέσµατα, όσο και στις στατιστικές που µοιραστήκατε µαζί µας, ότι µέχρι και 20% των αιτήσεων µε βαθµολογίες 70-84%, έχουν µείνει εκτός χορηγιών, και προβλέπουµε ότι το νέο σχέδιο θα αποκλείσει ακόµα περισσότερες προτάσεις.
  • Οι ΜΚΟ µε χαµηλότερες βαθµολογίες θα εξαλειφθούν καθώς τα χρήµατα θα εξαντληθούν. Δεν θα δίνονται ευκαιρίες σε νεοσύστατους οργανισµούς που αποτελούνται συνήθως από νεαρά άτοµα να συναγωνιστούν µε πιο έµπειρους.
  • Το 80% θα επηρεάσει δυσµενώς τους υψηλόβαθµους ΜΚΟ διότι, για µεγάλα έργα, που θα χρειάζεται να βρουν ακόµα µεγαλύτερη συγχρηµατοδότηση από €1.164 που ήταν πριν, στις €3.810. Σηµειώσατε ότι µε τη προηγούµενη µέθοδο, η µέγιστη απαιτούµενη συγχρηµατοδότηση από τους οργανισµούς ήταν €2.884. Εποµένως, οι οργανισµοί µε πιο φιλόδοξα έργα, και προϋπολογισµούς άνω των €15.000, θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονοµικά.
  • Αυτή η προσέγγιση θα εισαγάγει τον κίνδυνο σε ορισµένους ΜΚΟ να υποβάλουν προτάσεις για µεγαλύτερα έργα πέρα από την εµπειρία τους στη αποτελεσµατική διαχείριση µεγαλύτερων προϋπολογισµών.

«Πέραν των πιό πάνω, το σκεπτικό σας ότι µε τη µέθοδο της ενιαίας βαθµολογίας οι οργανισµοί θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα επιχορηγηθούν, δεν µας βρίσκει σύµφωνους, διότι οι αξιολογητές έχουν τη διακριτική ευχέρεια να αλλάζουν συγκεκριµένα ποσά των αιτήσεων όταν αυτά θεωρούνται ψηλά, και επίσης δεν βοηθά στη δίκαιη, αντικειµενική και αµερόληπτη βαθµολογία ανά αίτηση.

Όπως ίσως γνωρίζετε, και όπως γράψαµε στην κοινή µας επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισµού στις 15 Οκτωβρίου 2021, υπάρχει µεγάλο πρόβληµα µε τη συµπληρωµατική χρηµατοδότηση στα εικαστικά, καθώς οι µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί δεν έχουν κανένα άλλο εισόδηµα, χορηγούς, ή και εισιτήρια, µε αποτέλεσµα «τα υπόλοιπα ποσά [να] «δωρίζονται» από τους επαγγελµατίες του πολιτισµού, οι οποίοι βρίσκονται σε µια «µοναδική» θέση στην ΕΕ, όπου πρέπει να πληρώνουµε για το «προνόµιο» να εργαζόµαστε στον πολιτισµό», συμπληρώνουν.

Οι προτάσεις τους

Αρχικά, οι συνυπογράφοντες οργανισμοί, δηλώνουν ότι συµφωνούν να προστεθεί µια πιλοτική ρύθµιση, η οποία είχε συζητηθεί και με το υφυπουργείο Πολιτισμού, για τον τοµέα των εικαστικών τεχνών που θα ισχύει από το 2025. Αυτή η ρύθμιση, ουσιαστικά, θα επιτρέπει τη κάλυψη των τελικών εξόδων και παρουσίαση σχετικών παραστατικών αποκλειστικά για το τελικό ποσό που εγκρίνεται ως χορηγία, λαµβάνοντας υπόψη τις πολλές εργατοώρες των διοργανωτών, επιµελητών, καλλιτεχνών, και άλλων επαγγελµατιών που εµπλέκονται και που συνεισφέρουν στα έργα, καθώς και τις υπηρεσίες σε είδος, που δεν συνυπολογίζονται στους σχεδιασµούς/αποδόσεις των προϋπολογισµών. Σημείο, το οποίο, όπως τονίζουν, υπήρχε από τη αρχή στις προτάσεις τους.

Αν αυτή αποτύχει, η πρόταση τους είναι να επανέλθει το πρόγραµµα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ», καθώς αναφέρει ότι η διάρκεια του είναι από 2021-2025, έτσι ώστε να συνεχίσουν τη διαβούλευση µαζί µε τους λειτουργούς του τµήµατος του υφυπουργείου, για βελτιώσεις το 2026, καθόσον, όπως υπογραμμίζουν, είναι πολύ κοντά στη εύρεση κανονισµών κοινής αποδοχής.

Πρόσθετα, εισηγούνται, όπως η προθεσµία υποβολής αιτήσεων στα εικαστικά για το 2025 να επεκταθεί στις 30 Δεκεµβρίου 2024 διότι:

  • Δεν δίνεται αρκετός χρόνος για τη µελέτη του σχεδίου
  • Οι περισσότεροι των εικαστικών οργανισµών αυτή τη περίοδο εργάζονται για τη παραγωγή εκδηλώσεων, επιχορηγηµένων από το υφυπουργείο σας, που αναγκαστικά γίνονται στους επόµενους 2-3 µήνες λόγω της καθυστέρησης της δηµοσίευσης των αποτελεσµάτων για το 2024 που παραλήφθηκαν µόλις τον Ιούλιο-Αύγουστο.

Ζητούν, επίσης, διαβούλευση για τα νέα σημεία, τα οποία ανέφερε το υφυπουργείο σε αυτούς, για συμπερίληψη τους, στο σχέδιο του 2026:

  • Συνέργειες με μπόνους, όπως γίνεται και στο θέατρο
  • Φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα προς τον πολιτισμό, όπως και για άλλα θέματα που θα προκύψουν, ή που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον υφιστάμενο οδηγό.

Αναλυτικά οι συνυπογράφοντες οργανισμοί:

4990235808688117 Screenshot 2024-10-24 at 5.39.33 PM

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ