Διεθνής Ημέρα Μουσείων και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 15.5.2012

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα, επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων και των μουσείων του, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2012.


Το Ίδρυμα θα είναι ανοιχτό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ, οπότε το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα δύο μουσεία που στεγάζονται στον χώρο του Ιδρύματος [Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας και Aρχαιολογικό Mουσείο της Συλλογής Γεωργίου και Nεφέλης Tζιάπρα Πιερίδη - Δωρεά Kλειώς και Σόλωνα Tριανταφυλλίδη], την περιοδική έκθεση «Η Κυρά της Λευκωσίας. Η Φανερωμένη και τα κειμήλιά της» αλλά και το πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα Spyra.





  • Χώρος περιοδικών εκθέσεων




Η Κυρά της Λευκωσίας. Η Φανερωμένη και τα κειμήλιά της


[22 Μαρτίου - 30 Σεπτεμβρίου 2012]


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Η Κυρά της Λευκωσίας.  Η Φανερωμένη και τα κειμήλιά της». Η έκθεση περιλαμβάνει 100 και πλέον κειμήλια, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Η έκθεση και η συνοδευτική έκδοση επιχειρούν να παρουσιάσουν διαχρονικά την ιστορία και την προσφορά του ναού της Παναγίας Φανερωμένης στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και στον τόπο εν γένει.




  • Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας




Το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας ιδρύθηκε το 1995 και αποτελεί το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο. Στο νέο χώρο του Μουσείου, παρουσιάζεται μέσα σε 23 προθήκες ένα σημαντικό μέρος της Νομισματικής Συλλογής του Ιδρύματος. Περισσότερα από 500 νομίσματα, τα οποία χωρίζονται σε εννέα χρονολογικές περιόδους, προβάλουν την ιστορία της κυπριακής νομισματικής, από τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν κόπηκαν τα πρώτα νομίσματα στην Κύπρο, μέχρι τα νομίσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.




  • Aρχαιολογικό Mουσείο της Συλλογής Γεωργίου και Nεφέλης Tζιάπρα Πιερίδη (Δωρεά Kλειώς και Σόλωνα Tριανταφυλλίδη)




 Η δωρεά έγινε το 1999 και το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2002. Η Συλλογή, η οποία αριθμεί περισσότερα από 600 αντικείμενα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της κυπριακής αρχαιολογίας από την Πρώιμη Eποχή του Xαλκού (2500 π.X.) έως και τη Mεσαιωνική Περίοδο (16ος αιώνας). Περιλαμβάνει μοναδικά δείγματα μυκηναϊκής κεραμικής και αντιπροσωπευτικά δείγματα κεραμικής της Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Κλασικής, Ρωμαϊκής και Mεσαιωνικής περιόδου, πήλινα ειδώλια, μια σημαντική συλλογή λίθινων γλυπτών και σφραγίδων, κοσμήματα, νομίσματα και χάλκινα αντικείμενα.




  • Ο Ψηφιακός Αρχαιολογικός Εξερευνητής SPYRA




Ο SPYRA είναι ένα πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα, μοναδικό για τα δεδομένα της Κύπρου, το οποίο φέρνει τα αρχαιολογικά εκθέματα που βρίσκονται στις προθήκες του Μουσείου κοντά στον επισκέπτη.



+ Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου βρίσκεται στην Πλατεία Φανερωμένης, στην παλιά Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 800 00 800.




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ