Διαφωνίες για τον Banksy

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 5.6.2012

Αντιπαράθεση προκάλεσε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ένα γκράφιτι που λέγεται ότι ανήκει στον Banksy, ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν πως αποκλείεται να το δημιούργησε ο διάσημος καλλιτέχνης.


Πρόκειται για την εικόνα της Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία στο γκράφιτι παρουσιάζεται με το σήμα-κατατεθέν του Ziggy Stardust, της περσόνας που δημιούργησε τη δεκαετία του '70 ο David Bowie.


BANKSY3

Το γκράφιτι παρουσιάστηκε σε τοίχο που χρησιμοποίησε ο Banksy για προηγούμενο έργο του. Και ενώ φαίνεται πως το στιλ του έργου ανήκει στον Banksy, ωστόσο δεν θα περίμενε κανείς από τον ίδιο να τιμά την Βασίλισσα.


Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το εν λόγω έργο, το οποίο σχεδιάστηκε σε τοίχο στο Μπρίστολ, την γενέτειρα του Banksy. Συνήθως αναρτούνται φωτογραφίες με τα έργα του στην επίσημη σελίδα του, www.banksy.co.uk, οπότε και επιβεβαιώνεται η αυθεντικότητά τους.


Αυτό συνέβη πριν ένα μήνα, όταν ο Banksy ανήρτησε το πιο πρόσφατο έργο του, το οποίο δημιούργησε σε έναν τοίχο στο Βόρειο Λονδίνο: πρόκειται για τη μορφή ενός παιδιού το οποίο ράβει βρετανικές σημαίες για τους εορτασμούς των 60 χρόνων της βασίλισσας στο θρόνο.
BANKSY


Το έργο είναι μια σαφής κριτική απέναντι στην παιδική εργασία. Δημιουργήθηκε σε έναν τοίχο λίγα μέτρα μακριά από ένα κατάστημα με σουβενίρ, ο ιδιοκτήτης του οποίου κατηγορήθηκε πριν από δύο χρόνια για την διάθεση φτηνών αντικειμένων που προέρχονται από την εκμετάλλευση παιδιών σε εργοστάσια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ