Πικάσο VS Ντυσάν | Έργα τους μαζί για πρώτη φορά

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.8.2012

To Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης παρουσιάζει από σήμερα έργα του ζωγράφου Πικάσο και του ιδιοφυούς Ντυσάν σε μία έκθεση με τίτλο «Ηe was wrong».


«Μακάρι να μπορούσαμε να βγάλουμε τον εγκέφαλό μας και να χρησιμοποιούμε μόνο τα μάτια», είπε ο Πικάσο. «Με ενδιέφεραν οι ιδέες, όχι το οπτικό αποτέλεσμα. Ήθελα να βάλω τη ζωγραφική ξανά στην υπηρεσία του μυαλού», αντέταξε ο Ντυσάν.


Οι δύο θεωρούμενες ως αντίρροπες δυνάμεις στον κόσμο της τέχνης, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαρσέλ Ντυσάν (Marcel Duchamp), παρουσιάζονται για πρώτη φορά μέσα από τα έργα τους, σε μία έκθεση με τίτλο «He was wrong» (Ήταν λανθασμένος), στο Μουσείο Μoderna Museet της Στοκχόλμης.


Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στις 25 Αυγούστου 2012, φιλοδοξώντας να φέρει το κοινό σε επαφή με τη «μάχη των αιωνίων».


duchamp5


Marcel Duchamp

Fountain, 1917/1963

© Succession Marcel Duchamp/BUS 2012


duchamp4


Pablo Picasso

Tete de femme, 1957

© Succession Picasso/BUS 2012





Εκ διαμέτρου αντίθετοι


Για τους μελετητές της ιστορίας της τέχνης, ο Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) και ο Μαρσέλ Ντυσάν (1887-1968) θεωρούνται οι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή. Στο πρόσωπο του Πικάσο έβλεπε κανείς τον μοντέρνο ζωγράφο, ενώ ο Ντυσάν μετέτρεψε την τέχνη σε ένα σύνολο σκέψεων. Πού οδήγησαν όλα αυτά; Οι επισκέπτες στο Moderna Museet θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, κοιτάζοντας την τέχνη των δύο γιγάντων. Προσπερνώντας, θα ήταν καλό να θυμηθούμε τη διάσημη έκφραση της Τζούντιθ Κόλινς, όπου συνοψίζοντας την ιστορία της τέχνης του 20ου αιώνα είπε: «Ο Ντυσάν κέρδισε, ο Πικάσο έχασε».


Η έκθεση στοχεύει να αναδείξει την αντιπαλότητά τους, αλλά να επιδείξει και την εγγύτητα που μπορεί να υπήρχε ανάμεσά τους, η οποία συχνά αγνοείται.


duchamp3

Marcel Duchamp

Rotoreliefer, 1935

© Succession Marcel Duchamp/BUS 2012

duchamp8


Pablo Picasso

Kortspelaren II, 1971

© Succession Picasso/BUS 2012. Louisiana Museum of Modern Art. Δωρεά: Ny Carlsbergfondet


«Έκανε λάθος»
Ο τίτλος της έκθεσης έχει τη δική του ιστορία: η επιμονή αμφότερων των καλλιτεχνών στα πιστεύω τους ήταν γνωστή, όπως και η... αντιπάθεια του ενός προς το πρόσωπο του άλλου. Οι φήμες λένε πως το μόνο σχόλιο του Πικάσο στην είδηση πως ο Ντυσάν απεβίωσε, ήταν: «Δεν ήταν σωστός». Για μερικούς, η αντίδραση του Ισπανού ζωγράφου ήταν λογική, αν αναλογιστεί κανείς πως ο Ντυσάν αμφισβήτησε τις θεμελιώδεις αρχές του Πικάσο: το μάτι, το χέρι, την ίδια τη ζωγραφική.





duchamp6

Marcel Duchamp

Roue de bicyclette, 1913

© Succession Marcel Duchamp/BUS 2011

duchamp7

Pablo Picasso

Bottles, glass and violin, 1912–1913

© Succession Picasso/BUS 2012



«Ευγενής» άμιλλα


«Παρουσιάζουμε μία από τις σπουδαιότερες και παραγωγικές αντιδικίες του 20ού αιώνα», σχολιάζει ο Ντάνιελ Μπιρνμπάουμ, διευθυντής του μουσείου και ένας από τους επιμελητές της έκθεσης μαζί με τους Ρόναλντ Τζόουνς και Αννίκα Γκάναρσον. «Ο ζωγράφος με τη μεγαλύτερη επιρροή παρατίθεται για πρώτη φορά δίπλα στον καλλιτέχνη που προκάλεσε έντονα τη ζωγραφική τέχνη και επέμεινε σε άλλες δυνατότητες. Αυτή η έκθεση», καταλήγει ο κ. Μπιρνμπάουμ, «θα είναι ωφέλιμη για όποιον αναρωτιέται μερικές φορές τι είναι η τέχνη και τι μπορεί να είναι».


Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των δύο, τα οποία ανήκουν ήδη στη συλλογή του Moderna Museet, αλλά και κάποια έργα τα οποία δανείστηκε το Μουσείο από άλλες συλλογές, ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα.


+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 25 Αυγούστου 2012 και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου 2013. Πληροφορίες www.modernamuseet.se.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ