Με αφορμή τη συμπλήρωση τετρακοσίων χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστότερου ως Ελ Γκρέκο, μια σειρά από εκδηλώσεις παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό παγκοσμίως, με επίκεντρο το Τολέδο, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη γενέτειρά του, Κρήτη, αλλά και στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.
«Θα ήταν παράλειψη η Κύπρος, μια χώρα που έχει παράλληλη ιστορία με τον τόπο καταγωγής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, να μην συμμετάσχει σε αυτούς τους εορτασμούς», αναφέρει σχετικά η Μαρία Παφίτη, ιστορικός τέχνης και ερευνήτρια σχετικά με το έργο του Ελ Γκρέκο.
Οι εκδηλώσεις στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη συλλογή της οποίας βρίσκεται ένα από τα έργα του Ελ Γκρέκο όπου απεικονίζεται ο Αγιος Φραγκίσκος, και στο Δημοτικό Μουσείο Thalassa της Αγίας Νάπας.
Η εκδήλωση στην Αγία Νάπα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Μαΐου και χωρίζεται σε δύο μέρη:
ο Robin Cormack, επίτιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Cambridge της Αγγλίας, θα δώσει μια ομιλία με θέμα «Το πολυδιάστατο πρόσωπο του Ελ Γκρέκο».
Ο καθηγητής Κόρμακ θα παρουσιάσει μιαν άλλη πλευρά του Ελ Γκρέκο, αφού η εικαστική του δημιουργία στα χρόνια που έζησε στην Κρήτη ήταν αλληλένδετη και με άλλα είδη πολιτιστικής παραγωγής, όπως η λογοτεχνία και η μουσική.
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Σεφέρη [Δοκιμές, Α’, σελ. 299] «… η Κρητική Αναγέννηση έδωσε δύο καρπούς που θα ήταν αρκετοί για να τιμήσουν τόπους πολύ μεγαλύτερους από αυτό το νησί. Μια έντονη προσωπικότητα, τον Θεοτοκόπουλο. Και τον Ερωτόκριτο με δεκαπεντασύλλαβες φράσεις, που είναι ικανές να εκφραστούν με τέτοια ακρίβεια».
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και το μουσικό του σχήμα αναλαμβάνουν το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου [1553-1614] «Ερωτόκριτος», μελοποιημένα κι εκτελεσμένα κατά παραγγελία του Μάνου Χατζιδάκι από τον Κρητικό μουσικό Λουδοβίκο των Ανωγείων. Ο ίδιος υπογράφει και ένα τραγούδι στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο» [2007].
Στη Λευκωσία θα επαναληφθεί μόνο η ομιλία του καθηγητή Κόρμακ, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στις 7 Μαΐου.
Το έργο του Θεοτοκόπουλου με τον Άγιο Φραγκίσκο, το οποίο βρίσκεται στην Συλλογή του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και παρουσιάζεται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη Λευκωσία.
+ Εκδήλωση για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας Thalassa στις 6 Μαΐου, στις 19:30. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο.
Η διάλεξη στο Λεβέντειο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου. Πληροφορίες τηλ. 22668838.
ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ελ Γκρέκο, Pieta [το έργο βρίσκεται στη συλλογή του Ιδρύματος Νιάρχου]
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.