Τα παιδιά στον αγώνα της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.6.2013

Σφραγίδες προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δημιούργησαν παιδιά βρετανικών σχολείων στην Ολλανδία, μετά από εισήγηση της Κύπριας Τασούλας Χατζητοφή.


Πώς αναπτύσσουμε στους νέους την συνείδηση της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Πώς τους ευαισθητοποιούμε; Σ’ αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί -με πράξεις- να δώσει απαντήσεις η Τασούλα Χατζητοφή, ιδρύτρια της διεθνούς πλατφόρμας Walk of Truth, με έδρα τη Χάγη.


Ως πρώτο βήμα, η κ. Χατζητοφή δημιούργησε το μαθητικό πρότζεκτ «Seals of Protection», στο πλαίσιο του οποίου μαθητές των βρετανικών σχολείων της Ολλανδίας, ηλικίας 10 μέχρι 15 χρόνων, κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια σφραγίδα που να αποτυπώνει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς από όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Από τις εικόνες που δημιούργησαν τα παιδιά, οι επιλεγμένες περιλαμβάνονται σε μια έκδοση με τίτλο «Protecting Art from Crimes, Dispute and War». Η εν λόγω έκδοση δόθηκε στον διάσημο τενόρο Πλάθιντο Ντομίνγκο, πρόεδρο της Europa Nostra για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Europa Nostra, στo Μουσείο Ακρόπολης.



wot_tasoula2
Από αριστερά, η Τασούλα Χατζητοφή, ο 17χρονος Nicolas Rivard, η Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο και η γενική γραμματέας της Europa Nostra Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, κρατούν το βιβλίο με τις ζωγραφιές/σφραγίδες των παιδιών.


Ευαισθητοποίηση


«... Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να διδάσκουμε στα παιδιά το σεβασμό για τη διαφορετικότητα, και όταν χρησιμοποιούμε την πολιτιστική κληρονομιά ως ένα μέσο για να τα κάνουμε να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις μεταξύ τους διαφορές, είναι μια πολύ όμορφη επιλογή. Τα παιδιά χρειάζονται λίγη καθοδήγηση από εμάς σε αυτό τον τομέα και πραγματικά νιώθω δέος από αυτά που έχουν επιτευχθεί σε αυτό το πρόγραμμα», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης η Τασούλα Χατζητοφή.


Μιλώντας στον «Π», η κ. Χατζητοφή εξήγησε ότι θα δημιουργήσει σε δεύτερη φάση μια δεξαμενή σκέψης, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν τα αποτελέσματα του πρότζεκτ.


Τελικός στόχος για την ίδια, αλλά και την μη κερδοσκοπική οργάνωσή της, Walk of Truth, είναι η ανάπτυξη ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης, ο οποίος να οδηγεί στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στην κατανόηση του πόσο σημαντική είναι η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Στο πλαίσιο του Seals of Protection, ο 17χρονος μαθητής Nicolas Rivard κλήθηκε να συντάξει μια επιστολή, προς ένα πρόσωπο εξουσίας, ζητώντας του να δράσει υπέρ της προστασίας των πολιτιστικών μνημείων και χώρων παγκόσμιας σημασίας.
Η επιστολή του περιλαμβάνεται στην έκδοση που δόθηκε στον τενόρο Πλάθιντο Ντομίνγκο -και δη από τα χέρια του 17χρονου μαθητή- στην παρουσία της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλας Βασιλείου.


+ Δείτε το βιβλίο διαδικτυακά στον σύνδεσμο walkoftruth.com/publications

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ