«Να τα μοιραστούμε» λέει για τα Μάρμαρα ο Νίκολας Πένι

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.2.2014

Μια διαφορετική πρόταση για τα γλυπτά του Παρθενώνα διατύπωσε στη Sunday Times ο Νίκολας Πένι, διευθυντής της National Gallery του Λονδίνου.



«Δεν νομίζω ότι το να τα γυρίσουμε απλά πίσω θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση, αλλά θεωρώ ότι το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν ανοιχτό στο να μοιραστεί τα Ελγίνεια Μάρμαρα, αρκεί να μη γίνει έμμονη ιδέα το σε ποιον ανήκουν πραγματικά» ανέφερε.


«Προσωπικά δεν θα μου άρεσε να τα σκέφτομαι να ταξιδεύουν μπρος-πίσω σε όλον τον κόσμο, αλλά σίγουρα το Βρετανικό Μουσείο έχει ώς έναν βαθμό αναγνωρίσει τη βαθιά σημασία που έχουν για την Ελλάδα. Έχει πρακτικά τεθεί υπό σκέψη ότι ορισμένα εξ αυτών θα μπορούσε να τα δανείσει (στην Ελλάδα), αρκεί να μη γίνουν πιόνια πολιτικής εκμετάλλευσης» υποστήριξε ακόμη.


nicholas penny
O Νίκολας Πένι, διευθυντής της National Gallery του Λονδίνου. ΦΩΤΟ Paul Rogers/The Times via thetimes.co.uk 


Σημείωσε, δε, ότι εάν τα Μάρμαρα επιστρέφονταν στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο μνημείο του Παρθενώνα, λόγω της μόλυνσης του αέρα της Αθήνας. Τόσο τα Μάρμαρα όσο και το μνημείο, δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση.


Έτσι, ούτε και εκεί θα μπορούσαν να τα δουν στην αρχική τους θέση. «Πρόκειται περί συναισθηματικού μύθου, η ιδέα ότι μπορεί να γυρίσει κάποιος τον χρόνο πίσω», σημείωσε ο κ. Πένι. 


Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν συνιστά η πρόταση του κ. Πένι την... χρυσή τομή στο εν λόγω ζήτημα, ειδικά όταν είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ