«Ηλέκτρα και Ορέστης, μια δίκη» από τον ΘΟΚ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.5.2012

Επιλέγοντας χρονικά την έναρξη της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, ο ΘΟΚ θα δώσει την πρώτη του παράσταση με την φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του την 1η Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία.


Τελικός τίτλος του έργου είναι «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη», αν και ο τίτλος εργασίας ήταν «Ηλέκτρες». Το έργο είναι βασισμένο στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή, την Ηλέκτρα και τον Ορέστη του Ευριπίδη, στις «Χοηφόρους» και τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου.


Το έργο, όπως και τη σκηνοθεσία, υπογράφει ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Χανάν Σνιρ.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, «το πλαίσιο του έργου αποτελεί η δίκη της Ηλέκτρας και του Ορέστη στον Άρειο Πάγο, όπου παρουσιάζονται θεατρικά τα γεγονότα που οδήγησαν στη μητροκτονία, με σκηνικό ένα σημερινό προσφυγικό καταυλισμό».


electra1
H Λέα Μαλένη είναι η Ηλέκτρα και ο Νεκτάριος Θεοδώρου ο Ορέστης στη φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ.

«Η αλυσίδα εκδίκησης που στοιχειώνει τον οίκο των Ατρειδών και κληρονομείται από γενιά σε γενιά σπάει οριστικά με τη δίκη των μητροκτόνων που αποτελεί την πρώτη φορά στην παγκόσμια δραματουργία που γίνεται αναφορά στο θεσμό της δίκης ενώπιον δικαστή και ενόρκων προς απονομή δικαιοσύνης».


Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφουν ο Χάρης Καυκαρίδης και η Μελίτα Κούτα.


electra4
Σκίτσο του σκηνικού, το οποίο θα μοιάζει με ένα προσφυγικό καταυλισμό.

Τα κείμενα είναι βασισμένα σε μετάφραση του Βάιου Λιαπή.





Τους ρόλους του Ορέστη και της Ηλέκτρας κρατούν ο Νεκτάριος Θεοδώρου και η Λέα Μαλένη αντίστοιχα. Ο Ανδρέας Τσέλεπος είναι ο Πυλάδης, η Αννίτα Σαντοριναίου η Κλυταιμνήστρα και ο Γιώργος Μουαΐμης ο Απόλλων. Γεωργός είναι ο Ανδρέας Τσουρής και Παιδαγωγός ο Ανδρέας Βασιλείου. Συμμετέχουν επίσης οι Νιόβη Χαραλάμπους (Χρυσόθεμης), Νεοκλής Νεοκλέους (Αίγισθος), Θανάσης Δρακόπουλος (Υπάλληλος Δικαστηρίου), Στέλα Φυρογένη (Θεά Αθηνά). Τον Χορό απαρτίζουν οι Έλενα Ευσταθίου, Ζωή Κυπριανού, Χριστίνα Χριστόφια, Ερμίνα Κυριαζή, Μάρα Κωνσταντίνου, Άννα Γιαγκιώζη, Άννα Παπαγεωργίου, Χριστιάνα Λάρκου, Κύνθια Παυλίδου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Άντρη Κυριάκου, Νίκη Δραγούμη.


electra2


Παραστάσεις:




  • Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ Λευκωσία: 1, 3, 10 και 11 Ιουλίου




  • Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, Ελεύθερη Αμμόχωστος, 4 Ιουλίου




  • Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας, 6 Ιουλίου




  • Αρχαίο Ωδείο Πάφου, 12 Ιουλίου




  • Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός, 18 και19 Ιουλίου




+ Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00. Πληροφορίες τηλ. 77772717.


ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, η μακέτα του σκηνικού.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ