Κώστας Γαβράς: «Πιστεύω στην αντίσταση»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 11.4.2013

Σε μια σεμνή τελετή, έτσι όπως ταιριάζει στον χαρακτήρα του, ο παγκόσμιος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αναγορεύθηκε το βράδυ της Τρίτης σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, η οποία δεν γέμισε ικανοποιητικά. Ωστόσο ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης τιμήθηκε δεόντως από πολλούς Κύπριους συναδέλφους του, στην παρουσία των οποίων δέχτηκε την πανεπιστημιακή τιμή.


Για το έργο του Κώστα Γαβρά μίλησε -σε μια μακρά παρουσίαση- ο καθηγητής Μιχάλης Πιερής.


Αντίσταση

«Πιστεύω στην αντίσταση», ανέφερε στη σύντομη αντιφώνησή του ο Κώστας Γαβράς, προτού δεχτεί τις ερωτήσεις του κοινού, όπως ο ίδιος ζήτησε. «Πιστεύω και στην εφευρετικότητα, η οποία έσωσε πολλές φορές την Ελλάδα και την Κύπρο», σημείωσε, λέγοντας πως με αντίσταση και χωρίς φόβο θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.


Ο Κώστας Γαβράς έκανε λόγο για το μίσος με το οποίο η Ευρώπη φαίνεται πως αντιμετώπισε την Κύπρο, ωστόσο ερωτώμενος κατά πόσο μπορούμε να αναζητήσουμε τη λύση της οικονομικής κρίσης μέσα στην Ευρώπη απάντησε πως η ΕΕ πρέπει να διατηρηθεί.


costasgavras2

«Το πρόβλημα είναι ότι οι πατέρες της Ευρώπης ήθελαν την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική ένωση, αλλά ξεκίνησαν από τη χειρότερη: την οικονομική. Γίναμε, έτσι, ένα σουπερμάρκετ. Οφείλουν, λοιπόν, να αλλάξουν το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργούμε και μαζί να αλλάξει ο Μπαρόζο, που είναι ο χειρότερος».


Σε ερώτηση ποιος είναι σήμερα ο εχθρός, ο Κώστας Γαβράς κατονόμασε τα συστήματα και το χρήμα, «το οποίο έχει γίνει θρησκεία. Αυτό πρέπει να αλλάξει και είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού να το πετύχουμε», επισήμανε ο σκηνοθέτης, η τελευταία ταινία του οποίου, «Κεφάλαιο», παρουσιάζει την κυριαρχία του χρήματος άνευ όρων.


Οικονομικά εμπόδια

Μιλώντας για την τέχνη του, ο Κώστας Γαβράς ανέφερε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία στη δημιουργία ταινιών είναι η εξεύρεση χρημάτων. «Στη Γαλλία ειδικά, δεν υπάρχει λογοκρισία ως προς το τι μπορεί και τι δεν πρέπει να λέει κανείς μέσα από τις ταινίες του. Υπάρχει όμως οικονομική λογοκρισία και είναι χειρότερη», είπε χαρακτηριστικά.


Όσο για το «Κεφάλαιο», «τα χρήματα είναι τρομερό μέσο διαφθοράς και αυτήν τη σχέση ήθελα να διερευνήσω», είπε, σημειώνοντας και μια ιστορία: «Είδα πολλούς τραπεζίτες για τις ανάγκες της ταινίας μου. Όλοι μου έλεγαν πως πρέπει να αλλάξουμε την κοινωνία με το να ελέγχουμε τις τράπεζες. Και όταν ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για ρύθμιση των τραπεζών, οι ίδιοι τραπεζίτες -τους είδα αυτούς τους ίδιους στις τηλεοράσεις- διαμαρτύρονταν και έλεγαν στον Ολάντ πως θα τους καταστρέψει!».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ