Τέχνη από σκουπίδια που μαζεύτηκαν από το Εβερεστ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 24.11.2012

Χρησιμοποιημένα σχοινιά, τέντες, γυαλιά, πεταμένα κουτιά μπύρας, ακόμη και τα απομεινάρια ενός ελικοπτέρου μετέτρεψε σε έργα τέχνης μια ομάδα ευαισθητοποιημένων καλλιτεχνών, θίγοντας με έναν -αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα- τρόπο το πρόβλημα της ρύπανσης στην κορυφή του Έβερεστ.


Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, στο πλαίσιο του Everest 8848 Art Project.


Από το ’70!
«Σκεφτήκαμε πως μ’ αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε στην προώθηση των καλλιτεχνών, αλλά κυρίως θα συμβάλουμε στην καθαριότητα του Έβερεστ», ανέφερε διοργανωτής του πρότζεκτ στη διαδικτυακή έκδοση της Telegraph.


everest2


Σκουπίδια που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 συλλέχθηκαν από 65 αχθοφόρους στο Έβερεστ και μεταφέρθηκαν στην πόλη από 75 βόδια, στο πλαίσιο δύο αποστολών.
Μέσα σε έναν μήνα, δεκαπέντε Νεπαλέζοι καλλιτέχνες ετοίμασαν έργα για την έκθεση, ανάμεσα στα οποία και ένα ειδικά αφιερωμένο στο θάρρος των ορειβατών.


Έναντι πολλών ευρώ
Η έκθεση των 75 έργων εγκαινιάστηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο του Κατμαντού και την επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθεί στο τουριστικό θέρετρο Ποχάρα.
Τα έργα πωλούνται σε διάφορες τιμές, οι οποίες κυμαίνονται από 1.500 ρουπίες (21 ευρώ) μέχρι και 200.000 ρουπίες (περί τις 2,8 χιλιάδες ευρώ), ενώ πολλά από αυτά έχουν ήδη πουληθεί.


Βουνό από... σκουπίδια
Περί τις 4 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανεβεί στην κορυφή των Ιμαλαΐων από το 1973, οπότε πάτησαν εκεί για πρώτη φορά το πόδι τους ο σερ Έντμουντ Χίλαρι και ο Τένζινγκ Νόργκεϊ.
Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο, το Έβερεστ, είναι γεμάτο σκουπίδια από τις διάφορες αποστολές. Βρίσκει κανείς ακόμη και ανθρώπινα περιττώματα ή, χειρότερα, πτώματα ορειβατών, τα οποία δεν αποσυντίθενται εξαιτίας του υπερβολικού κρύου.
Οι ορειβάτες δαπανούν περί τις οκτώ χιλιάδες ευρώ στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην κορυφή, αλλά οι τοπικοί σέρπα (οδηγοί των ορειβατών) εκφράζουν παράπονα ότι μόνο λίγοι από τους ορειβάτες φροντίζουν ώστε να μην αφήνουν πίσω τους σκουπίδια.
Γι’ αυτό και πλέον οι αποστολές υποχρεούνται να καταθέτουν περί τις 3 χιλιάδες ευρώ ως εγγύηση η οποία διασφαλίζει πως κατά την επιστροφή τους οι ορειβάτες δεν θα έχουν αφήσει πίσω τους τίποτα.
Ωστόσο, μάλλον ούτε μ’ αυτόν τον τρόπο συνετίζονται οι επίδοξοι ορειβάτες.


ΠΗΓΗ: www.telegraph.co.uk

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ