Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2014

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 5.3.2014

Επιστρέφει για 12η χρονιά το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2014», από τις 4 μέχρι τις 13 Απριλίου, ταυτόχρονα στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού και στον Κινηματογράφο Zena Palace, στη Λευκωσία.


Σήμερα ανακοινώθηκαν οι ταινίες που θα προβληθούν στο τμήμα Viewfinder [μη διαγωνιστικό]: ξεχωρίζουν η πολυσυζητημένη νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους Only Lovers Left Alive, η υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας Omar, η βραβευμένη στις Κάννες ιρανική ταινία Manuscripts Don't Burn και η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά Μiss Violence.



Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του Viewfinder - Ματιές στον σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο, περιλαμβάνονται ταινίες οι οποίες έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς και προβάλλονται κατόπιν επιλογής της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, με κοινό χαρακτηριστικό τη δημιουργική ανάγκη και την προώθηση της κριτικής σκέψης.


Θα δούμε τις ταινίες:


On my way, της Emmanuelle Bercot, στην οποία πρωταγωνιστεί η κορυφαία ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, ως μια 60άχρονη γυναίκα στη μάταιη προσπάθειά της να ξεφύγει από όσα τη συνδέουν με το παρελθόν.



Only Lovers Left Alive, του Jim Jarmusch, μια ερωτική ιστορία με πρωταγωνιστές δύο βαμπίρ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Tom Hiddleston και Tilda Swinton.



We are the best, του 'προκλητικού' σκηνοθέτη Lukas Moodyson από τη Σουηδία ο οποίος παρουσιάζει μια feelgood εφηβική πανκ ταινία στην οποία τρεις νεαρές κοπέλες αποφασίζουν να φτιάξουν ένα πανκ γκρουπ για να εκδικηθούν ένα φασαριόζικο χέβι μέταλ γκρουπ μεγαλύτερων τους εφήβων.



Omar, του Hany Abu-Assad, ένα πολιτικό θρίλερ και μια ιστορία αγάπης η οποία εκτυλίσσεται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Η ταινία προτάθηκε για το φετινό Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας και ήταν η δεύτερη ταινία από την Παλαιστίνη που διεκδικούσε το χρυσό αγαλματίδιο μετά την ταινία Paradise Now [2005]. Bραβεύτηκε στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.



Pelo Maload Hair)  από τη Βενεζουέλα, της Mariana Rondon: η ταινία απέσπασε το βραβείο Golden Shell στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν. Παρουσιάζει την ιστορία ενός 9χρονου αγoριού με μπούκλες, που θέλει να ισιώσει τα μαλλιά του στην προσπάθειά του να μοιάσει με μακρυμάλλη τραγουδιστή. Μέσα από τον κοινωνικό ρεαλισμό που τη χαρακτηρίζει, η ταινία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τη διαφορετικότητα.



Eastern Boys, του Robin Campillo: η ταινία καταπιάνεται με το θέμα του πληρωμένου έρωτα ως τρόπου επιβίωσης για τους νεαρούς μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, που καταφθάνουν παράνομα στη Γαλλία για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.



Manuscripts Don't Burn, του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, μια ιρανική ταινία η οποία κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Καννών: η ταινία παρακολουθεί την παράλληλη ζωή δυο αντρών, ενός συγγραφέα που του απαγορεύεται η έκδοση του νέου του βιβλίου κι ενός πατέρα που γίνεται πληρωμένος δολοφόνος για να πληρώσει τη χειρουργική επέμβαση του γιου του. Με μια πλοκή εμφανώς συμβολική, ο σκηνοθέτης εκθέτει την πολιτική κατάσταση στην χώρα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και στην περίπτωση των συμπατριωτών του σκηνοθετών [Τζαφάρ Παναχί και άλλων] στον Ρασούλοφ απαγορεύτηκε από την Ιρανική κυβέρνηση να ασκεί το επάγγελμα του σκηνοθέτη και το έργο του υποβάλλεται σε λογοκρισία, όπως και οι περισσότερες ιρανικές ταινίες που καταπιάνονται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Miss Violence, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά, η οποία κέρδισε στο Φεστιβάλ Βενετίας το βραβείο σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας. Την ημέρα των γενεθλίων της η 11χρονη Αγγελική αυτοκτονεί πηδώντας από το μπαλκόνι. Η αστυνομία και η κοινωνική πρόνοια προσπαθούν να βρουν την αιτία, η οποία κρύβεται πίσω από τα επικίνδυνα μυστικά της οικογένειάς της.



Club Sandwich του βραβευμένου σκηνοθέτη Fernando Eimbcke από το Μεξικό: η ταινία συνθέτει μια ιστορία ενηλικίωσης με πρωταγωνιστές δύο εφήβους, τη μητέρα του ενός και ένα καλοκαίρι που θα τους ωθήσει να ανακαλύψουν τη σεξουαλικότητά τους.



Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στην διεύθυνση www.cyprusfilmdays.com


Το φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2014» αποτελεί τον επίσημο θεσμό για τη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας στην Κύπρο και φέρνει το κινηματογραφικό έργο νέων και καθιερωμένων δημιουργών από τον παγκόσμιο ανεξάρτητο κινηματογράφο πιο κοντά στο κυπριακό κοινό.


Tη διοργάνωση αναλαμβάνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο και θέτουν σαν στόχο την προώθηση του παγκόσμιου και του κυπριακού κινηματογράφου.


Τα δύο βασικά προγράμματα του φεστιβάλ είναι το Glocal Images (Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα) και το Viewfinder (Ματιές στο Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο). Όλες οι ταινίες των δύο αυτών τμημάτων προβάλλονται για πρώτη φορά στην Κύπρο.


Την ευθύνη για την επιλογή των ταινιών, τον καταρτισμό του προγράμματος προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Άδωνη Φλωρίδη (σκηνοθέτη), δρα Κώστα Κωνσταντινίδη (ακαδημαϊκό) και Κωνσταντίνο Σαρκά (δημοσιογράφο).


Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών, τηλ. 77777745 και 77772552 ή / και στην σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.


Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.


Είσοδος:


  • Η Είσοδος θα είναι δωρεάν σε όλες τις απογευματινές και μεταμεσονύκτιες προβολές.




  • €6 κάρτα εισόδου ημέρας




  • €25 κάρτα γενικής εισόδου (για όλες τις προβολές του φεστιβάλ)




  • Φοιτητές δωρεάν με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας




  • Δωρεάν είσοδος για μαθητές και σε κατόχους κάρτας ΑμεΑ






Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ