O χορευτής που στάθηκε στην Πλατεία Ταξίμ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 18.6.2013

O «άνθρωπος που στέκεται» είναι ο Ερντέμ Γκιουντούζ, ένας νεαρός χορευτής ο οποίος ξεκίνησε μια νέα μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στη βία της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην Πλατεία Ταξίμ: τη δράση Duran Adam.


Ο Γκιουντούζ βγήκε από το μετρό στην πλατεία Ταξίμ χθες στις 6 το απόγευμα και στάθηκε ακίνητος και αμίλητος. Η εικόνα του έκανε πολύ γρήγορα τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


duran_adam_taksim2
duran_adam_taksim

Με το πέρασμα της ώρας, στο πλευρό του Ερντέμ άρχισαν να στέκονται ακίνητοι και αμίλητοι δεκάδες άτομα στην πλατεία Ταξίμ, μεταξύ των οποίων ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Μπαρμπαρός Σιανσάλ και ο ηθοποιός Σελτσιούκ Γιοντέμ.


duran_adam_taksim3

Μέχρι τις 8 το βράδυ, αστυνομικοί με πολιτικά πήγαν στην πλατεία Ταξίμ κι έκαναν σωματικό έλεγχο στον Γκιουντούζ που εξακολουθούσε να στέκεται αμίλητος και ακίνητος. Ο νεαρός αποχώρησε λίγο μετά τα μεσάνυκτα.


duran-adam_taksim1

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Dogan, ο Γκιουντούζ ανέφερε πως ήθελε να δηλώσει την αντίθεσή του στην βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία.


Η αστυνομία έλαβε εντολή να συλλαμβάνουν όσους στέκονται ακίνητοι [duran adam] και οι πρώτες συλλήψεις έγιναν στις 01.40 μετά τα μεσάνυχτα μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ [ΑΚΜ] στην πλατεία Ταξίμ.



Όμως, ήδη σε πολλές άλλες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, όπως την Μπεσίκτας και το Καρτάλ, στην ανατολική πλευρά της πόλης, άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία οι «άνθρωποι που στέκονται».


Την ίδια εκδήλωση διαμαρτυρίας επέλεξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλοί νέοι και σε άλλες πόλεις, όπως την Άγκυρα και την Σμύρνη.

Σήμερα, νωρίς το πρωί οι «duran adam» άρχισαν και πάλι να εμφανίζονται στην πλατεία Ταξίμ, την πρόσβαση προς την οποία έχει απαγορέψει η αστυνομία, όπως γράφει στην ιστοσελίδα της η Χουριέτ.


ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ | REUTERS


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ