Οι τρεις φιναλίστ για το βραβείο LUX

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 23.7.2013

Η βελγική ταινία «The Broken Circle Breakdown», η βρετανική «Ο Εγωιστής Γίγαντας» και η γαλλοϊταλική συμπαραγωγή «Μέλι» είναι οι φιναλίστ για το φετινό βραβείο LUX, που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ταινίες που προωθούν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, τις αξίες και τα κοινωνικά προβλήματα της ΕΕ σήμερα.



Οι τρεις φιναλίστ, που αναδείχτηκαν μέσα από δέκα υποψήφιες ταινίες ευρωπαϊκής παραγωγής, παρουσιάστηκαν στις 23 Ιουλίου σε συνέντευξη Τύπου στη Βενετία από τον Ιταλό αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Gianni Pittella [Σοσιαλιστές και Δημοκράτες] και την ευρωβουλευτή Silvia Costa [Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ιταλία].


Οι ταινίες


Στην ταινία «Miele» [Μέλι], η ηρωίδα βοηθάει αρρώστους στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους, όταν αρχίζει να αναπτύσσει σχέση με έναν υγιή «πελάτη» της.


Την ταινία σκηνοθετεί η γνωστότερη ως ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο, η οποία διατηρεί δεσμούς και με την Κύπρο, μέσω της στενής της συνεργασίας με τον Κύπριο σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη ως πρωταγωνίστρια σε δύο του ταινίες: «Η σφαγή του κόκορα» [1996] στην οποία η ίδια ήταν και παραγωγός και «Το Τάμα» [2001].


Η ταινία Miele είναι η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία.



Η ταινία «Τhe Broken Circle Breakdown» [Ο σπασμένος κύκλος] του Felix van Groeningen από το Βέλγιο αφηγείται την απίθανη ιστορία αγάπης μεταξύ της Elise και του Didier, ο έρωτας των οποίων είναι κεραυνοβόλος, παρά τις διαφορές τους, Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σοβαρή ασθένεια της κόρης τους, η αγάπη τους θα περάσει από δοκιμασία.


Η πέμπτη σκηνοθετική δουλειά του Βέλγου Felix van Groeningen απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο το 2012 και τρία στο Φεστιβάλ της Τριμπέκα, ανάμεσα στα οποία καλύτερου σεναρίου και καλύτερης ηθοποιού για την Veerle Baetens.


Ως σημαντικότερα στοιχεία της ταινίας αναδεικνύονται η πάλη της θρησκείας απέναντι στη λογική, της επιστήμης απέναντι στην πίστη και η βαθιά ανθρώπινη σχέση.



Η ταινία «The Selfish Giant» (Ο Εγωιστής Γίγαντας) της Clio Barnard από τη Βρετανία είναι ένα σύγχρονο παραμύθι για δύο νεαρούς φίλους, ο ένας από τους οποίους γίνεται άπληστος και εκμεταλλευτής, πράγμα που οδηγεί σε τραγικό τέλος.


H ταινία αποτελεί μια ελεύθερη μεταφορά στην οθόνη, της ομότιτλης νουβέλας του Όσκαρ Ουάιλντ.


Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις Κάννες, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και η Βρετανίδα σκηνοθέτιδα χαρακτηρίστηκε ως μια από τις σημαντικότερες νέες φωνές του βρετανικού σινεμά.


Ακολουθούν δύο βίντεο: στο πρώτο παρακολουθούμε ένα απόσπασμα της ταινίας και στο δεύτερο την αντίδραση του κοινού μετά την πρεμιέρα στις Κάννες.




Τον τελικό νικητή του κινηματογραφικού βραβείου LUX επιλέγουν, με ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές.


Οι ταινίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια των «Ημερών Κινηματογράφου LUX» στα 28 κράτη μέλη.


Στην Κύπρο οι ταινίες θα προβληθούν στις 4 και 7 Δεκεμβρίου στο Σινέ Στούντιο.


Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, στο Στρασβούργο.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ