Κλακέτα για την κυπριακή ταινία Home Sweet Home

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.5.2012

Μια πολιτική αλληγορία από την οποία περνούν Άγγλοι, Ρώσοι, Έλληνες και φυσικά ο... Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η ταινία «Home Sweet Home», του Κυριάκου Τοφαρίδη.


Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκινούν την Πέμπτη 10 Μαΐου, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 16 Ιουνίου. Ο δε σκηνοθέτης είναι αισιόδοξος πως μέχρι το τέλος του χρόνου, η ταινία θα είναι έτοιμη για να βρει το δρόμο της στη μεγάλη οθόνη.


Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Τοφαρίδης παρουσίασε την ταινία, για τις ανάγκες της οποίας έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο σκηνικά στην περιοχή της Ποταμιάς, στο ερειπωμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί περίπου το 80% των γυρισμάτων.
Στη συνέντευξη Τύπου, τον σκηνοθέτη Κυριάκο Τοφαρίδη συνόδευαν ο συν-σεναριογράφος του, Πάνος Σταθόγιαννης, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Δημητρίου, η ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη και η διάσημη στη χώρα της, Ινδή ηθοποιός Νεέτου Tσάντρα.


home4
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κυριάκος Τοφαρίδης.


Σου-ρεαλισμός
Η ταινία «Home Sweet Home» είναι μια κωμωδία που αναφέρεται στις περιπέτειες μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, η οποία, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάζεται να συμβιώσει στο μικρό σπίτι του «πάτερ φαμίλια», ο οποίος έχει αποσυρθεί στην ερημιά. Ξαφνικά, το μέρος γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων, καθώς οι Άγγλοι εντοπίζουν μέσω των δορυφόρων τους... κοιτάσματα πετρελαίου.
Το σενάριο, το οποίο συνυπογράφουν ο Κυριάκος Τοφαρίδης και ο Πάνος Σταθόγιαννης, βραβεύθηκε από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2010, όταν βρισκόταν ακόμη στην εξέλιξή του.
«Περάσαμε πολύ καλά γράφοντας το σενάριο», ανέφερε στη χθεσινή συνάντηση ο Κυριάκος Τοφαρίδης. Με τον Πάνο Σταθόγιαννη συνεργάστηκαν ξανά στο σενάριο της μικρού μήκους ταινίας του Τοφαρίδη «Η Άλλη Άρτεμις», πριν από 12 χρόνια.
Ο ίδιος ο Σταθόγιαννης ανέφερε για την ταινία πως είναι μια «κωμωδία πολυεπίπεδη», κάνοντας λόγο για μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, με στοιχεία που «άπτονται της ανθρώπινης μοίρας» αλλά και με την παρουσία ενός από μηχανής θεού. Τον εν λόγω ρόλο κρατά η Ινδή ηθοποιός Νεέτου Τσάντρα, η οποία λύνει ως «διά μαγείας» κάθε πρόβλημα που προκύπτει στην οικογένεια.
Η ίδια, παίρνοντας το λόγο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ευχαρίστησε πολλές φορές τους συντελεστές της ταινίας, διευκρινίζοντας πως το «γοητευτικό» σενάριο ήταν ο λόγος που βρέθηκε στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην ταινία. Είπε ακόμη πως πριν φτάσει στο νησί μας φρόντισε να διαβάσει την ιστορία του, αλλά και να ενημερωθεί για τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του. «Μετρώ μερικές μόνο ώρες στην Κύπρο και έχω ήδη συναντήσει Έλληνες, Άγγλους, Βούλγαρους, Τούρκους», είπε, «κι αυτό το θεωρώ σπουδαίο».
Ευχήθηκε, τέλος, η ταινία να σημειώσει «σούπερ ντούπερ» επιτυχία, γιατί πολλοί άνθρωποι εργάζονται πολύ σκληρά γι’ αυτήν.



Τα πετρέλαια, οι Βρετανικές Βάσεις και η διεκδίκηση γης


Ο Κωνσταντάς Ριζίτης (Κώστας Δημητρίου) είναι ο κύριος χαρακτήρας στην ταινία «Home Sweet Home». Συνταξιούχος πια, ο Κωνσταντάς αποσύρεται στο κτήμα του για να ησυχάσει, μαζί με τη σύζυγό του (Κάρμεν Ρουγγέρη) και την κόρη τους.
Ωστόσο οι Άγγλοι εντοπίζουν μέσω δορυφόρων ότι στο κτήμα του υπάρχει πετρέλαιο.
Η αγγλική κυβέρνηση αποφασίζει να χειριστεί το ζήτημα με διπλωματικό τρόπο: ενημερώνει την κυπριακή κυβέρνηση ότι μετανοεί για το αποικιοκρατικό παρελθόν της και δηλώνει ότι προτίθεται να αποσύρει τις Βάσεις της. Ως αντάλλαγμα, ζητά την «έρημη και άγονη» περιοχή για να την αναπλάσει και να τη μετατρέψει σε οικολογικό πάρκο, ως συμβολική έκφραση της μεταμέλειάς της και μνημείο της αιώνιας φιλίας που θα διέπει τις σχέσεις Αγγλίας-Κύπρου.
Μέσα σ’ όλα αυτά, η οικονομική κρίση σπρώχνει στη χρεοκοπία τους δύο γιους του Κωνσταντά, οι οποίοι μετακομίζουν στο σπίτι.
Ένας Τουρκοκύπριος κάνει επίσης την εμφάνισή του, διεκδικώντας το μισό κτήμα που δεν μεταβιβάστηκε ποτέ επίσημα μετά την πώλησή του, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Άγγλος πρωθυπουργός διαπραγματεύονται την ανταλλαγή…
Στο ρόλο του Προέδρου θα δούμε τον Στέλιο Καυκαρίδη, ενώ συμμετέχουν στην ταινία και οι Δημήτρης Ξύστρας, Μιχάλης Μαρίνος, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ζωή Κυπριανού, Μιχάλης Σοφοκλέους, Ανδρέας Μελέκκης, Δημήτρης Δημητρίου, Αλεξία Παρασκευά, Πολ Στιούαρτ και ο Osman Alkas.




home2
O Κώστας Δημητρίου είναι ο «πάτερ φαμίλιας» Κωστάντας Ριζίτης, ο οποίος τα βάζει με τις «υπερδυνάμεις».


Μεγάλη παραγωγή
Από την πλευρά του, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος [ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Κύπρο για διαφημιστικές ταινίες, ενώ το τελευταίο διάστημα δίνει μαθήματα σε κινηματογραφιστές], δήλωσε ευτυχής για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κάνει στην Κύπρο. «Η παραγωγή είναι μεγάλη για τα πλαίσια ακόμη και της Ελλάδας», σημείωσε ο Γιώργος Φρέντζος.


Η Κάρμεν Ρουγγέρη είναι μία ακόμη ευχάριστη παρουσία στην ταινία: κρατά το ρόλο της μητέρας της οικογένειας, η οποία αν και Ελληνίδα, ζει πολλά χρόνια στην Κύπρο. Ο ρόλος μοιάζει ιδανικός για τη γνωστή ηθοποιό και σκηνοθέτιδα θεάτρου για παιδιά: η ίδια φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Φανερωμένης και έμαθε καλά τη διάλεκτο, αν και η επιστροφή της στην Ελλάδα της «στοίχισε» στο συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο «ξεκίνησα να τα αθθυμούμαι πάλε», σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως αν η πρόταση για αυτή την ταινία ερχόταν απ’ οπουδήποτε αλλού και όχι από την Κύπρο, θα την απέρριπτε. «Ουσιαστικά στην Κύπρο οφείλεται το ότι έγινα ηθοποιός», είπε η Κάρμεν Ρουγγέρη, εξηγώντας πως στα 8 της κράτησε τον πρώτο της ρόλο, αυτόν του καθρέφτη, στη θεατρική παράσταση του σχολείου με την «Χιονάτη και τους επτά νάνους».
home
H Κάρμεν Ρουγγέρη συμμετέχει στην ταινία κρατώντας το ρόλο της συζύγου του Κωσταντή Ριζίτη.

Στα 850.000 ευρώ το κόστος
Η παραγωγή έχει υπολογιστεί στις 850 χιλιάδες ευρώ και τα σχόλια των παρευρισκομένων ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα: τόσο στοιχίζει το catering σε μια αμερικανική παραγωγή, είπε ο Γιώργος Φρέντζος, με τον μακιγιέρ της ταινίας να συμπληρώνει: «τόσο στοίχισε το προσθετικό μέικ-απ στον ’Μονομάχο’».
Ενώπιον όλων, πάντως, ο Κυριάκος Τοφαρίδης έδωσε την προσωπική υπόσχεσή του: «δεν θα κάνω κανένα παράπονο για τα λεφτά. Θα κάνουμε την ταινία μ’ αυτά που έχουμε και θα περάσουμε καλά!». Έμοιαζε, πάντως, να το εννοεί, όπως και όσοι συμφώνησαν μαζί του.

+ Την παραγωγή ανέλαβε η Avra Productions με συμπαραγωγό το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την «Tanweer Alliances» η οποία θα αναλάβει τη διανομή της ταινίας παγκοσμίως. Συμμετέχουν επίσης τέσσερις κυπριακές εταιρείες παραγωγής.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ