Έργα της συλλογής Καλφαγιάν στο Λεβέντειο Μουσείο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 31.3.2014

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του για το 2014, παρουσιάζει την έκθεση «ΟΨΕΙΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ από τη Συλλογή Καλφαγιάν».


Η έκθεση εγκαινιάζεται την Δευτέρα 7 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.


Η παρουσία των Αρμενίων στην Κύπρο από τον 6ο αιώνα μ.Χ. είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την ιστορία  και την τύχη του νησιού και των κατοίκων του. Το γεγονός αυτό και οι στενοί δεσμοί της οικογένειας  Καλφαγιάν με την Κύπρο από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60, οδήγησαν στην απόφαση να  πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, η οποία σε άλλη μορφή και μέγεθος πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.


Η έκθεση παρουσιάζει όψεις της αρμένικης τέχνης από τα τέλη του 16ου μέχρι τον 19ο αιώνα με αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας, από τη Συλλογή της Oικογένειας Καλφαγιάν. Περιλαμβάνει επίσης κειμήλια από τη συλλογή της Αρχιεπισκοπής των Αρμενίων Κύπρου.


9-1-09  008
Κανάτι από χαλκό και σμάλτο. Διακόσμηση με πολύχρωμα σμάλτα και επιχρύσωση, 1776.


5-2-09 034
Ιερατικό κάλυμμα κεφαλής, από επιχρυσωμένο ασήμι. Προοριζόταν για ιερέα ή αρχιμανδρίτη, 17ος αιώνας.



15-1-09 048
Κύπελλο από επιχρυσωμένο ασήμι, με επισμάλτωση. Φέρει στον πυθμένα ανάγλυφη παράσταση με τον «Αμνό του Θεού», 18ος αιώνας.  


23-12-08  016
Πιάτο εφυαλωμένο κεραμικό Κιουτάχειας με γυναικεία μορφή, 18ος αιώνας.


Η Συλλογή Καλφαγιάν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σπάνια εκκλησιαστικά και κοσμικά αντικείμενα, όπως χειρόγραφα, υφάσματα, εξαιρετικά κεραμικά κυρίως τύπου Κιουτάχειας, πορσελάνινα αντικείμενα από την Κίνα και άλλα αντικείμενα μέσα από τα οποία αποκαλύπτονται ποικίλες όψεις και πτυχές της αρμενικής ιστορίας.


Τα αντικείμενα της Συλλογής είτε κατασκευάστηκαν από Αρμένιους καλλιτέχνες και τεχνίτες είτε ανήκαν σε Αρμένιους, όπως μαρτυρούν επιγραφές τους. Πολλά από τα εκθέματα αποτελούν δωρεές σε ναούς.


Η συγκεκριμένη συλλογή άρχισε να δημιουργείται την εποχή του Μεσοπολέμου με κυρίως αρμένικα αντικείμενα πάσης φύσεως από μέλη της οικογένειας τα οποία ένιωθαν την ανάγκη να διασώσουν την ιστορία και τη μνήμη του αρμενικού πολιτισμού. Οι σημερινοί απόγονοι της οικογένειας, εγκατεστημένοι στη Θεσσαλονίκη, με ενεργό παρουσία στην ελληνική και αρμενική κοινωνία της πόλης, συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και αγάπη τον εμπλουτισμό της Συλλογής.


+ Η τελετή εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 και ώρα 19:30 στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.


Διάρκεια Έκθεσης: 7 Απριλίου 2014 – 30 Ιουνίου 2014


Για πληροφορίες: Τηλ: +357 22661475 ή με email: info@leventismuseum.org.cy.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Παραπέτασμα Ιερού Βήματος, τυπωμένο σε βαμβακερό ύφασμα, 19ος αιώνας.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ