Η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου στο διαγωνιστικό του Ρότερνταμ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.1.2015

Οι «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου», η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου, είναι ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.


Η ταινία αποτελεί ένα «υπαρξιακό, ποιητικό θρίλερ, βασισμένο στις τελευταίες μέρες του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, από το έργο του οποίου αντλεί στοιχεία και πλάθει την ατμόσφαιρα της ταινίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, βασικού χρηματοδότη της ταινίας.


Το 44ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ θα διεξαχθεί από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2015 στην ολλανδική πόλη.


Στο ∆ιαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχουν 13 ταινίες οι οποίες επιλέγηκαν μέσα από ένα τεράστιο αριθμό ταινιών που υποβλήθηκε από όλο τον κόσμο.


Η ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου, η οποία χρειάστηκε έξι χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή της, είναι «ένα υψηλής αισθητικής υπαρξιακό δράμα με όχημα την αλληγορία», που παρουσιάζει έναν Επιβάτη αποκομμένο από το παρελθόν και τη μνήμη του, ο οποίος προσπαθεί να ορίσει τον εαυτό του.


Έρχεται, όμως, αντιμέτωπος με την προκαθορισμένη μοίρα του, ότι πρέπει να ζει ξανά και ξανά κάθε επέτειο του θανάτου του.


Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης:


«Η ιδέα της ταινίας συνοψίζεται σε ένα περιστατικό που μου συνέβη. Βρισκόμουν σε ένα σπίτι και σε ένα τοίχο υπήρχε ένας καθρέφτης με σκαλιστό πλαίσιο. Μετά από λίγο πέρασα μπροστά από τον καθρέφτη και με έκπληξη συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να δω τον εαυτό μου μέσα σ' αυτόν.


∆εν υπήρχε καθρέφτης μέσα στο πλαίσιο, παρά μόνο ένα κανονικό γυαλί. Το καθρέφτισμα ήταν πολύ αχνό κι έδινε την αίσθηση ότι ο εαυτός μου εξαφανιζόταν».


oi_entyposeis_enos_pnigmenou5
oi_entyposeis_enos_pnigmenou2
oi_entyposeis_enos_pnigmenou3
oi_entyposeis_enos_pnigmenou4


Η ταινία είναι μια παραγωγή της dryTree Films, με συμπαραγωγούς την Μόνικα Νικολαΐδου και τον Γιώργο Πάντζη της Filmblades [Κύπρος], τον Γιάννη Χαλκιαδάκη [Ελλάδα], τον Bojan Mastilovic της Restart Productions [Σλοβενία], το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και το South-Εastern European Cinema Network [SEE].


«Το γεγονός ότι οι κυπριακές κινηματογραφικές παραγωγές ταξιδεύουν στο εξωτερικό και διεκδικούν διεθνείς διακρίσεις σε φεστιβάλ μεγάλης εμβέλειας όπως αυτό του Ρότερνταμ, αποκτά στους καιρούς που διανύουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον του κυπριακού κινηματογράφου και κατ' επέκταση του πολιτισμού της χώρας μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.


Συντελεστές


Σκηνοθέτης: Κύρος Παπαβασιλείου


Σενάριο: Κύρος Παπαβασιλείου σε συνεργασία με τους Φίλιππο Γιαννικούρη, Γιώργο Ζώη, Μαρία Βαρνακκίδου


Τους κύριους ρόλους κρατούν οι Θοδωρής Παντίδης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χριστόδουλος Μαρτάς


Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Όθωνος


Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης


Μουσική: Νίκος Βελιώτης


Σκηνογραφία: Άντης Παρτζίλης


Σχεδιασμός ήχου: Περσεφόνη Μήλιου


Κοστούμια: Νότης Παναγιώτου, Κωνσταντίνα Ανδρέου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ