Ex-Artis: αρχή με έργα σύγχρονης τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 18.3.2014

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφίες Γιάννος Οικονόμου

Με μια μεγάλη έκθεση, όπου για πρώτη φορά θα τοποθετηθούν έργα σύγχρονης τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου και μια ενδιαφέρουσα διάλεξη, ξεκινά τη δράση της η νεοσύστατη πολιτιστική κίνηση Ex-Artis, στην Πάφο.


Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία στην πόλη της Πάφου, η οποία στρέφεται στον πολιτισμό με... σοβαρές προθέσεις, ενόψει και της ανάληψης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.


Με αφορμή ακριβώς τον θεσμό της ΠΠΕ και την οικονομική κρίση «όχι ως ανασταλτικό παράγοντα αλλά ως γενεσιουργό αιτία», όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο η πρόεδρος της Ex-Artis, Ντανιέλλα Πιστέντη-Μούγιαννου, η Κίνηση ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και όλο αυτό το διάστημα ετοίμαζε το πλαίσιο δράσης της. Γνωρίζοντας μάλλον καλά τα τεκταινόμενα στον χώρο του πολιτισμού, η Ex-Artis κινείται ήδη με επαγγελματισμό: Εκτός από το διοικητικό της συμβούλιο, αναγνώρισε πως υπάρχει η ανάγκη και καλλιτεχνικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από εννέα καλλιτέχνες και ιστορικούς της τέχνης κυρίως.


EX_ARTIS3
«Βάλαμε τον πήχη πολύ ψηλά, αλλά εύχομαι να φανούμε αντάξιοι των στόχων που θέσαμε», ανέφερε η πρόεδρος της πολιτιστικής κίνησης Ex-Artis στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου. ΦΩΤΟ © ΓΙΑΝΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΕΧ-ARTIS


Το δ.σ. αποτελείται από την πρόεδρο κ. Πιστέντη-Μούγιαννου, τον αντιπρόεδρο εικαστικό Ρήνο Στεφανή, τον γραμματέα πολιτικό μηχανικό Στέλιο Σοφόκλη, την ταμία Αμαλία Πικρίδου, ενώ ως εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε η Ελίζα Χριστοφόρου.


Στην πλειονότητά τους, τα μέλη του Ex-Artis συμμετείχαν ενεργά στην ομάδα εθελοντών για τη δημιουργία του φακέλου διεκδίκησης της Πάφου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία γέννησε και την επιθυμία για τη δημιουργία του Ex-Artis.



Ο πήχης ψηλά


«Υπάρχει πολλή αγάπη και ενθουσιασμός για αυτό που κάνουμε», ανέφερε η πρόεδρος της Ex-Artis στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, το απόγευμα Σαββάτου στο ξενοδοχείο Αξιοθέα, στην Πάφο.


«Βάλαμε τον πήχη πολύ ψηλά, αλλά εύχομαι να φανούμε αντάξιοι των στόχων που θέσαμε».


Πράγματι, η Ex-Artis έθεσε μια σειρά από σημαντικούς στόχους οι οποίοι είναι και αναγκαίοι για την πόλη της Πάφου. Μέσα από τις πρώτες της δράσεις, πάντως, φαίνεται να βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αφού η ανάπτυξη και προώθηση του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, της έρευνας και της παιδείας είναι στις προτεραιότητες της νέας αυτής πολιτιστικής κίνησης.



Αρχή με διάλεξη


Ήδη στις 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις μια διάλεξη του δρος Νικόλα Μπακιρτζή, ιστορικού της αρχιτεκτονικής και επίκουρου καθηγητή στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου, με θέμα «Η αρχιτεκτονική στην τέχνη: σκηνογραφώντας το κυπριακό τοπίο».


 

Η έκθεση


Η πρώτη μεγάλης κλίμακας δράση, όμως, θα έρθει τον Οκτώβριο, οπότε προγραμματίζεται μια έκθεση σύγχρονης τέχνης μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου. Η έκθεση έχει τίτλο «Καλλιέργειες και θεραπείες, από την κυπριακή αρχαιότητα έως την σύγχρονη τέχνη» και την επιμελείται η δρ Νίκη Λουϊζίδη, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας της τέχνης ΑΣΚΤ και επισκέπτρια καθηγήτρια του τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.


EX_ARTIS1
H Νίκη Λουϊζίδη [κέντρο] με τους καλλιτέχνες σε συνάντησή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου. Διακρίνονται από αριστερά ο Ευριπίδης Ζαντίδης, ο Ανδρέας Σάββα, ο Ρήνος Στεφανή και δίπλα του η Σούζαν Βάργκας. ΦΩΤΟ ©ΓΙΑΝΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΕΧ-ARTIS


Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο σε συνεργασία με το τμήμα Αρχαιοτήτων ενώ ενδέχεται να ταξιδέψει αργότερα και εκτός συνόρων. Στην έκθεση, με αφορμή την οποία θα δούμε και την αναζωογόνηση τού εν πολλοίς παραμελημένου Μουσείου (θα ανοίγει, μάλιστα, και Σαββατοκύριακα), θα παρουσιαστούν έργα 13 Ε/κύπριων, ενός Τ/κύπριου και μιας Δανής καλλιτέχνιδας. Μεταξύ άλλων θα δούμε έργα των Νίκου Χαραλάμπους, Κατερίνας Ατταλίδου, Μαριάννας Κωνσταντή, Γιάννου Οικονόμου, Ουμίτ Ινατσί και άλλων.


«Στο μουσείο της Πάφου ανακάλυψα ένα αρχαιολογικό εύρημα -απ’ ό,τι φαίνεται μοναδικό ως προς τη φύση του- το οποίο όχι μόνο με ενέπνευσε αλλά μου προξένησε και μεγάλη συγκίνηση», ανέφερε η δρ Νίκη Λουϊζίδη, παρουσιάζοντας το σκεπτικό της έκθεσης.


«Επρόκειτο για μια σύγχρονα σχεδιασμένη ανθρώπινη φιγούρα, τοποθετημένη σε βιτρίνα τοίχου, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένες κεραμικές θερμοφόρες με στόμιο για να υποδέχονται -προφανώς για θεραπευτικούς σκοπούς- καυτό νερό ή λάδι. Το πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι αυτά τα κεραμικά αγγεία που προσαρμόζονταν στους αρχαίους χρόνους -όταν η Πάφος ήταν πρωτεύουσα της νήσου και διάσημο ιατρικό κέντρο- πάνω στα ανθρώπινα μέλη, ήταν αριστοτεχνικά δουλεμένα, σύμφωνα με την ιδιαιτερότητα του κάθε οργάνου: κεραμικές θερμοφόρες για αυτιά, χέρια, παλάμες, γεννητικά όργανα, γόνατα... Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα μιας έκθεσης η οποία θα στηρίζεται στην έννοια της ασθένειας, του σωματικού και ψυχικού τραύματος (γιατί όχι και πολιτιστικού;) αλλά και της θεραπείας».


Παράλληλα με την έκθεση προγραμματίζεται η δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος εικαστικής αγωγής για μαθητές δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης αλλά και επισκέπτες του Μουσείου, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά υλοποίηση ενός κύριου στόχου της Ex-Artis για την εκπαίδευση και την καλλιέργεια της κουλτούρας στα παιδιά, τους νέους και τους ενήλικες πολίτες της πόλης της Πάφου.


Σχέση με το Pafos2017


Όσο για τη σχέση της Ex-Artis με το Pafos2017, πέρα από το ότι κάποια μέλη της συνέβαλαν καθοριστικά στη διεκδίκηση και απόκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας, δουλεύοντας στενά με τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή Σπύρο Πίσυνο, στέκονται μάλλον δίπλα παρά απέναντι στον θεσμό. Διατηρούν, όμως, την ανεξαρτησία τους, η οποία τους παρέχει ελευθερία κινήσεων, ευελιξία και χορηγίες, καθώς δεν χρειάζεται να εξαρτώνται από τα πενιχρά -στο παρόν στάδιο- κονδύλια του Pafos2017.






Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ