Βραβείο σε διεθνές φεστιβάλ για την ταινία «5 τρόποι να πεθάνεις»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.1.2014

Tο τρίτο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Βίντεο Black Maria απέσπασε η μικρού μήκους ταινία «5 Ways 2 Die», της Ντάινα Παπαδάκη.


Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει «ιδιαίτερη χαρά» για την βράβευση της ταινίας στο φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Τζέρσεϊ Σίτι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.


Στο πλαίσιο της καθιερωμένης περιοδείας των διακριθεισών ταινιών του φεστιβάλ, η ταινία αναμένεται να προβληθεί σε τουλάχιστον εξήντα πέντε αναγνωρισμένα ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα.


Το Φεστιβάλ Black Maria, το οποίο οφείλει το όνομά του στο πρώτο κινηματογραφικό στούντιο του Τόμας Έντισον, ιδρύθηκε το 1981 με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην τέχνη της κινούμενης εικόνας. Το φεστιβάλ καλωσορίζει όλα τα είδη ταινιών (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές κ.ά.), ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία.


5_ways_2_die
Η ταινία «5 Τρόποι να Πεθάνεις», μια συμπαραγωγή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, έλαβε κρατική χρηματοδότηση στο πλαίσιο των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για την Ενίσχυση Κινηματογραφικών Ταινιών, κατόπιν σχετικής εισήγησης από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου.


Πέραν της σκηνοθεσίας που υπογράφει η Ντάινα Παπαδάκη, το σενάριο της ταινίας ανήκει στο Φάνο Χριστοφίδη, ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ επιμελήθηκαν αντίστοιχα οι Σωφρόνης Σωφρονίου και Αιμίλιος Αβραάμ.


Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Μιχάλης Μαρίνος και Στέλα Φυρογένη.


Η μαύρη αυτή κωμωδία που παρακολουθεί τις κινήσεις του πρωταγωνιστή στην προσπάθειά του να ανακαλύψει με πόσους τρόπους μπορεί κανείς –ο ίδιος;– να πεθάνει, έχει ήδη επιλεγεί να διαγωνιστεί σε αριθμό διεθνών φεστιβάλ στο εξωτερικό, ανάμεσά τους το Φεστιβάλ CAM στο Κάιρο της Αιγύπτου, το Φεστιβάλ Φοιτητικών και Μη Εμπορικών Ταινιών NOFI στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ και το Φεστιβάλ “Women in Film” στο Βανκούβερ του Καναδά.


Η Ντάινα Παπαδάκη γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε στον τομέα της τηλεοπτικής παραγωγής, ενώ διετέλεσε και βοηθός καθηγήτρια σε θέματα κινηματογραφικής παραγωγής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Οι ταινίες της «Παγιδευμένη Εντός» και «Ημίφως της Εδέμ» διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο εξωτερικό. Εδώ και επτά χρόνια ζει και εργάζεται στην Κύπρο.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ