Τα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 19.10.2013



Στην ταινία The Immortalizer του Μάριου Πιπερίδη και στη βρετανική Mass of Men του Gabriel Gauchet δόθηκαν τα πρώτα βραβεία Καλύτερης Ταινίας στο εθνικό και διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, αντίστοιχα.


Τα βραβεία δόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου και με την τελετή απονομής έπεσε η αυλαία της φετινής διοργάνωσης, στο Θέατρο Ριάλτο.



Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα


Το 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους δόθηκε στην ταινία του Μάριου Πιπερίδη The Immortalizer.


Immortalizer_5
 
Η ταινία του Μάριου Πιπερίδη, ο οποίος παρουσίασε το πρώτο του ντοκιμαντέρ με τίτλο The Last Remaining Seats το 2010, βραβεύθηκε «για το πρωτότυπο αφιέρωμα στους πρωτοπόρους Κύπριους φωτογράφους στα πλαίσια μιας περίτεχνης ταινίας εποχής».


Το 1ο βραβείο καλύτερης κυπριακής ταινίας συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ.


To 2o βραβείο της διοργάνωσης απέσπασε η ταινία του Σωτήρη Χρίστου «Πρώτος Έρωτας».


First-Love


Στο σκεπτικό της, η Κριτική Επιτροπή του φεστιβάλ αναφέρει ότι η ταινία βραβεύεται «για την περιεκτική ιστορία εγκλήματος η οποία σκιαγραφεί τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».


Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ.


Το βραβείο Σκηνοθεσίας Μιχάλης Κακογιάννης απέσπασε η ταινία της Τώνιας Μισιαλή Dead End, «για την ψευδορεαλιστική απεικόνιση του εγωισμού και της μοναξιάς». 



Το βραβείο χορηγεί το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού και συνοδεύεται από το ποσό των 3000 ευρώ.



Βραβείο καλύτερου μοντάζ δόθηκε στην ταινία Dancing Landscapes του Γιάννου Οικονόμου. Το βραβείο προσφέρουν τα εργαστήρια Σκλαβής.


Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας δόθηκε στη Μαριάννα Έλληνα για τη δουλειά της στην ταινία Όμικρον Θετικό, του Μιχάλη Γεωργιάδη. 


Ειδική μνεία Καλύτερου Ήχου δόθηκε στον Μάρκο Λόπεζ για τη δουλειά του στις ταινίες Dead End της Τώνιας Μισιαλή και The Immortalizer του Μάριου Πιπερίδη.


Ειδική Μνεία Καλύτερου Ηθοποιού δόθηκε στον Γιάννη Κόκκινο για την συμμετοχή του στην ταινία The Immortalizer, του Μάριου Πιπερίδη.


Ειδική Μνεία Καλύτερης Ηθοποιού σε κυπριακή ταινία απονέμεται στην Κίκα Γεωργίου για την ερμηνεία της στην ταινία ΟΜΙΚΡΟΝ ΘΕΤΙΚΟ, του Μιχάλη Γεωργιάδη.


Ειδική Μνεία δόθηκε και στην ταινία GOMŞU του Kamil Saldun.



Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα


Το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας απέσπασε το Mass of Men, του Gabriel Gauchet από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Στο σκεπτικό βράβευσης, η Κριτική Επιτροπή αναφέρει πως πρόκειται για «μια ταινία που αντικατοπτρίζει περιεκτικά την κοινωνική πραγματικότητα και τη μετατρέπει σε μια σουρεαλιστική εξέγερση».


Το 1ο βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ.



Το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απέσπασε η ταινία Edmont Was A Donkey του Franck Dion, μια συμπαραγωγή Γαλλίας/Καναδά.


Η ταινία βραβεύθηκε γιατί «παρουσιάζει με ποιητικό τρόπο τον πόθο και τη μεταμόρφωση σε ένα αποκτηνωμένο, τυποποιημένο σκηνικό».


Το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από το ποσό των 1500 ευρώ.



Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απέσπασε ο Nicolas Jacquet από τη Γαλλία για την ταινία του Dog Skin.


Η ταινία βραβεύθηκε «Για έναν ξεχωριστό μύθο, ο οποίος αποκαλύπτει το υπογάστριο της ανθρωπότητας, δοσμένο με ένα εξαίρετο οπτικό λεξιλόγιο».


Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ.


Βραβείο Ντοκιμαντέρ δόθηκε στην ταινία Short Message, του Vardan Danielyan από την Αρμενία, «για τον ποιητικό τρόπο με τον οποίο επαναφέρει τη μαζική εθνοκάθαρση, που συνέβη μόλις πριν από 96 χρόνια στις πύλες της Ευρώπης». 



Ειδικές Μνείες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα δόθηκαν ως εξής:



Ειδική μνεία στην ταινία HOUSE PARTY του Adrian Sitaru από τη Ρουμανία


Ειδική μνεία στην ταινία SALOPERIE DE PRUNEAUX του Rinaldo Marsaco από την Ελβετία.


Ειδική μνεία στην ταινία COLUMN του Ujkan Hysaj από το Κόσοβο. 



Βραβείο Φοιτητών



Bραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία μουσικών βίντεο δόθηκε στο βίντεο του Woodkid για το κομμάτι Run Boy Run, σε σκηνοθεσία Yoann Lemoine. Το βραβείο απένειμαν φοιτητές από το τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕ.ΠΑ.Κ.



ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ