«Rusted Evidence» | έκθεση από την Τούλα Λιασή

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 18.4.2013

Διανύοντας χιλιόμετρα, η εικαστικός Τούλα Λιασή επιστρέφει για λίγο στην Κύπρο, για να παρουσιάσει τη νέα της εικαστική πρόταση στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, στη Λευκωσία.


Η Λιασή, ζει και εργάζεται στη Χάγη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο η μνήμη της παραμένει στο κατεχόμενο χωριό της, την Αγία Τριάδα, όπου παραμένει εγκλωβισμένος αριθμός Ελληνοκυπρίων, μαζί και οι γονείς της.


Η έκθεση της Τούλας Λιασή, με τίτλο Rusted Evidence, εγκαινιάζεται στις 29 Απριλίου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη και θα παραμείνει μέχρι τις 11 Μαΐου 2013.


toulaliasi5
toulaliasi1

Καθώς εργάζεται σε μια ελεύθερη χώρα όπως η Ολλανδία, η Τούλα Λιασή τονίζει ακόμη περισσότερο τις αντιθέσεις που προκύπτουν μέσα από τα έργα. Η αισθητή αντιδιαστολή «εγκλωβισμένοι/ελεύθεροι» γίνεται, έτσι, και πιο ανυπόφορη, καθιστώντας την τέχνη της ένα πολιτικό σχόλιο δύσκολα αναγνωρίσιμο με την πρώτη ματιά.


«Ως άνθρωπος (η Τούλα Λιασή) νιώθει την υποχρέωση να αντιδράσει και ως καλλιτέχνης, που πιστεύει στη δύναμη της τέχνης, όχι μόνο θέλει να εκφραστεί αλλά και να χρησιμοποιήσει την εικαστική της πλατφόρμα για να μην αφήνει τέτοιες καταστάσεις να περνούν απαρατήρητες», αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα για την έκθεσή της.


«Αυτό που την εμπνέει είναι τα αντικείμενα -ιδιαίτερα τα παλιά, ξεχασμένα και σκουριασμένα σίδερα-  ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη από τους γονείς και τους συγχωριανούς της», σημειώνεται ακόμη.


Πρόκειται για αντικείμενα της καθημερινότητας -πιάτα, κούπες, βαρέλια, ξύλα- μιας εποχής που έχει παρέλθει, τα οποία όμως ξαναζωντανεύουν στα έργα της εικαστικού και διηγούνται τη δική τους ιστορία.


«Φορτισμένα με τις δικές τους εμπειρίες και βιώματα, βγαλμένα από μια ζωή κατεστραμμένη από τον πόλεμο και ξεχασμένα μέσα στο πέρασμα των τελευταίων τριάντα εννιά σχεδόν χρόνων, μεταφέρουν τη δική τους αλήθεια. Αντικείμενα που από μόνα τους έχουν να πουν πολλά γιατί μέσα στη σιωπή τους μετατρέπονται σε αυτόνομα τεκμήρια ενός τραυματισμένου παρελθόντος».


Το έργο της Τούλας Λιασή, εν τέλει, «είναι μια μικρή προσπάθεια για να τιμήσει τη δύσκολη και πολυτάραχη ζωή των εγκλωβισμένων».


+ Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013, στις 19:00, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 11 Μαΐου [κλειστή 3-6 Μαΐου λόγω των εορτών του Πάσχα]. Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 16:00-20:00.


Την έκθεση στηρίζει η εφημερίδα «Πολίτης».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ