«Δεν θα υλοποιηθεί η απόφαση» λέει η Εκκλησία της Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.3.2015

Σαράντα εννέα κειμήλια στον αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν και 34 στην Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να επιστρέψει το Εφετείο του Μονάχου.


«Η απόφαση όμως», σε σχέση με τα 49 κειμήλια προς τον Ντικμέν «δεν θα υλοποιηθεί γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε ήδη την δημοπράτησή τους μέσω της νομικής οδού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ.


«Όλα τα κειμήλια θα διεκδικηθούν και θα ανακτηθούν απο την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς την καταβολή άλλων χρημάτων δεδομένου ότι ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος οφείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία ποσό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε την απόδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία προς επαναπατρισμό 34 κειμηλίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τοιχογραφίες από την Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, το ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και στη Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας, τρία ζεύγη βημοθύρων απο τη Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, τη Μονή της Παναγίας της Καντάρας και τον Άγιο Δημητριανό στο Δάλι, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο (18ος αιών.) της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου και χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αιών.) από τη Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας.

Επαναπατρίζονται επίσης δέκα προϊστορικές αρχαιότητες που προέρχονται από τη συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου τον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας και άλλα.

Για τα υπόλοιπα 49 αντικείμενα (εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας και προϊστορικές αρχαιότητες) το δικαστήριο έκρινε ως μη επαρκή την τεκμηρίωση τους και αποφάσισε την παραχώρηση τους στον Τούρκο αρχαιοκάπηλο.

Οπως σημειώνεται, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία του επαναπατρισμού των 34 κειμηλίων στην Κύπρο η οποία θα ολοκληρωθεί περίπου σ’ ένα μήνα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τασούλα Χατζητοφή, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α', Rob Polak (Ολλανδός δικηγόρος) και μέλη της αστυνομίας του Μονάχου με κυπριακά κειμήλια στο Μόναχο, 1997 ©WALK OF TRUTH

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ