Πρόστιμο στη μουσική, στο κέντρο της Λευκωσίας

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 19.11.2012

Η επίμονη στάση αστυνομικού να διακόψει τη μουσική του σχήματος Monsieur Doumani δεν στάθηκε ικανή να «χαλάσει» την ωραία γιορτή που στήθηκε στο κέντρο της Λευκωσίας το πρωί του Σαββάτου, 17 Νοέμβρη.


Ωστόσο κατάφερε να σημαδέψει το πρώτο εγχείρημα του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού ΜΑΧ [Μulti Arts Xrossings].


H εκδήλωση με τίτλο Busking Musicians Walk πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην εντός των τειχών Λευκωσία [ένθεν και ένθεν], προσκαλώντας το κοινό να περπατήσει σε μια διαδρομή από την αρχή της οδού Λήδρας και στους παρακείμενους δρόμους, όπου έπαιζαν μουσική διάφορα μουσικά σχήματα.


Οι πλανόδιοι μουσικοί είναι ένα συχνό φαινόμενο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, από την πιο υπανάπτυκτη μέχρι την πιο ανεπτυγμένη χώρα. Και το καπέλο που συνήθως προτάσσουν στα πόδια τους οι μουσικοί, είναι μια ευκαιρία για όλους εμάς, ως ακροατές, να ευχαριστήσουμε με κάποιο αντίτιμο -προαιρετικό- τους ταλαντούχους οργανοπαίκτες και ερμηνευτές, για τις ωραίες μουσικές τους.


P1000046
P1000045
Το πρωί
του Σαββάτου, η αστυνομική δύναμη [ίσως χάρη στην εμμονή ενός οργάνου της] κατάφερε για μία ακόμη φορά να απογοητεύσει: δύο αστυνομικοί πλησίασαν την μπάντα των Monsieur Doumani, οι οποίοι βρίσκονταν μπροστά από την αίθουσα Ειρήνη στο τέρμα της οδού Λήδρας συμμετέχοντας στην προαναφερθείσα διοργάνωση, και ήθελαν να τους συλλάβουν γιατί η... επαιτεία απαγορεύεται! [Πιο κάτω, μπορείτε να διαβάσετε την περιγραφή της τριμελούς μπάντας για το επεισόδιο αλλά και την οργή τους γι' αυτό].


Αποκαλούσαν, με λίγα λόγια, τους μουσικούς ζητιάνους, επειδή είχαν την θήκη της κιθαράς τους μπροστά και οι ακροατές με την θέλησή τους, έριχναν στη θήκη χρήματα.


Η συμπεριφορά των δύο αστυνομικών ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και εκείνο που μπορεί κανείς να θεωρεί πως μπορεί να περάσει με εξουσιαστική επιβολή.


Η ενέργειά τους είναι ενέργεια αποκλειστικά κατά του πολιτισμού.


Δεν εξηγείται αλλιώς η αισχρή επίθεση ενάντια σε ένα μουσικό σχήμα και η απόδοση προστίμου -85 ευρώ- πάνω σε ροζ χαρτάκι που δίνεται για παραβιάσεις διατάξεων της τροχαίας [!!!] με την κατηγορία του «εράνου χωρίς άδεια».


Ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως 30 μέτρα από το σημείο όπου κάθονταν οι Monsieur Doumani, οι ίδιοι αστυνομικοί επιτρέπουν έως και την σωματεμπορία!Να πώς περιγράφουν οι Monsieur Doumani το επεισόδιο:


«Στο 4ο ή 5ο τραγούδι μας διακόποτουν δύο αστυνομικοί, ο ένας νεαρός και ο άλλος (λοχίας) γύρω στα 50-55. Μας ρωτάνε τι κάνουμε εκεί και αν έχουμε άδεια για να παίζουμε μουσική εκεί. Τους δείχνουμε αμέσως το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που περιλάμβανε και τον χάρτη που περιείχε όλα τα σημεία που ο Δήμος Λευκωσίας παραχώρησε άδεια για το συγκεκριμένο 2ωρο (11-1 το μεσημέρι).


Κάνουν πως το βλέπουν για κάποια δευτερόλεπτα και συνεχίζουν σε εμάς λέγοντας ότι είναι παράνομο αυτό που κάνουμε και ότι είναι “επαιτεία”, δηλαδή ζητιανιά. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι το συγγεκριμένο φεστιβάλ είναι φεστιβάλ μουσικής δρόμου, ότι τέτοιου είδους φεστιβάλ συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και ότι δεν είμαστε ζητιάνοι αλλά μουσικοί με δοκτωράτα, μάστερ και τυγχαίνει κάποιοι από εμάς να είναι και δάσκαλοι μουσικής.


Τους λέμε ότι τα λεφτά δεν έχουν τόση σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι είναι απλά ένας θεσμός και ότι παίζουμε για τον κόσμο και για την πόλη μας. Χωρίς λοιπόν να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να ενμερωθούν για το τι συνέβαινε, κάνοντας ένα απλό τηλεφώνημα στο Δήμο ή στην αστυνομία, άρχισαν με βίαιο, προκλητικό και προσβλητικό τρόπο να μας ζητάνε τα στοιχεία μας.


Τότε παίρνουμε τηλέφωνο τους οργανωτές και τους λέμε τι συμβαίνει και αυτοί μας λένε ότι θα είναι εκεί σε 2 λεπτά. Το λέμε αυτό στους αστυνομικούς και τους ζητάμε ευγενικά και επανειλημμένα να περιμένουν δύο λεπτά για να μιλήσουν με τους διοργανωτές και να τους εξηγήσουν.


Ο λοχίας δεν δέχεται κουβέντα. Ζητά τα στοιχεία μας και τις ταυτότητές μας και όταν του λέμε ότι δεν τις έχουμε μαζί μας αρχίζει τις απειλές ότι θα μας συλλάβουν. Συνεχίζουμε να αρνούμαστε να δώσουμε τα στοιχεία μας και τους παρακαλούμε ξανά να κάνουν υπομονή ένα λεπτό ακόμα. Ο κόσμος που είναι γύρω αρχίζει να εξαγριώνεται και να τους φωνάζει να σταματήσουν και ότι έχουν άδικο. Αυτοί όμως συνεχίζουν να μας ασκούν ψυχολογική κακοποίηση και απειλούν να μας συλλάβουν και να μας πάρουν στο τμήμα. Καλούν ενισχύσεις.


Την στιγμή που μας καλούν να προχωρήσουμε στο κιόσκι τους για σύλληψη καταφθάνει ευτυχώς μια από τους οργανωτές και ήρεμα τους εξηγεί ξανά ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ το οποίο έχει πάρει όλες τις σχετικές άδειες. Τους εξηγεί ότι δεν είμαστε μόνο εμείς που λαμβάνουμε μέρος αλλά άλλα 10 γκρουπς. Αυτοί επιμένουν να πάρουν τα στοιχεία μας! Οδηγούν την διοργανώτρια στο διπλανό κιόσκι της αστυνομίας και το συζητάνε ξανά μακριά από τα μάτια και τα αυτιά του κοινού που είχε μείνει έκπληκτο με το τι συνέβαινε. Αφού αυτή τους εξηγεί, ο υπεύθυνος αστυνομικός δείχνει να καταλαμβαίνει και της λέει ότι είναι ένταξει  και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε. Την διώχνουν. Ο λοχίας όμως επιμένει να πάρει τα στοιχεία μας οπότε την ξαναβρίσκουν και την καλούν ξανά στο κιόσκι. Εκεί της δίνουν πρόστιμο 85 ευρώ με κατηγορία “Έρανος χωρίς άδεια”.


Σημείωση: η κλήση γράφτηκε σε χαρτί προστίμου για παράνομη στάθμευση και ίσως για αυτό το λόγο το ποσό ορίστηκε αυθαίρετα από τους αστυνομικούς στα 85 ευρώ!


Εμείς πήραμε τότε οδηγία να μετακινήσουμε τη θήκη της κιθάρας όπου μας έβαζε ο κόσμος χρήματα. Συνεχίσαμε να παίζουμε με τους αστυνομικούς να μας βλέπουν από μακρυά απειλητικά. Αργότερα μάθαμε ότι οι ίδιοι προχωρήσανε πιο πάνω και προσπάθησαν να δημιουργήσουν το ίδιο πρόβλημα σε άλλα γκρουπς που παίζανε.


Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας προς την αστυνομία και το κράτος. Μας σπρώχνετε στο να χάσουμε οποιαδήποτε όρεξη έχουμε για να δημιουργήσουμε και να επικοινωνήσουμε την τέχνη μας. Οτιδήποτε αξιόλογο το καταπολεμάτε και προωθείτε την σαβούρα και τη μιζέρια. Οδηγούμαστε, φοβόμαστε να πούμε, σε ένα πρωτοφανή σκοταδισμό και αυτό μας θλίβει και μας γεμίζει οργή. Δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάσταση, να είστε σίγουροι. Θα παλέψουμε και θα νικήσουμε!»


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ