Pop Up Festival | Μια δημιουργική ορμή έκανε pop up και συμπαρασύρει το κέντρο της Λευκωσίας

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 11.10.2013


Προσπερνά κανείς εύκολα τα οργανωτικά προβλήματα του Pop Up Festival στη λεωφ. Μακαρίου, αν αναλογιστεί το γεγονός ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας δόθηκε βήμα σε μια ομάδα δημιουργών που ήταν «κρυμμένοι» στο περιθώριo




Μπορεί ο στόχος της «αναβίωσης» του πάλαι ποτέ εμπορικότερου δρόμου της Λευκωσίας να είναι ευσεβής πόθος, ωστόσο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες βδομάδες στη λεωφόρο Μακαρίου είναι πέρα για πέρα αληθινό.


Το Pop Up Festival, το οποίο πραγματοποιείται στην κάποτε πολυσύχναστη και σήμερα «νεκρή» Μακαρίου, ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου και φιλοξενεί σε ξενοίκιαστα καταστήματα ομάδες δημιουργών που ήταν μέχρι σήμερα «κρυμμένοι» στα στενά της παλιάς Λευκωσίας.


Ή που διακινούσαν την τέχνη τους σε φίλους και γνωστούς, μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.


Το ότι ήρθαν στο φως κάποιοι καλλιτέχνες, όμως, είναι η μια πλευρά μιας σημαντικής -παρόλα τα προβλήματα, οργανωτικά ή και ιδεολογικά- προσπάθειας, προερχόμενης μάλιστα από την επίσημη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας.


Όαση στη ρουτίνα


«Προχθές ήρθε στο μάθημα χαρακτικής μια κυρία με τα τρία της παιδιά. Κρατούσε το μικρότερο στην αγκαλιά και χάρασσε», λέει ο Ξένιος Συμεωνίδης, δίνοντας μια από τις πολλές συγκινητικές εικόνες του Pop Up Festival.


O Ξ. Συμεωνίδης επιμελείται το πρόγραμμα στο pop up κατάστημα του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών - Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη {κατάστημα 5}, με τίτλο Nimact.


pop_up2

Η περίπτωση του Nimact είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την ανάδειξη της σημαντικότητας του Pop Up Festival: διατηρώντας την έδρα του στην παλιά Λευκωσία, το Κέντρο Τεχνών μοιάζει να βγάζει στην επιφάνεια -για το ευρύτερο κοινό- τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί εδώ και καιρό.


«Προσφέρουμε δωρεάν μαθήματα χαρακτικής και εργαστήρια κινηματογράφου για ανήλικους και ενήλικες. Και έχουν μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, περνά κόσμος από το κατάστημα της Μακαρίου που δεν γνώριζε τι κάναμε μέχρι τώρα».


Ποιο είναι το προφίλ των συμμετεχόντων σε αυτά τα εργαστήρια; «Έχουμε πολλούς άνεργους, από 25 μέχρι και 55 ετών. Έτυχε να μας πουν ότι νιώθουν τα μαθήματα ως μια όαση στην καθημερινότητά τους!».


Ο Ξένιος θα ήθελε να συνεχιστεί η παρουσία του Κέντρου στη Μακαρίου, όπου η πρόσβαση του κοινού είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο στην έδρα του στην παλιά πόλη, σε μια γειτονιά που δεν απέκτησε -ακόμη- την πολυκοσμία των οδών Ονασαγόρου και Λήδρας και της πλατείας Φανερωμένης.


Ναι μεν, αλλά


«Συμμετέχουμε στο φεστιβάλ για να ευχαριστήσουμε τους δημιουργούς με τους οποίους συνεργαστήκαμε μέχρι τώρα. Τους ευχαριστούμε δίνοντάς τους την ευκαιρία να δράσουν μέσω του φεστιβάλ», σημειώνει ο Γιώργος Φιλίππου, συνιδρυτής του «Π.χ.», ενός μικρού και ευέλικτου χώρου στη Λαϊκή Γειτονιά που φιλοξενεί εκθέσεις, μουσικές βραδιές, προβολές.


Στο pop up κατάστημα του «Π.χ.» {κατάστημα 10} φιλοξενούνται σχεδόν καθημερινά μια σειρά από εκδηλώσεις και είναι ένα από τα πιο δραστήρια καταστήματα του φεστιβάλ: άνοιξε ως κατάστημα vintage ρούχων, φιλοξένησε μια εγκατάσταση performance writing, τα βράδια γίνεται... συναυλιακός χώρος.


pop_up4

«Κάναμε όσα περισσότερα είδη εκδηλώσεων μπορούσαμε για να βοηθήσουμε το κοινό να βρει κάτι που το ενδιαφέρει και να μπει στη διαδικασία να κατέβει ξανά στη Μακαρίου», σημειώνει ο Γιώργος, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση τις επιφυλάξεις του τόσο για την έκβαση του φεστιβάλ όσο και για την αλόγιστη ανάπτυξη της Λευκωσίας. «Ίσως σε λίγα χρόνια χρειαστεί να κάνουμε Pop Up Festival για τη Λήδρας και την Ονασαγόρου...», σημειώνει.



Το πρώτο βήμα


Όσα κι αν είναι τα τρωτά της σημεία, πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, «η οποία λειτούργησε πολύ θετικά για μας», λέει ο Δημήτρης Σωτηρίου, ο οποίος ανέλαβε το κατάστημα 7Α με τίτλο RockTheDog & Friends.


pop_up5

Είναι και αυτή μια ιδιάζουσα περίπτωση του φεστιβάλ, καθώς πρόκειται για ένα πραγματικό pop up shop, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς έργα τέχνης και αντικείμενα που είτε δεν ήταν διαθέσιμα μέχρι σήμερα ή τα έβρισκε κανείς αποκλειστικά στο διαδίκτυο.


Στο κατάστημα 7 διατίθενται έργα του Δημήτρη Σωτηρίου και άλλων νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι ήταν σχεδόν άγνωστοι μέχρι τώρα.


Στο μεσοπάτωμα του καταστήματος {κατάστημα 7Β} φιλοξενείται το πρότζεκτ Old Nicosia Revealed στο οποίο το κοινό μπορεί να δει φωτογραφικό υλικό της παλιάς Λευκωσίας και να ανακαλύψει τις καλά κρυμμένες γωνιές της.


pop_up9

«Ξέρετε, δεν είμαστε όλοι φιλότεχνοι. Tο φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με νέους δημιουργούς τους οποίους ούτε γνώριζε ούτε επιδίωξε ποτέ να μάθει. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα, για τη δημιουργία κουλτούρας».


Και βεβαίως υπάρχουν πάντα οι ευχάριστες εκπλήξεις: «Όταν μπήκε ένας κύριος γύρω στα 50 στο κατάστημα, φορώντας κοστούμι, σχεδόν τον σνομπάραμε», λέει ο Δημήτρης. Ωστόσο ο ίδιος κύριος έφυγε αγοράζοντας τρία έργα τέχνης και γνωρίζοντας περισσότερα για την τέχνη του Δημήτρη απ’ όσα ο ίδιος φανταζόταν.


H Μακαρίου ως... γήπεδο ποδοσφαίρου


Σε ανοιχτό γήπεδο, στρωμένο με γρασίδι θα μεταμορφωθεί η λεωφ. Μακαρίου στο ύψος του πρώην πολυκαταστήματος Avenue το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.


Σε αυτή τη «Food - Ball Fiesta», όπως ονομάστηκε η γιορτή, θα πραγματοποιηθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες, θα δοθούν χορευτικές παραστάσεις και συναυλίες και θα φιλοξενηθούν μια σειρά από άλλες δραστηριότητες: από επιδείξεις καράτε μέχρι ακροβατικά, ζωγραφική και κατασκευές με ξύλο. Θα στηθούν, επίσης, υπαίθρια καφενεδάκια για την πώληση σνακ, ποτών, καφέ.
Πρόκειται για μια γιορτή κυρίως για τα παιδιά, αλλά είναι και μια ευκαιρία για τους γονείς να απολαύσουν τη μέρα χωρίς πολλά έξοδα, αφού όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν και η συμμετοχή στους ποδοσφαιρικούς αγώνες έχει ως αντίτιμο το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ (το οποίο έχει επίσης κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας και στο Ίδρυμα Αροδαφνούσα).


Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα η λεωφ. Μακαρίου θα είναι κλειστή για τα αυτοκίνητα, ώστε να διεξαχθεί με ασφάλεια ο ποδοσφαιρικός αγώνας «3 εναντίον 3», για κορίτσια και αγόρια από 6 έως 12 ετών που αγαπούν το ποδόσφαιρο.


Τα παιδιά θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέσω του σχολείου τους και θα διαγωνιστούν υπό την καθοδήγηση έμπειρων ποδοσφαιριστών και προπονητών. Και τα... μεγαλύτερα παιδιά, όμως, θα έχουν το δικό τους γήπεδο.


Η εκδήλωση αποτελεί μια συνδιοργάνωση του νεοσύστατου δικτύου εθελοντών «Λευκωσιάζω» και του Δήμου Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Pop Up Festival.



Και «Προσωρινό Μουσείο»


Στη λεωφόρο Μακαρίου έτσι όπως έχει διαμορφωθεί για το Pop Up Festival έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσουμε έργα τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν στην Κύπρο, ανάμεσα στους οποίους ο Τηλέμαχος Κάνθος, ο Διαμαντής, ο Στέλιος Βότσης, ο Γκλυν Χιουζ, η Καίτη Στεφανίδου και πολλοί άλλοι. Μπαίνοντας στο άλλοτε πολυσύχναστο City Plaza, το πρώτο κατάστημα που θα συναντήσουμε στα δεξιά έχει διαμορφωθεί σε «προσωρινό μουσείο», όπου παρουσιάζονται έργα από τη συλλογή έργων τέχνης της cyta.


Tα έργα επέλεξε και τοποθέτησε στον χώρο ο εικαστικός Φάνος Κυριάκου.


pop_up1

Κυπριακά σουβενίρ δημιουργεί η ομάδα Draw Collective, που θα βρείτε στο {κατάστημα 3}.


pop_up12
H Ραΐσσα Αγγελή και η Νάγια Σάββα δίνουν την ευκαιρία στον καθένα από μας να ανακαλύψουμε την καλλιτεχνική μας πλευρά και να διερωτηθούμε τι είναι -τελικά- τέχνη και ποιοι οι δημιουργοί της, στο {κατάστημα 1}.


pop_up11


pop_up6
pop_up7

+ Πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Pop Up Festival μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, www.popupnicosia.com.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΙΣ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ