Συνάντηση μουσικής και λόγου στο πρώτο «Κρω!»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 7.3.2013

Η μουσική συναντά τον λόγο στην πρώτη διοργάνωση του «Κρω!», μιας εκδήλωσης για την οποία οι διοργανωτές της ελπίζουν να καταστεί ετήσιος θεσμός.


Δεκατρείς ταλαντούχοι καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής και του θεάτρου συναντιούνται αύριο στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη και -ανάμεσα σε μουσικές και λόγια- μοιράζονται με το κοινό όσα θέλουν να πουν.


Τι θα ακούσουμε

Με οικοδέσποινα την ηθοποιό Πολυξένη Σάββα, το πρώτο «Κρω!» παρουσιάζει τα μουσικά σχήματα των Stelafi και της Στέλλας Χρίστου, το σόλο πρότζεκτ Acapella Solo Loop και τρεις ηθοποιούς οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν ο καθένας ένα κείμενο που ξεχωρίζει.
Όπως και το όνομα αυτής της συνεύρεσης, το οποίο προέκυψε από το ποίημα «Το Κοράκι» του Έντγκαρ Άλαν Πόε όταν θέτει το ερώτημα «Εσύ τι θες πραγματικά να πεις;», «στόχος μας είναι να δώσουμε βήμα σε ηθοποιούς και μουσικούς που έχουν κάτι να πουν», δηλώνει στο «Π» ο Χρίστος Γωγάκης εκ μέρους του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Thereby Hangs A Tail, διοργανωτή του «Κρω!».


cro2
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ


«Αφορμή για αυτή την εκδήλωση ήταν οι Stelafi», παραδέχεται o X. Γωγάκης. Έχοντας καινούργια τραγούδια να παρουσιάσουν μετά τον αψεγάδιαστο «Σιδεροκόφτη», η Στέλα Φυρογένη, ο Λευτέρης Μουμτζής, ο Αντρέας Τραχωνίτης και ο Μάριος Μιχαήλ που αποτελούν το σχήμα ήθελαν να παίξουν κάπου ξανά.


Έπειτα προστέθηκαν ο Δημήτρης Σπύρου ή Acapella Solo Loop, τον οποίο ο Χ. Γωγάκης είδε και ξεχώρισε στο φετινό Λευκωσία Loop Festival, και η Στέλλα Χρίστου.


cro1


Ο Σπύρου θα παρουσιάσει την εν εξελίξει έρευνά του πάνω στη φωνή ως αυτόνομο μουσικό όργανο και στη χρήση αντικειμένων καθημερινής χρήσης ως συνοδευτικών ήχου.


STELLACHRISTOU


Η Στέλλα Χρίστου θα παρουσιάσει τραγούδια από τον ανέκδοτο κύκλο «Η Νίκο», σε συνεργασία με τους μουσικούς Παύλο Μιχαηλίδη, Αντώνη Αντωνίου, Νίκο Ιωάννου και Έλλη Αλωνεύτου.


Το μουσικό κομμάτι του «Κρω!» συμπληρώνεται με λόγο από τρεις ηθοποιούς:


KATSARIS


O Αντώνης Κατσαρής θα παρουσιάσει την πάντα επίκαιρη «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη.


MAN.MICHAELIDES


O Μανώλης Μιχαηλίδης θα απαγγείλει απόσπασμα από την «Πέτρα του Ήλιου» του Οκτάβιο Παζ.


LOURA


H Κατερίνα Λούρα θα παρουσιάσει το «Πεθαίνω σαν χώρα» των Δ. Δημητριάδη και Δ. Φυρίου.


«Και τα τρία -ολιγόλεπτα- κείμενα είναι στοχευμένα», επισημαίνει ο Χ. Γωγάκης, τονίζοντας την ανάγκη να ακούσουμε κάτι σημαντικό και σύγχρονο των ημερών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούμε.


Συνάντηση τεχνών

«Μια σημαντική παράμετρος του ’Κρω!’ είναι η συνάντηση μουσικών και ηθοποιών», τονίζει ο Χ. Γωγάκης και δηλώνει πως έχουν ήδη γίνει σκέψεις για συνεργασίες. «Είναι, όμως, εξίσου σημαντική και για το κοινό αυτή η συνεύρεση», επισημαίνει.


Πράγματι, η συνήθης πρακτική της «απομόνωσης» έκαστου δημιουργού στο καλλιτεχνικό του πεδίο αποτελεί ένα από τα κακώς έχοντα της κοινότητας των καλλιτεχνών.


Όσο για την πολυφωνία στον χώρο και τη διοργάνωση πολλών μικρών φεστιβάλ, «μακάρι να είναι όλα βιώσιμα και να γίνονται συνέχεια», λέει ο Χ. Γωγάκης. «Είναι καλό να υπάρχουν πολλές επιλογές, γι’ αυτό όσο περισσότερα πράγματα γίνονται, τόσο το καλύτερο».


+ Η πρώτη συνάντηση μουσικής και λόγου «Κρω!» πραγματοποιείται αύριο στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία και ξεκινά στις 21:00. Εισιτήρια προς 15 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 96350144.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ