Στη βραχεία λίστα για το βραβείο Ζαχάρωφ οι Pussy Riot

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.10.2012

Ο Λευκορώσος Ales Bialatski, οι Ιρανοί ακτιβιστές Nasrin Sotoudeh και Jafar Panahi και το γυναικείο πανκ συγκρότημα Pussy Riot είναι οι επιλαχόντες του φετινού βραβείου Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από ψηφοφορία στις επιτροπές Εξωτερικών και Ανάπτυξης.


Το ή τα πρόσωπα που θα τιμηθούν με το βραβείο θα ανακοινωθεί στις 26 Οκτωβρίου μετά από απόφαση που θα λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ.


Οι επιλαχόντες για το φετινό βραβείο είναι οι:


Ales Bialiatski, Λευκορωσία


ALES
Ο έγκλειστος σήμερα ακτιβιστής, ίδρυσε το κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viasna που παρέχει οικονομική και νομική στήριξη στους πολιτικούς κρατούμενους και τις οικογένειές τους. Προτείνεται από τον Jacek Saryusz-Wolski και άλλους 82 ευρωβουλευτές.


Nasrin Sotoudeh, Jafar Panahi, Ιράν


NasrinSotoudeh
Η Nasrin Sotoudeh είναι φυλακισμένη δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει εκπροσωπήσει στελέχη της αντιπολίτευσης και ανήλικους που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.


JAFAR
Ο Jafar Panahi είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος, οι ταινίες του οποίου συχνά πραγματεύονται τη δύσκολη ζωή των παιδιών των άπορων και των γυναικών. Την υποψηφιότητά τους προτείνουν οι ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, καθώς και οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, José Ignacio Salafranca και Elmar Brok και 11 άλλοι ευρωβουλευτές.


Pussy Riot, Ρωσία


PUSSYRIOT


Οι Nadezhda Andreyevna Tolokonnikova, Yekaterina Samutsevich και Maria Alyokhina του συγκροτήματος Pussy Riot καταδικάσθηκαν με διετή ποινή φυλάκισης μετά τη διάσημη πλέον διαμαρτυρία τους κατά του προέδρου Πούτιν στη Μόσχα. Προτείνονται από τον ευρωβουλευτή Werner Schulz και άλλους 45 συναδέλφους του.


Η τελετή απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ.


Ποιος είναι πιο... ακτιβιστής;


Η επιλογή των Pussy Riot προκάλεσε ήδη την πρώτη αντίδραση, του Ευρωβουλευτή Jacek Saryusz-Wolski, ο οποίος πρότεινε τον Bialiatski. «Θεωρώ την καταδίκη των Pussy Riot σκανδαλώδη και απαράδεχτη. Μπορώ όμως να πω το ίδιο για την συμπεριφορά τους. Χώροι όπως οι εκκλησίες δεν είναι κατάλληλοι για πολιτικές τοποθετήσεις. Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στον Bialiatski και τις Pussy Riot». Ο Ευρωβουλευτής είπε ακόμη πως ο ίδιος ο Ζαχάρωφ, που απεβίωσε το 1989, δεν θα έδινε το βραβείο στις Pussy Riot.


H δήλωση προκάλεσε μια δήλωση και από τον Ευρωβουλευτή Werner Schulz, ο οποίος πρότεινε τις Pussy Riot: «Ο Αντρέι Ζαχάρωφ θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την αναγνώριση που χαίρουν αυτές οι δημιουργικές και θαραλλέες νεαρές γυναίκες... οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς με πατριαρχική κρατική εξουσία, την οποία κατάφεραν να εξευτελίσουν».


Ο ίδιος ο Ζαχάρωφ ήταν Σοβιετικός επιστήμονας.


Ελεύθερη η Samutsevich


Εν τω μεταξύ, σε μια νέα εξέλιξη, το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την απελευθέρωση της μιας από τις τρεις κρατούμενες. Πρόκειται για την 30χρονη Yekaterina Samutsevich. Παραμένουν στη φυλακή και αναμένεται να σταλούν σε άλλες φυλακές η 24χρονη Μaria Alyokhina και η 22χρονη Nadezhda Tolokonnikova.


ΠΗΓΕΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ | EURACTIV.COM | ΑBC NEWS

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ