Το γέλιο | πρώτη ατομική για τον Peter Eramian

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 29.5.2012

Η Omikron Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Peter Eramian, με τίτλο Το Γέλιο.


Το έργο βασίζεται στην επαναδημιουργία και στην απόδοση φόρου τιμής προς τη σατιρική εφημερίδα Γέλιο που κυκλοφόρησε στην Κύπρο από τον εκδότη Γ.Φασουλιώτη κατά το διάστημα 1928-1938, σε μια δύσκολη και συνάμα ταραγμένη ιστορικά περίοδο για το νησί, καθώς αυτό βρίσκοταν υπό τη Bρετανική κυριαρχία. Η αρχική αυτή έκδοση της εφημερίδας αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον Eramian, καθώς ο ίδιος, όντας καλλιτέχνης αλλά και  εκδότης, θεωρεί πως και η σημερινή εποχή απαιτεί την ίδια παράτολμη και χωρίς φόβο κριτική.


Η έκδοση του Eramian, αποτελούμενη από έξι άρθρα, θέτει ισάριθμα υποθετικά, αλλά παράλληλα καίρια ερωτήματα:


Τι θα συνέβαινε αν «η μητέρα πέθαινε»;


Τι κρύβεται στην πραγματικότητα πίσω από τα γεγονότα στο Μαρί;


Πώς μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Κύπρο;


Ποια είναι η αληθινή βασίλισσα Ελισάβετ Β';


Ποιο είναι το σχέδιο ανάπλασης του αεροδρομείου Λευκωσίας;


Γιατί θα  χτιστεί μια εκκλησία στο φεγγάρι;


eramian1


Ο Θάνατος της Μητέρας, 2012, video still

eramian5
Ο Θάνατος της Μητέρας, 2012, video still

eramian2
Η Εκκλησία στο Φεγγάρι Ι, 2012, c-print, 25 x 25 cm

eramian4
Η Βασίλισσα και η Ζητιάνα (φωτογραφίες αστικού τοπίου), 2012, c-print, 15 x 15 cm

Ο καλλιτέχνης αναρωτιέται μέσα από κείμενα, βίντεο,  φωτογραφίες και ψηφιακό κολάζ για το πώς μπορεί σήμερα η τέχνη να μετουσιωθεί σε μια πράξη κατ’ ουσίαν πολιτική.


Ο θεματικός πυρήνας της έκθεσης συγκροτείται από την σύγχρονη εκδοχή της εφημερίδας Γέλιο, η οποία επιχειρεί να αρθρώσει σαφή πολιτικό λόγο χρησιμοποιώντας ως μέσα έκφρασης εικόνες που συνδυάζουν με τρόπο τολμηρό την πραγματικότητα με τη φαντασία και έναν λόγο καυστικό, καίριο, που δεν επιθυμεί να κατευνάσει, αλλά να αφυπνίσει, να προβληματίσει και να αναιρέσει τον καθιερωμένο τρόπο θέασης των πραγμάτων.


Καθένα από τα έξι άρθρα του Eramian φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με γεγονότα που είτε αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης πραγματικότητας, είτε αναμοχλεύουν μνήμες επώδυνες.


Το έργο στο σύνολό του επιχειρεί από τη μια να διασκεδάσει χρησιμοποιώντας μια καθαρά χιουμοριστική προσέγγιση (όπως συμβαίνει στο άρθρο “My International Mall of Cyprus” και το πάρκο αναψυχής με θέμα το 1974) και από την άλλη να παρουσιάσει την πραγματικότητα, η σκληρότητα της οποίας προκαλεί θλίψη αλλά και αγανάκτηση.


Στο Γέλιο του Peter Eramian ο θεατής – αναγνώστης καλείται να πάρει θέση, να προβληματιστεί και να αναζητήσει μέσα από αφηγήσεις φανταστικές, την αλήθεια.


Ποιος είναι


Ο Peter Eramian γεννήθηκε το 1984 στη Λευκωσία. Ζει και εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Λευκωσίας. Το 2007 αποφοίτησε από το Goldsmiths College του Λονδίνου με πτυχίο στις Καλές Τέχνες και στην Ιστορία της Τέχνης, ενώ έκανε το Μεταπτυχιακό του πάνω στη Φιλοσοφία στο Birkbeck. Είναι συνιδρυτής και συνεκδότης  του περιοδικού Shoppinghour στο Λονδίνο, ενώ επίσης εκδίδει το Κυπριακό περιοδικό The Cyprus Dossier. Τον Απρίλιο του 2010 βρέθηκε στη Fabrica της Ιταλίας όπου και παρέμεινε για έξι μήνες. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλς σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Λίβερπουλ, Βανκούβερ, Γενεύη, Toijala.


+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 20:00 και θα παραμείνει μέχρι τις 21 Ιουνίου 2012. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00 και 16:00-20:00, Σάββατο 10:00-14:00. Πληροφορίες τηλ. 22678240.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το τρενάκι της Πράσινης Γραμμής, 2012, c-print, 45 x 60 cm

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ