Έχουμε Θεατρικό Μουσείο, 22 χρόνια μετά

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 22.3.2012

Τι χρειάζεται για την υλοποίηση μιας απόφασης; Στην περίπτωση του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, χρειάστηκαν 22 χρόνια και 240 χιλιάδες ευρώ. Και τώρα, έπειτα από τέσσερα χρόνια εντατικής προετοιμασίας από πλευράς του Δήμου Λεμεσού και του ΘΟΚ, εγκαινιάζεται στις 26 Μαρτίου το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, στη Λεμεσό.


Σε συνέντευξη Τύπου στο χώρο του Θεατρικού Μουσείου, το οποίο στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον τέως Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου «χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τη χορηγία των 200 χιλιάδων ευρώ, που συμπλήρωσε ο Δήμος και ο ΘΟΚ, ώστε να φτάσουμε στο συνολικό ποσό των 240 χιλιάδων ευρώ».


Επεσήμανε ακόμη ότι προσβλέπει στην οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος «Θεατρικό Μουσείο Κύπρου» από το κράτος, καθώς υπήρξαν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον τέως Υπουργό Παιδείας, ώστε να μπορέσει να αναδείξει πλήρως τις δυνατότητές του προς την κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του ΘΟΚ Δημήτρης Καραγιάννης ανέφερε από την πλευρά του ότι αυτό το μουσείο «θα είναι η κιβωτός του θεάτρου» και σημείωσε πως «αυτά τα έργα υποδομής θα συμβάλουν αποφασιστικά, τόσο στην παιδεία όσο και στην αισθητική καλλιέργεια των Κυπρίων πολιτών, αλλά και δημιουργών».


Ευχαρίστησε, τέλος, τον Δήμο Λεμεσού για την αγαστή συνεργασία τα τελευταία αυτά χρόνια και όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του μουσείου.

Για την ιστορία


theatriko mouseio



Η αρχή για τη δημιουργία του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου έγινε το 1987 με την απόφαση του ερασιτέχνη ηθοποιού Νίκου Νικολαϊδη, να κληροδοτήσει στον Δήμο Λεμεσού τη μεγάλη συλλογή που είχε συγκεντρώσει για χρόνια, με οτιδήποτε είχε να κάνει με το θέατρο και τη θεατρική δραστηριότητα στην Κύπρο.


Τα εκθέματα


Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου παρουσιάζει την ιστορία της θεατρικής δραστηριότητας στην Κύπρο και χωρίζεται σε τρία μέρη: «H ιστορία», «Οι συντελεστές» και «Η παράσταση».

Έντυπο υλικό, κοστούμια, μακέτες, σκηνικά αντικείμενα, σκίτσα σκηνικών και κοστουμιών, αναπαραστάσεις σκηνικού και φωτογραφίες, αποτελούν σήμερα τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του μουσείου, μέσα από τα οποία ο επισκέπτης προσκαλείται σε μια νοερή διαδρομή στην θεατρική ιστορία του τόπου.

theatremuseum3


theatremuseum4


theatremuseum


Οι κύριες συλλογές του Μουσείου βασίζονται στο θεατρικό αρχείο του Νίκου Νικολαίδη, το αρχείο Γεώργιου Φιλή για τον ΟΘΑΚ, το φωτογραφικό αρχείο Γιώργου Βατυλιώτη και το αρχείο του ΘΟΚ. Το υλικό των αρχείων αυτών καλύπτει χρονολογικά κυρίως τις πρώτες περιόδους της θεατρικής δραστηριότητας στην Κύπρο, αρχές 20ου αιώνα μέχρι και την ίδρυση του ΘΟΚ, το 1971, και τη δεκαετία του 80'.

Παράλληλα το μουσείο προσφέρει διαδραστικά μέσα προς τους επισκέπτες, καθώς υπάρχουν οπτικοακουστικά μέσα, εφέ και ένα καμαρίνι με θεατρικά κοστούμια, τα οποία ο ίδιος ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει. Ο χώρος μπορεί επίσης να φιλοξενήσει θεατράκια και περιοδικές εκθέσεις, ενώ διαθέτει και καφετέρια.

+ Τα εγκαίνια του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου θα τελέσει τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ