Δυνητικό Μουσείο Κυπριακής Τέχνης στο διαδίκτυο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.3.2015


Μπαίνεις στο διαδίκτυο και μαθαίνεις για την μοντέρνα και σύγχρονη κυπριακή τέχνη: αυτό προσφέρει το Δυνητικό Μουσείο, ένα πρότζεκτ που στόχο έχει να αναδείξει την τέχνη της Κύπρου μέσα σε τρεις διαφορετικούς και εμβληματικούς πολιτιστικούς χώρους.


Το πρότζεκτ παρουσιάζεται στις 20 Μαρτίου 2015 στο ισόγειο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, στη Λευκωσία, από την επιμελήτριά του δρ Έφη Κυπριανίδου.


Πρώτα στην οικία του Χατζηγεωργάκη


Ο πρώτος Δυνητικός Περίπατος πραγματοποιήθηκε στο Εθνογραφικό Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την Ομάδα Παραγωγής Δυνητικών Περιπάτων και το ΕΚΑΤΕ, με την ευγενή χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τη σύμπραξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και με την εθελοντική εργασία μελών της ομάδας παραγωγής.


Είναι ο πρώτος στο είδος του στην Κύπρο και αποτελεί ένα εξαίρετο εργαλείο προβολής της εικαστικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Η επιμελήτρια του Δυνητικού Περιπάτου, δρ Έφη Κυπριανίδου, μελέτησε το έργο των Κυπρίων καλλιτεχνών γεννηθέντων την περίοδο 1870 – 1920 (από τη λεγόμενη «Α’ γενιά Κυπρίων Καλλιτεχνών», Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) και εντόπισε αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα έργα τους.


Συγκεκριμένα, επιλέγησαν έργα των Νίκου Νικολαΐδη, Ανδρέα Θυμόπουλου, Βασίλη Βρυωνίδη, Μιχαήλ Κκάσιαλου, Ιωάννη Κισσονέργη, Τάκη Φραγκούδη, Σολωμού Φραγκουλίδη, Αδαμάντιου Διαμαντή, Λουκίας Νικολαϊδου-Βασιλείου, Γεώργιου Πολυβίου Γεωργίου, Βίκτωρα Ιωαννίδη, Τηλέμαχου Κάνθου, Κώστα Στάθη, Γιώργου Μαυροϊδη, Χαρίλαoυ Δίκαιου, Κώστα Αβερκίου, Ανδρέα Ασπρόφτα, Περσεφόνης Τζήρου-Ξενάκη, Mehmet Necati, Olga Rauf, Cevded Cagdas, Φώτου Χατζησωτηρίου, Ξάνθου Χατζησωτηρίου.


Πρόκειται για περισσότερα από 30 έργα που βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού και σε αριθμό ιδιωτικών συλλογών.


Ο δυνητικός περιηγητής μπορεί να δει το κτήριο εξωτερικά αλλά και να πλοηγηθεί στο χώρο του αρχοντικού εσωτερικά.


Με ειδικό χάρτη κάτοψης πάντα παρόντα στην οθόνη του που τον κατευθύνει στα διάφορα δωμάτια του Αρχοντικού με βέλη κατεύθυνσης, μπορεί να δει τους πίνακες τόσο ενσωματωμένους στο διάκοσμο του Αρχοντικού, αλλά και να επιλέξει να τους «φέρει κοντά» πατώντας πάνω σε καθέναν από αυτούς προκειμένου να θαυμάσει κάθε λεπτομέρεια του χρώματος και του περιεχομένου του.


Τα κείμενα για τη συγκεκριμένη περίοδο της κυπριακής τέχνης, τους καλλιτέχνες και το Μουσείο Χατζηγεωργάκη μπορούν να επιλέγονται από τον περιηγητή με το ίδιο τρόπο,
πατώντας πάνω στο κείμενο της οθόνης για μεγέθυνση.



Η εμπειρία του Δυνητικού Περιπάτου εδώ!



Σαν εικαστικό αρχείο


Κατά τον τρόπο αυτό, ο Δυνητικός Περίπατος συμβάλλει στην εξέλιξη της δημιουργίας ενός σύγχρονου, εύχρηστου και ουσιαστικού Εικαστικού Αρχείου - που μέχρι τώρα απουσίαζε από την Κύπρο, που θα εξυπηρετεί επισκέπτες, ερευνητές, μαθητές και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία της κυπριακής τέχνης.


Η παρουσίαση


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κώστας Καδής, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κος Παύλος Παρασκευάς, η Ομάδα Παραγωγής Δυνητικών Περιπάτων και το ΕΚΑΤΕ θα παρουσιάσουν τον Α’ Δυνητικό Περίπατο στη Νεότερη και Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη με τίτλο “Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση: Όψεις της Α’ γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών”, στις 20 Μαρτίου 2015 στις 12:30μ.μ. στην αίθουσα Τελετών των Πολιτιστικών Υπηρεσιών [λεωφ. Ιφιγενείας, Λευκωσία].


Πρόγραμμα




  • Χαιρετισμός, δρ Κώστας Καδής, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού




  • Χαιρετισμός, κος Παύλος Παρασκευάς, Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών




  • Χαιρετισμός, δρ Δέσπω Πηλείδου, Αν. Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων




  • Πρόλογος, δρ Άννα Μαραγκού, Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης




  • Παρουσίαση του προγράμματος Δυνητικών Περιπάτων, δρ Έφη Κυπριανίδου, επιμελήτρια




  • Παρουσίαση της παραγωγής, κος Χρίστος Αβραάμ, Αντιπρόεδρος ΕΚΑΤΕ




  • Δυνητικό μουσείο τέχνης: Ένας διαδραστικός πολυχώρος μάθησης και δημιουργίας, δρ Φωτεινή Λάρκου, Λειτ. Π.Ι




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ