Street art: Λευκωσία, Βηρυτός, Ιερουσαλήμ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.11.2024
Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Frederick για τη street art στις πόλεις της Λευκωσίας, της Βηρυτού και της Ιερουσαλήμ από τον Δρ Πάνος Λεβέντη , διδάσκοντας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

«Ξαναβάφοντας τις Πράσινες Γραμμές: Αστική Ταυτότητα και Τέχνη του Δρόμου στη Βηρυτό, την Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Δρ Πάνος Λεβέντης στο Πανεπιστήμιο Frederick, στη Λευκωσία. Η διάλεξη θα δοθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 17:30 και αποτελεί συνδιοργάνωση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Η Λευκωσία, η Βηρυτός και η Ιερουσαλήμ αποτελούν κύρια παραδείγματα στην έρευνα του Δρα Λεβέντη, που εστιάζει στην τέχνη του γκράφιτι, της street art και των κινημάτων αστικής αντίστασης ως συμμετοχικές αστικές διαδικασίες. Ο Δρ Λεβέντης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής Hammons του Πανεπιστημίου Drury, ΗΠΑ, και Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, αναφέρει: «Οι τρεις αυτές πόλεις έχουν βιωθεί αδιάλειπτα ως κατακερματισμένα αστικά τοπία σύγκρουσης, με τις αντίπαλες πλευρές στους αστικούς τους ιστούς να συνυπάρχουν με δυσκολία, εμπλεκόμενες συχνά -και σήμερα- σε εχθροπραξίες.Τις τελευταίες δεκαετίες, εναλλακτικές φωνές, μέσω δημιουργικών πρωτοβουλιών τέχνης του δρόμου, έχουν υφάνει ενοποιητικές αστικές και πολιτιστικές αφηγήσεις.»

Στη διάλεξή του, ο Δρ Λεβέντης θα ερμηνεύσει παραδείγματα τέχνης του δρόμου που βρέθηκαν ή βρίσκονται κοντά ή μέσα στις «Πράσινες Γραμμές» των τριών πόλεων, ζώνες που χωρίζουν γλωσσικές/θρησκευτικές ομάδες και συγκρουόμενες φατρίες, διαιρώντας και περαιτέρω κατακερματίζοντας τον αστικό χώρο. Θα αναδείξει, επιπλέον, τον συμπληρωματικό αλλά σημαντικό ρόλο του αρχιτεκτονικού πλαισίου στην επικοινωνία των μηνυμάτων που μεταφέρουν τα παραδείγματα αυτά στο κοινό.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Καθηγητής Βύρων Ιωάννου, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, και ο κος Άλκης Δίκαιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου και μέλος του Ειδικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick.

Μετά τη διάλεξη, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, και δεξίωση.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην εκδήλωση, σε αυτό τον σύνδεσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μερόπη Μωυσέως, Communications Officer, Communications and Outreach Service

T. +357 22394394, εσωτ. 41139 | E. ad.mem@frederick.ac.cy

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Frederick:

Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί από το 2007 ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία, και έχει ιστορία 60 ετών στον χώρο της εκπαίδευσης. Αποστολή του είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα από ένα περιβάλλον που προωθεί τη γνώση και συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών/τριών, η προσήλωση στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή στο κοινωνικό σύνολο για την επίτευξη της αλλαγής που ο κόσμος μας χρειάζεται.

Προσφέρει περισσότερα από 80 προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, και λειτουργεί σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Στα Times Higher Education Impact Rankings 2024, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201- 300 πανεπιστήμια παγκοσμίως, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο για δεύτερη συνεχή χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ