Λευκωσία Loop Festival 2014 | Το πρόγραμμα

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 4.12.2013

Αλλάζει χώρο και επεκτείνει τις δράσεις του το φετινό Λευκωσία Loop Festival 2014, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Ιανουαρίου 2014.


Η τρίτη έκδοση του φεστιβάλ ξεχωρίζει από τις προηγούμενες αφού στο πρόγραμμα προστίθενται και χορευτικές περφόρμανς, καθώς και προβολές βίντεο από συνεργασίες looping μουσικών με visual artists.


To Loop Festival λέει, στο μεταξύ, αντίο στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη που φιλοξένησε τις πρώτες δύο διοργανώσεις, και μεταφέρεται στον χώρο WhereHaus 612 στην Παλλουριώτισσα.


Η φετινή διοργάνωση είναι μια συμπαραγωγή της Λουβάνα Δίσκοι με το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου, κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού προγράμματος MinstrelProject.


Στο Loop Festival 2014 θα συμμετάσχουν μουσικοί που χρησιμοποιούν λούπες από το Λονδίνο, την Κροατία, τη Λετονία, την Ελλάδα και φυσικά από την Κύπρο.


Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η παράσταση Tune Ιn της Λίας Χαράκη, τη μουσική της οποίας υπογράφει ο Παντελής Διαμαντίδης ο οποίος και θα «κλείσει» το φετινό φεστιβάλ.




Το πρόγραμμα


03 ΙΑΝ. Παρασκευή


20:00 Kalakatsounas (CY)
21:00 On Lacrimae (GR)
21:45 Tune In (CY)
22:15 Biruta Ozoliņa & DJ Monsta (LV)
23:15 NT Wave (HR)
00:00 Janis Plasmatic feat. AA Lumens (CY)


04 ΙΑΝ. Σάββατο


20:00 Vasiliki Anastasiou (CY)
21:00 Maria-Christina and the 7 pedals (UK)
21:45 Foot Music (CY/UK)
22:15 Awakened (GR)
23:15 MC Xander (UK)
00:00 Microseq (CY)



Οι συμμετέχοντες



Mc Xander
ΜC Xander (UK)


O λονδρέζος MC Xander είναι πρωτοπόρος του beatbox, το οποίο σημαίνει ότι φτιάχνει μουσική εξ ολοκλήρου με τη φωνή του και τη χρήση loop pedal, την οποία ονομάζει uplifting dub infused post-hip-hop music. Οι στίχοι του εξερευνούν  θέματα όπως την πνευματικότητα, την κοινωνία και τον υπαρξισμό στον 21ο αιώνα. Σαν ένας  beatbox κήρυκας του δρόμου, ο  Xander  σε ταξιδεύει από μεγάλα φωνητικά ρεφραίν σε ποιητικές αναζητήσεις πάνω στη ζωή. Τα κομμάτια του στο διαδίκτυο έχουν τέσσερα εκατομμύρια προβολές και  ο καινούριος του δίσκος Songs of Agnosis  κυκλοφορεί μέσα στο νέο χρόνο.


NT Wave
NT Wave (Croatia)


O Κροάτης κιθαρίστας και παραγωγός Valent Samardžija για το project του NT Wave χρησιμοποιεί το όργανό του με αντισυμβατικούς τρόπους για να παράξει ήχο. Με πετάλια ασυνήθιστα συνδεδεμένα και μηχανήματα ενσωματωμένα στα παπούτσια του, φτιάχνει μουσική που επεκτείνεται από το χώρο της ambient μέχρι την dance μουσική.  Το αποτέλεσμα δεν είναι προβλέψιμο και με τη βοήθεια ενός καλού κοινού, όπως λέει και ο ίδιος, οι συναυλίες του κάποτε μετατρέπονται σε techno party.


Monsta_Biruta
Biruta Ozoliņa & DJ Monsta (Latvia)
Η συνεργασία μεταξύ της Biruta Ozoliņa (φωνή, kokle) και του DJ Monsta (Uldis Cīrulis) (scratch, sampler, etc.) άρχισε το 2010. Η ατμοσφαιρική τους μουσική είναι ριζωμένη στο φολκλόρ της Λετονίας, και η εμπειρία τους δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στις ερμηνείες των λαϊκών αυτών κομματιών. Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ “I Sowed the Sun” (Sauli sēju). Περιλαμβάνει  στοχαστικές και ήρεμες μελωδίες από τις περιοχές Κurzeme και Latgale. “Folk songs are like a free and beautiful bird which some people wish to put in a cage,” λέει η Biruta.  “We are not trying to trim its wings.  Instead, we look for a language which we all have in common and understand”.  Στη σκηνή θα εμφανιστούν μαζί με τους Toms Poišs (double-bass), και  Mikus Čavarts (drums), οι οποίοι εμφανίζονται και στο δίσκο.


on lacrimae
“On lacrimae” (GR)

Κώστας Μακρυγιαννάκης - ηλεκτρική κιθάρα, looper, Θεόφιλος Σωτηριάδης - άλτο & βαρύτονο σαξόφωνο.
Οι δύο μουσικοί άρχισαν να δουλεύουν πάνω στο project on lacrimae το 2011 παίρνοντας ως έργα αναφοράς μια διάσημη μελωδία του John Dowland γραμμένη το 1596, με τίτλο lacrimae pavane καθώς και το έργο του Καναδού συνθέτη και κιθαρίστα Ray Sealey,  a circle of tears, γραμμένο το 1979. Το πρώτο στην εποχή του έγινε τόσο διάσημο που ο ίδιος ο συνθέτης το χρησιμοποίησε σε διάφορες παραλλαγές προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των ακροατών του και τις ανάγκες των μουσικών που το ερμήνευαν: έτσι το συναντάμε σε μορφή ορχηστρικού συνόλου, για σόλο όργανα, καθώς και ως ερωτικό τραγούδι. Στο δεύτερο, ο Sealey μέσα από εφτά μικρά τραγούδια, τραβάει τους ακροατές του σε ένα ταξίδι με θέμα τα δάκρυα της χαράς, του θυμού, της αγάπης, του πολέμου, της δημιουργίας, του θανάτου και της ζωής. Το on lacrimae “κυλιέται” μεταξύ εσωστρέφειας και θορύβου και φλερτάρει προκλητικά με το kitch, την ποπ και τον αυτοσχεδιασμό. Θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο του 2013  από την Dissonance records.



awakened
Awakened (GR)

Είναι το project του Δημήτρη Χατζηζήση, που πρόκειται για ένα τριτοετή φοιτητή μουσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και ένα πολύ ενεργό άτομο στη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης τα τελευταία δύο χρόνια. Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσει πρωτότυπες συνθέσεις για βιολί, κιθάρα και φωνή με τη χρήση λουπαδόρου σε συνδυασμό με διάφορα εφφέ. Η μουσική θα είναι ένα μείγμα από διάφορα είδη, και μία ταυτόχρονη προσέγγιση του ακουστικού ήχου σε ηλεκτρονικά πλαίσια.


VasilikiAnastasiou
Βασιλική Αναστασίου (CY)

Το Amalgamation Project, δημιούργημα της Βασιλικής Αναστασίου από τη Λεμεσό, είναι ένα αμάλγαμα μουσικών παραδόσεων κυρίως της Μεσογείου και των Βαλκανίων και επιρροές από τζαζ. Η Βασιλική σπούδασε μοντέρνο τραγούδι στο Λονδίνο, όπου έζησε για περισσότερο από εφτά χρόνια. Από εκεί ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου, στην Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Ελλάδα, Βραζιλία, Χονγκ Κόνγκ, στο Κατάρ, μαζεύοντας “μικρές τραγουδιστές ιστορίες”. Στο Loop Festival θα παρουσιάσει φωνητικές διασκευές τραγουδιών από το Amalgamation Project.


Maria-Christina
Maria-Christina and the 7 pedals (UK)

H Μαρία-Χριστίνα ζει στο Λονδίνο. Έχει κερδίσει πρώτο βραβείο στο National Harp Competition στην Ουαλλία, και έχει ηχογραφήσει στα ιστορικά BBC Maida Vale Studios. Η μουσική του project Maria-Christina & the 7 Pedals απομακρύνεται από τον συνηθισμένο τρόπο που παίζεται η άρπα, και χρησιμοποιεί τεχνικές που είναι πιο συγγενικές με αυτές της κιθάρας και του μπάσου. Η άρπα μπαίνει στο ρεύμα και ενώνεται με πετάλια εφέ όπως looper και wah-wah. Χρησιμοποιεί δοξάρι και άλλες τεχνικές για να μεταβάλει τον ρομαντικό, άλλοτε, ήχο της άρπας και να του δώσει μία πιο μοντέρνα αίσθηση.


Kalakatsounas
Kalakatsounas (CY)

Από μικρή ηλικία έπαιζε κιθάρα σε διάφορες μπάντες, και πειραματειζόταν με διαφορετικά κουρδίσματα στην κιθάρα και αυτοσχεδιασμό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο στρατό και αργότερα σαν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (όπου ακόμα φοιτεί) οι πειραματισμοί του αυτοί άρχισαν να αναπτύσσονται σε κομμάτια. Οι επιρροές του ξεκινούν από παραδοσιακή μουσική και φτάνουν μέχρι και την ηλεκτρονική, και κάπου ανάμεσα χωράνε και οποιοιδήποτε άλλοι ήχοι όπως τριξίματα κ.α. Οι στίχοι του είναι κυρίως στα κυπριακά, καθώς και στα αγγλικά. Τα κομμάτια του κτίζονται λουπάροντας κιθάρες, χρησιμοποιώντας εφέ αλλά και το ίδιο το σώμα του οργάνου με διάφορους ευρηματικούς τρόπους.


SONY DSC
Jannis Plasmatik (CY) [DJ set]

Ο Γιάννης στην αρχή ήταν ένας απλός ακροατής. Μετά από μια 3χρονη διαμονή στην Αθήνα και κάποια ταξίδια σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, του δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά όλους τους καλλιτέχνες που τον έχουν επηρεάσει όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα να μεγαλώσει μέσα του ακόμα πιο πολύ το μικρόβιο να μοιραστεί τη μουσική που αγαπά με περισσότερο κόσμο. Ξεκίνησε, λοιπόν, να παίζει μουσική σε διάφορα μπαράκια το 2009, λίγο πριν του δοθεί η ευκαιρία να παίξει για πρώτη φόρα στο μοναδικό club της πόλης που παίζει αποκλειστικά ηλεκτρονική μουσική, το Klub d. Σήμερα είναι resident DJ στο klub καθώς και καλλιτεχνικός επιμελητής του. Στα σετ του πάντα προσπαθεί να μην περιορίζεται. Η διαδρομή Ντιτρόιτ-Βερολίνο και ξανά πίσω μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι. Οργανικό βαθύ techno και ιδιότροπο έως καθυστερημένο house είναι αυτά που περιμένει να ακούσεις από αυτόν. Ή και όχι.


Microseq
Microseq (CY) [DJ set]

Ο Παντελής Διαμαντίδης είναι ενεργός στη διασταύρωση της ηλεκτρονικής “art” μουσικής (academic/non-academic),  με την “new”  και “pop” ηλεκτρονική μουσική όπως δηλώνει ο ίδιος. Δουλεύει στο να βρίσκει μέσα για να ξανά-εφεύρει  την παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής και να  ορίσει ξανά  την αισθητικές, ούτως ώστε να προσεγγίσει ένα πιο ευρύ κοινό και να επικοινωνήσει ένα καλλιτεχνικό μήνυμα μιλώντας την γλώσσα της ποπ κουλτούρας, ενώ χρησιμοποιεί  cutting-edge τεχνικές στην σύνθεση και την εκτέλεση. Αυτή η τάση είναι εκδήλωση μιας μετα-ψηφιακής εποχής (μουσικής) κουλτούρας. H επιτυχία του ντεμπούτου του άλμπουμ "Green" (που κυκλοφόρησε το 2011) του έδωσε την ευκαιρία να κάνει πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες όπως με τον visual artist Emmanuel Flores Elias, με τον κατασκευαστή κινουμένων σχεδίων Arturo Castro και την χορογράφο Λία Χαράκη.


Lia Haraki
Tune In (CY)

Μια σόλο performance από την Λία Χαράκη σε μουσική και sound design του Παντελή Διαμαντίδη. Το σόλο ‘Tune In’ είναι μια σπουδή πάνω στο πώς ή κίνηση μπορεί να παράξει συναίσθημα και πώς με το να είναι κάποιος μάρτυρας αυτής της διαδικασίας, μπορεί να φτάσει σε μια καινούρια κατάσταση ύπαρξης. Το εργαλείο που χρησιμοποιείται σε αυτό το τριαντάλεπτο ταξίδι κίνησης είναι η επανάληψη, το οποίο στοχεύει στο να προκαλέσει μια κινησιολογική αντίδραση.  Το κομμάτι αυτό παρουσιάστηκε σε δώδεκα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και ήταν ένα από τα κομμάτια που αντιπροσώπευσε την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2013.


Foot Music
Foot Music (CY, UK)

Είναι η συνεργασία της χορεύτριας Ζωής Γιωργαλλή και του κλαρινετίστα William Scott. Άρχισαν να δουλεύουν μαζί το 2009 σαν μέλη του London Soundpaintng Orchestra. Μέσα από το Soundpainting Orchestra, άρχισαν να εξερευνούν την συνεργασία μεταξύ του αυτοσχεδιαστικού ήχου και της κίνησης. Μετά την αποφοίτησή τους από Trinity Laban, η Ζωή και ο William άρχισαν να δουλεύουν σαν ντουέτο συνεχίζοντας να εξερευνούν  τις αρχές της συνεργασίας τους.  Αυτά τα πειράματα τους οδήγησαν στην ίδρυση της ομάδας “On The Roof” μαζί με άλλους μουσικούς και χορευτές. Με τους “On the Roof” δημιούργησαν καινούρια δουλειά η οποία παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και στο Lapsody Festival στη Φινλανδία.


Print
Η αφίσα του φεστιβάλ


+ Το Λευκωσία Loop Festival 2014 θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Ιανουαρίου 2014 στο WhereHaus 612 [Μιχάλη Κουσουλίδη 5, 1041 Παλλουριώτισσα]. Πληροφορίες LefkosiaLoopFestival.com και τηλ. 7000 7610.


Εισιτήρια: €15 διήμερο/€10 μονοήμερο


Προπώληση (από 12 Δεκεμβρίου)
Λευκωσία: Crepaland 22261000 | Γαταπού 22667741 | Guitar Repair Collective 22101832
Λεμεσός: Καφενείο Χουζούρι 99451996
Λάρνακα: Τρία Πουλάκια Κάθονταν 24255880
Πάφος: Vintage Art House 26101394
Παραλίμνι: Ταβέρνα "Σαν... στου Ψυρρή" 23828777


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ