Στην επίδραση που έχει ο τουρισμός στην Κύπρο εστιάζει η πρόταση REVISIT των Χάρη Χριστοδούλου και Σπύρου Θ. Σπύρου, επιμελητών της φετινής συμμετοχής της Κύπρου στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, στη Βενετία.
Η φετινή Μπιενάλε, επιμελητής της οποίας είναι ο διάσημος αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, έχει ως θέμα το Common Ground / Κοινός τόπος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Χάρης Χριστοδούλου, Ειδικός Επιστήμονας στα Τμήματα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick και του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Σπύρος Θ. Σπύρου, Ειδικός Επιστήμονας του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι οποίοι επιλέγηκαν ως επιμελητές της κυπριακής συμμετοχής, «θέτουν ως κύριο θέμα προβληματισμού και επανεξέτασης το φαινόμενο του Τουρισμού, το οποίο φέρνει ανθρώπους από διαφορετικούς τόπους σε κοινό έδαφος συνύπαρξης με τοπικές κοινωνίες».
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρόταση REVISIT εστιάζει στην επίδραση του Τουρισμού στην Κύπρο. Ως κύριος ρυθμιστικός παράγοντας της οικονομίας και του δομημένου περιβάλλοντος, ο Τουρισμός διαμορφώνει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά, αστικά και πολεοδομικά φαινόμενα. Η πρόταση προσεγγίζει αυτά τα ζητήματα δίδοντας την ευκαιρία στην αρχιτεκτονική να προτείνει ιδέες επανασχεδιασμού, αναδιαμόρφωσης και επανάχρησης του δομημένου περιβάλλοντος. Επανεξετάζονται μια σειρά από διαφορετικά στοιχεία, από ένα παγκάκι μέχρι μια ολόκληρη πόλη, σε τουριστικές, αστικές και αγροτικές περιοχές της Κύπρου με στόχο την αναζωογόνηση και αναβάθμιση τόσο του κυπριακού τοπίου όσο και του τουρισμού προς ενδυνάμωση του κοινού τόπου [common ground].
