Είμαστε, τελικά, στα χνάρια της Τζοκόντα;

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 19.7.2012

Ο ενθουσιασμός των αρχαιολόγων μετά από μια ανακάλυψη δύσκολα κρύβεται. Γι’ αυτό και η είδηση πως «ανακαλύφθηκε ο τάφος της Τζοκόντα» κάνει από χθες τον γύρο του κόσμου.


Στην πραγματικότητα όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη. Ιταλοί αρχαιολόγοι εντόπισαν οστά στο μοναστήρι της Σάντα Ούρσουλα στη Φλωρεντία, τα οποία πιστεύεται πως είναι τα λείψανα της Λίζα ντελ Τζοκόντο, συζύγου του πλούσιου έμπορα Φραντζέσκο ντελ Τζιοκόντο, η οποία πιθανολογείται πως ήταν το μοντέλο για τον διάσημο πίνακα της Μόνα Λίζα, του Λεονάρντο ντα Βίντσι.


mona1
mona2

Η Λίζα ντελ Τζοκόντο έγινε καλόγρια μετά τον θάνατο του συζύγου της. Η ίδια απεβίωσε στις 15 Ιουλίου 1542 σε ηλικία 63 ετών στο εγκαταλελειμμένο σήμερα μοναστήρι όπου γίνονται οι ανασκαφές.


Οι ανασκαφικές εργασίες στον χώρο ξεκίνησαν πέρυσι, όταν αποκαλύφθηκε ένα κρανίο που πιστεύεται πως ανήκε σε γυναίκα. Οι εργασίες όμως διακόπηκαν για μήνες και επανάρχισαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν βρέθηκαν πόροι για τη χρηματοδότηση των ανασκαφών. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τρεις νέους τάφους με λείψανα, ένας από τους οποίους, όπως τονίζει η Επιτροπή Αξιολόγησης των Πολιτιστικών Αγαθών, ανήκε στη Λίζα ντελ Τζοκόντο.


Τα λείψανα θα μεταφερθούν σε ειδικό εργαστήρι στην Ραβένα για την ταυτοποίησή τους. Μέχρι τότε, ο «μύθος» που συνοδεύει τον περίφημο πίνακα, συνεχίζεται, χάρη και στον καθηγητή Βιντσέντι, που βρίσκεται πίσω από την εν λόγω ανασκαφή. Βρίσκεται επίσης πίσω από την διαπίστωση πως τα μάτια της Μόνα Λίζα κρύβουν ένα μήνυμα, όταν τα δει κανείς με μεγεθυντικό φακό...


ΠΗΓΗ: DAILY MAIL | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΑFP/GETTY IMAGES


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ