
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙδΕΚ, o διαγωνισμός στοχεύει στην ενίσχυση της κατανόησης των μαθητών/τριών για τις «Ευρωπαϊκές Αποστολές» μέσα από την τέχνη, προάγοντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση για την αειφορία μέσω της επαναχρησιμοποίησης υλικών και της δημιουργικής έκφρασης.
Όπως αναφέρει το Ίδρυμα, «μέσα από τη δύναμη της τέχνης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας νέα ζωή σε υλικά των οποίων έχει παρέλθει ο χρόνος ζωής τους».
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν σε ομάδες και να κατασκευάσουν έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα και μεικτά υλικά, βασισμένα στην ιδέα της κυκλικής οικονομίας και την «αρχή των 6R»: Reuse (Επαναχρησιμοποίηση), Recycle (Ανακύκλωση), Redesign (Επανασχεδιασμός), Remanufacture (Ανακατασκευή), Reduce (Ελαχιστοποίηση) και Recover (Ανάκτηση).
Οι νικητές θα λάβουν χρηματικά βραβεία, ενώ τα έργα τους θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του «European Researchers Night 2025» που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η δήλωση συμμετοχής λήγει στις 28 Μαρτίου 2025, μέσω του συνδέσμου: https://forms.office.com/e/hBgvJAseKC ενώ η υποβολή έργων τέχνης και φακέλων εργασίας έως τις 10 Ιουνίου 2025.
Η δράση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» για έρευνα και καινοτομία.