Αυλαία για την 64η Μπερλινάλε

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 6.2.2014

Με τη νέα ταινία του Γουές Άντερσον, «The Grand Budapest Hotel», σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2014 το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.


Η 64η έκδοση της Μπερλινάλε, όπως είναι γνωστό το φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει πολλές, πολυσυζητημένες και ενδιαφέρουσες ταινίες στο πρόγραμμά του, στο πλαίσιο του οποίου διαγωνίζεται η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, με τίτλο «Το μικρό ψάρι».


Πρόκειται για την πρώτη ελληνική συμπαραγωγή στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ, ύστερα από δέκα χρόνια, οπότε διεκδικούσε τη Χρυσή Άρκτο του φεστιβάλ η ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Δεκαπενταύγουστος».


Berlinale logo 2014

Η κριτική επιτροπή


Η πρώτη συνέντευξη Τύπου της 64ης διοργάνωσης δόθηκε ήδη το πρωί της Πέμπτης, με τον πρόεδρο και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος.


«Μας ενώνουν οι ταινίες», ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζέιμς Σέιμους, Αμερικανός παραγωγός ταινιών υψηλού προϋπολογισμού [Το μυστικό του Brokeback Mountain] και σεναριογράφος [Crouching Tiger, Hidden Dragon].


Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι Barbara Broccoli [παραγωγός, ΗΠΑ], Trine Dyrholm [ηθοποιός, Δανία], Mitra Farahani [σκηνοθέτης, καλλιτέχνης, Ιράν], Greta Gerwig [ηθοποιός, σεναριογράφος, ΗΠΑ], Michel Gondry [σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, Γαλλία], Tony Leung [ηθοποιός, Κίνα], Christoph Waltz [ηθοποιός, Αυστρία].



«The Grand Budapest Hotel»


Η νέα ταινία του Γουές Άντερσον μετά το Moonrise Kingdom θα σηκώσει την αυλαία του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου. Η ταινία παρακολουθεί τις περιπέτειες του Γκουστάβ Χ, ενός θρυλικού ρεσέψιονιστ σε μεγάλο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο του μεσοπολέμου. Στο πλευρό του, ο πιο έμπιστος φίλος του, Ζίρο -Μηδέν- Μουσταφά, το μπελ μπόι του ξενοδοχείου.




Η ταινία είναι τοποθετημένη στο 1930 και οι ένοικοι του «The Grand Budapest» εμπλέκονται στην κλοπή ενός ανεκτίμητου αναγεννησιακού πίνακα. Παράλληλα, το πτώμα μιας ηλικιωμένης πάμπλουτης κληρονόμου εγείρει υποψίες δολοφονίας για την κληρονομιά της, ενώ στη μεγάλη εικόνα, πολιτικές αλλαγές ταράζουν την Ευρώπη.


Το επιτελείο των ηθοποιών που συμμετέχουν στην ταινία αποτελούν οι Ραλφ Φάινς και Τόνι Ρεβολόρι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, Ουίλεμ Νταφόε, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Χάρβεϊ ΚαϊτέλΤζουντ Λο, Μπιλ Μάρεϊ, Εντουαρντ Νόρτον, Τίλντα Σουίντον, Λέα Σεϊντού, Τομ Γουίλκινσον, Φ. Μάρεϊ Εϊμπραχαμ, Ματιέ Αμαλρίκ, Άντριεν Μπρόντι, Τζέισον Σουόρτσμαν και Όουεν Ουίλσον.


 Εξ αυτών, οι Ραλφ Φάινς, Τόνι Ρεβολόρι, Τίλντα Σουίντον, Ουίλεμ Νταφόε, Μπιλ Μάρεϊ, Έντουαρντ Νόρτον και Τζεφ Γκόλντμπλουμ δήλωσαν το «παρών» τους και θα διασχίσουν το κόκκινο χαλί της παγκόσμιας πρεμιέρας της ταινίας, στο Berlinale Palast.


Nymphomaniac / The Monuments Men


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί ολόκληρη η νέα ταινία του Λαρς Φον Τρίερ «Nymphomaniac», η οποία προβάλλεται σε δύο μέρη στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πρόκειται για μια πολυσυζητημένη ταινία η οποία μάλλον είναι πολύ προκλητική για τα γούστα των μεγάλων αιθουσών στην Κύπρο και θα την δούμε από τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου.


Στο φεστιβάλ θα γίνει και η ευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του Τζορτζ Κλούνεϊ The Monuments Men, με θέμα ένα στρατιωτικό τάγμα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που μεταβαίνει στη Γερμανία για να διασώσει αριστουργήματα της τέχνης από τους Ναζί και να τα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους. Στην Κύπρο θα δούμε την ταινία από τις 14 Φεβρουαρίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ