O πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου εγκαινιάζει τη Δευτέρα 28 Μαΐου την έκθεση πολυμέσων «Twice a stranger» στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.
Η έκθεση αφορά τους μεγαλύτερους εκτοπισμούς και υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε άλλο τόπο.
Μέσα από την χρήση πολυμέσων [video installations] που περιλαμβάνουν προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά αυτά γεγονότα.
Σχεδιασμένη από τον Σουηδό αρχιτέκτονα Johan Annerherd, η έκθεση επιτρέπει στον θεατή να περιηγηθεί στο χώρο μέσα από έναν εικονικό λαβύρινθο και να έχει βιωματική εμπειρία ερχόμενος σε επαφή με τις προσωπικές μαρτυρίες, το οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό και τις σπάνιες φωτογραφίες αρχείου.
Βασισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες: «Ιστορία», «Το Ταξίδι», «Πατρίδα», «Τραύμα», η έκθεση μάς ταξιδεύει από την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, στη μαζική Γερμανο-Πολωνική μετανάστευση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον διαμελισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, στις δικοινοτικές ταραχές του 1963 και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Αυτές οι ιστορίες αποκαλύπτουν την κοινή ανθρώπινη εμπειρία των χαμένων πατρίδων και των διαμελισμένων κοινοτήτων. Την εμπειρία του να είσαι «Δύο Φορές Ξένος».
Λευκωσία, 1974.
Οικογένεια από την Καππαδοκία - ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών, 1923.
Κύπρος 1964.
Ινδία 1947 - διαμελισμός της χώρας και δημιουργία του Πακιστάν.
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Δύο φορές ξένος», θα παρουσιαστούν τα πρότζεκτ «Θα σε ακολουθήσω μέχρι την άκρη του κόσμου» της Λίας Λαπίθη και «Διασπορά» του Νίκου Κουρούσιη.
Οι διοργανωτές
Η έκθεση, η οποία έχει δημιουργηθεί από την ελληνική εταιρεία Anemon με την υποστήριξη του Προγράμματος Culture της ΕΕ, είναι συνδιοργάνωση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, του Μουσείου Μπενάκη, της Γερμανικής εταιρείας Tolle Idee και του Πανεπιστημίου Istanbul Bilgi. Υποστηρίζεται επίσης από το Goethe Institut, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.
Ιστορικοί σύμβουλοι είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Roger Zetter και ο συγγραφέας και συντάκτης στο Economist, Bruce Clark.
Στην Κύπρο, η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, του CCMC [Cyprus Community Media Centre] και του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας [AHDR].
Παράλληλες δράσεις
Το «Δύο Φορές Ξένος» περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ντοκιμαντέρ, αφήγηση παραμυθιού για παιδιά και ιστοσελίδα στην ελληνική, αγγλική και τουρκική γλώσσα. Πιο αναλυτικά:
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Ι. Το Δέντρο της Μνήμης
Παιδιά ηλικίας 6-12 ετών συμμετέχουν στη δημιουργία του «Δέντρου της Μνήμης». Τα παιδιά καλούνται να συγκεντρώσουν οικογενειακές φωτογραφίες και άλλο υλικό από το σπίτι τους, πριν την επίσκεψή τους στην έκθεση. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε μικρά εργαστήρια, θα γράψουν μικρές αφηγήσεις και σκέψεις για το τι σημαίνει να είσαι «Δύο Φορές Ξένος» και στη συνέχεια θα αναρτήσουν το υλικό που έχουν συγκεντρώσει στο «Δέντρο της Μνήμης».
ΙΙ. Προβολές Ντοκιμαντέρ
Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλονται ντοκιμαντέρ, τα οποία συνοδεύονται από εκπαιδευτικό υλικό (lesson plans) προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές στη βαθύτερη κατανόηση των εκτοπισμών και υποχρεωτικών ανταλλαγών πληθυσμού, καθώς και των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών τους επιπτώσεων. Το υλικό διατίθεται σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς στα Ελληνικά, Αγγλικά και Τουρκικά.
Προβολές ντοκιμαντέρ για το κοινό
Προβολές Ντοκιμαντέρ για το κοινό
Τετάρτη 30 Μαΐου, 19:30 στο ΤΕΠΑΚ, στο αμφιθέατρο «Πεύκιος Γεωργιάδης», Λεμεσός
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Δύο φορές ξένος» και ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη, του καθηγητή Harry Tzimitras [Bilgi University] και άλλων ομιλητών. Τον συντονισμό θα έχει ο δρ Christopher Kyriakides [CUT].
Θα ακολουθήσει δεξίωση. Η εκδήλωση φιλοξενείται από το “Ethnicity & Communications Research Team (ETHCOM)”, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου.
Πέμπτη 31 Μαΐου, 19:00 στο Σπίτι της Συνεργασίας, Λευκωσία
Προβολή της ταινίας «Διαίρεση της Κύπρου» και ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη, των καθηγητών Harry Tzimitras και Ayhan Aktar [Bilgi University] και άλλων ομιλητών.
Θα ακολουθήσει δεξίωση.
Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στα τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους. Όλες οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στα αγγλικά. Ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική και τουρκική γλώσσα θα είναι διαθέσιμη για τις συζητήσεις που φιλοξενούνται στο Σπίτι της Συνεργασίας.
Αφήγηση Παραμυθιού
Η «Υπόσχεση» είναι ένα πρωτότυπο παραμύθι για την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922-23 μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας από τα περίχωρα της Σμύρνης - τις επτάχρονες φίλες Ευγενία και Φάτμα.
Το παραμύθι δημιουργήθηκε από την βραβευμένη Ελληνο-βρετανίδα storyteller Anna Conomos, σε συνεργασία με τον Eric Loren και τη βρετανική δημιουργική ομάδα ‘Story Spinner’ με έδρα το Λονδίνο.
Η «Υπόσχεση» παρουσιάζεται στην έκθεση μέσω βίντεο αλλά και ζωντανά σε ειδικές εκδηλώσεις. Επιπλέον διατίθεται σε DVD [ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά), με αφηγήτριες την Anna Conomos, την Ayca Damgaci και την Έφη Βλαχογιάννη και με πολίτικο λαούτο από τον μουσικό Νίκο Αγγελόπουλο.
Η ιστοσελίδα twiceastranger.net περιλαμβάνει προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό. Ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στις θεματικές ενότητες της έκθεσης και να δει τα video στα Ελληνικά, τα Αγγλικά ή τα Τουρκικά.
Για περισσότερες πληροφορίες για προβόλλες, άλλες δραστηρίοτητες και να γράψετε σχόλια για την έκθεση, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Facebook της έκθεσης: http://www.facebook.com/twiceastranger
Σε τρεις πόλεις
Το πρότζεκτ «Δύο Φορές Ξένος» παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, Πανεπιστήμιο Istanbul Bilgi [Φεβρουάριος- Μάιος 2012], θα παρουσιαστεί στη Λευκωσία, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο [28 Μαΐου-2 Σεπτεμβρίου 2012] και αργότερα στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη [Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2012]
+ Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας [Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, 1500 Λευκωσία]. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 28 Μαΐου, στις 19:30. Θα παραμείνει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00-16:30. Η έκθεση είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες: ελληνικά και αγγλικά. Πληροφορίες τηλ. 22661475, 22671997, www.leventismuseum.org.cy
ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βερολίνο 1945 - μαζική Γερμανο-Πολωνική μετανάστευση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.