Παράθυρο logo
American Hustle και Gravity οδηγούν την κούρσα των Όσκαρ
Δημοσιεύθηκε 16.01.2014
American Hustle και Gravity οδηγούν την κούρσα των Όσκαρ

Οι ταινίες American Hustle και Gravity οδηγούν την κούρσα των φετινών βραβείων Όσκαρ, απολαμβάνοντας δέκα υποψηφιότητες έκαστη.


Οι υποψήφιες ταινίες για τα κορυφαία κινηματογραφικά βραβεία ανακοινώθηκαν χθες, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά: οι ταινίες 12 Years A Slave, American Hustle, Gravity, The Wolf of Wall Street και Dallas Buyers Club απέσπασαν τις περισσότερες υποψηφιότητες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στα φετινά Όσκαρ κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα η χώρα της Καμπότζης, διεκδικώντας βραβείο στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.


Έξι στα έξι


Η ταινία American Hustle ξεχωρίζει ήδη στα Όσκαρ 2014, καθώς απέσπασε έξι υποψηφιότητες στις έξι βασικές κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Έιμι Άνταμς, Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Τζένιφερ Λόρενς, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Κρίστιαν Μπέιλ και Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Μπράντλεϊ Κούπερ.


Ο σκηνοθέτης της ταινίας Silver Linings Playbook απέσπασε πέρυσι οκτώ υποψηφιότητες για αυτή την ταινιά, κέρδισε όμως μόνο ένα Όσκαρ, για την ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς. Η ηθοποιός που εξέπληξε πέρυσι με τη βράβευσή της διεκδικεί φέτος το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, έχει όμως σκληρό ανταγωνισμό, καθώς μαζί της διεκδικούν το πολυπόθητο αγαλματάκι οι Σάλι Χόκινς (Blue Jasmine), Τζούλια Ρόμπερτς (August: Osage County), Τζουν Σγκουίμπ (Nebraska) και Lupita Nyong’o (12 Years A Slave).
H άλλη χθεσινή κερδισμένη σε αριθμό υποψηφιοτήτων, η ταινία Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν, διεκδικεί τρία βραβεία στις βασικές κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α’ Ρόλου για τη Σάντρα Μπούλοκ.


Οι καλύτερες ταινίες


Εννέα ταινίες διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για τη χρονιά που έφυγε. Πρόκειται για τις American Hustle (που είναι προγραμματισμένη για τις κυπριακές αίθουσες, αλλά είναι άγνωστο το πότε), Captain Philips και Gravity, που έχουμε ήδη δει, 12 Years A Slave, που προβάλλεται από τις 31 Ιανουαρίου στη χώρα μας και Dallas Βuyers Club, Ηer, Nebraska, Philomena και Wolf of Wall street, που είναι άγνωστο πότε θα δούμε στη μεγάλη οθόνη.


Όσκαρ Σκηνοθεσίας διεκδικούν, όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι Ντέιβιντ Ο. Ράσελ (American Hustle) και Αλφόνσο Κουαρόν (Gravity), αλλά και οι Αλεξάντερ Πέιν (Nebraska), Στιβ ΜακΚουίν (12 Years A Slave) και Μάρτιν Σκορσέζε (Wolf of Wall Street).


Οι καλύτεροι ηθοποιοί


Ο Κρίστιαν Μπέιλ (American Hustle), ο Μπρους Ντερν (Nebraska), ο Chiwetel Ejiofor (12 Years A Slave), ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Wolf of Wall Street) και ο Μάθιου ΜακΚόναχιου (Dallas Buyers Club) διεκδικούν το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τις ερμηνείες τους, ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία γυναικών ξεχωρίζουν οι Έιμι Άνταμς (American Hustle), Κέιτ Μπλάνσετ (Blue Jasmine), Σάντρα Μπούλοκ (Gravity), Τζούντι Ντεντς (Philomena) και -βεβαίως- η Μέριλ Στριπ (August: Osange County), η οποία μετρά τη 18η υποψηφιότητά της!


Στους δεύτερους ρόλους βραβείο διεκδικούν οι Μπράντλεϊ Κούπερ, Μάικλ Φασμπίντερ, Τζόνα Χιλ, Τζάρετ Λίτο και Μπαρκχάντ Αμπντί.


Ξένες και κινούμενες


Στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το Όσκαρ διεκδικούν οι ταινίες Τhe Croods, Frozen, Ernest & Celestine, Despicable Me 2 και The Wind Rises.


Το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας διεκδικούν η βελγική The Broken Circle Breakdown, η δανέζικη The Hunt, η ιταλική La Grande Belezza, η παλαιστινιακή Omar (δεύτερη υποψηφιότητα για την Παλαιστίνη μετά το Paradise Now [2005]) και η The Missing Picture, από την Καμπότζη, που πρώτη φορά ταξιδεύει στα Όσκαρ με την πολιτική ταινία του Rithy Panh.


Καλές ιστορίες


Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία, τις καλύτερες πρωτότυπες ιστορίες αφηγήθηκαν οι ταινίες American Hustle, για μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, Blue Jasmine του πολυβραβευμένου «παραμυθά» Γούντι Άλεν για μια γυναίκα που χάνει τα πάντα, Dallas Buyers Club για έναν ασθενή του AIDS ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει ένα φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου, που όμως απαγορεύεται στην Αμερική, Her, για μια ιστορία αγάπης και ανθρώπινης επαφής και Nebraska, για το ταξίδι διεκδίκησης ενός λαχείου πολλών εκατομμυρίων.
Το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου διεκδικούν οι ταινίες Before Midnight, Captain Phillips, Philomena, 12 Years A Slave και The Wolf of Wall Street.


Όσο για τις ιστορίες που βγαίνουν από την ίδια τη ζωή και γίνονται ντοκιμαντέρ, το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ διεκδικούν τα Τhe Αct Οf Κilling, Cutie & Τhe Βoxer, Dirty Wars, The Square και 20 Feet From Stardom.


Η τελετή απονομής των Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου με παρουσιάστρια την Έλεν ντε Τζένερις.


Οι υποψηφιότητες αναλυτικά:




  • Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας:




American hustle
Captain Philips
Dallas buyers Club
Gravity
Ηer
Nebraska
Philomena
12 years a slave
Wolf of Wall street




  • Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας




David O. Russel - American Hustle


Alfonso Cuaron - Gravity


Alexander Payne - Nebraska


Steve McQueen - 12 Years A Slave


Martin Scorsese - Wolf of Wall Street




  • Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου




Christian Βale - American Hustle


Bruce Dern - Nebraska


Chiwetel Ejiofor - 12 Years A Slave


Leonardo Di Caprio - Wolf of Wall Street


Matthew McConaughey - Dallas Buyers Club




  • Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου




Αmy Αdams - American Hustle


Cate Blanchett - Blue Jasmine


Sandra Bullock - Gravity


Meril Strip - August: Osange County


Judi Dench - Philomena




  • Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου




Bradley Cooper - American Hustle


Michael Fassbender - 12 Years A Slave


Jonah Hill - The Wolf of Wall Street


Jared Leto - Dallas Buyers Club


Barkhad Abdi - Captain Phillips




  • Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου




Sally Hawkins - Blue Jasmine


Jennifer Lawrence - American Hustle


Julia Roberts - August: Osage County


June Squibb - Nebraska


Lupita Nyong'o - 12 Years A Slave




  • Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων




Τhe Croods


Frozen


Ernest & Celestine


Despicable Me 2


The Wind Rises





  • Καλύτερο Ντοκιμαντέρ




Τhe act of killing


Cutie and the boxer


Dirty wars


The Square


20 feet from stardom




  • Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία




Τhe broken circle breakdown - Βέλγιο


La Grande Belezza - Ιταλία


The Hunt - Δανία


Οmar - Παλαιστίνη


Τhe missing picture - Καμπότζη




  • Καλύτερο Τραγούδι




Αlone Yet Not Alone - Αlone Yet Not Alone


Happy - Despicable me 2


Let it go - Frozen


The moon song – Her


Ordinary Love – Mandela: Long Walk To Freedom




  • Καλύτερη Μουσική




American Hustle


Blue Jasmine


Dallas Buyers Club


Her


Nebraska


Η τελετή απονομής των Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου με παρουσιάστρια την Έλεν ντε Τζένερις.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ