Στιγμές στην ιστορία μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 6.5.2014

Στιγμές στον χρόνο και τον χώρο της Νορβηγίας παρουσιάζουν μέσα από την προσωπική τους φωτογραφική ματιά η Andrea Gjestvang και η Hebe Robinson, σε μια κοινή έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6.


Τη φωτογραφική δουλειά δύο φωτογράφων από τη Νορβηγία φιλοξενεί την Δευτέρα, 12 Μαΐου, το Κέντρο Φωτογραφίας 6x6 σε συνεργασία με την πρεσβεία της Νορβηγίας, το «EEA & Norway Grants» και το «Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας».



Τραυματική Ουτόγια


Πρόκειται για τις φωτογράφους Andrea Gjestvang και Hebe Robinson, οι οποίες καταπιάνονται στη δουλειά τους με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία:


H Gjestvang θα παρουσιάσει τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο One Day In History (Μια μέρα στην Ιστορία), η οποία συνδέεται άμεσα με τη βομβιστική επίθεση στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, στις 22 Ιουλίου 2011: αυτή η ημερομηνία έχει χαραχτεί στη συλλογική και στην ιστορική μνήμη της χώρας για πάντα. Την ημέρα εκείνη ένα αυτοκίνητο-βόμβα κατέστρεψε ένα οικοδομικό τετράγωνο με κυβερνητικά κτήρια στο Όσλο. Λίγες ώρες αργότερα, 69 νεαρά άτομα εκτελέστηκαν σε μια πολιτική κατασκήνωση στο νησί. Το 2012 η φωτογράφος τράβηξε τα πορτρέτα των νέων οι οποίοι επέστρεψαν στο οικείο περιβάλλον τους. Η εφηβεία είναι η εποχή των ονείρων, των προσδοκιών και της φαντασίας. Tι συμβαίνει στη ζωή ενός εφήβου όταν τη θέση των θεμάτων που τον απασχολούν καθημερινά παίρνει ο φόβος να μη σε πυροβολήσουν, η απώλεια φίλων και συγγενών, οι εφιάλτες και τα σωματικά τραύματα;


HEBE_ROBINSON


Ήχοι από το παρελθόν


Η Hebe Robinson παρουσιάζει τη δουλειά της με τίτλο Echoes: Γύρω στο 1950, σε ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι στο Lofoten, στα βόρεια της Νορβηγίας, οι κάτοικοι εισέπραξαν από την κυβέρνηση ένα ποσό για να αφήσουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε πιο κεντρικές περιοχές. Σήμερα, 60 χρόνια αργότερα, οι περιοχές αυτές έχουν ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον. Αν όμως κανείς τις εξετάσει καλύτερα θα δει κατάλοιπα από την παλιά ζωή της περιοχής: πέτρινους φράχτες και θεμέλια σπιτιών, κρυμμένα μονοπάτια και ίχνη κήπων με βότανα και λουλούδια.


Και οι δύο εκθέσεις παρουσιάστηκαν στο κύριο πρόγραμμα εκθέσεων του Athens Photo Festival 2013, του κορυφαίου φεστιβάλ φωτογραφίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και παράλληλα στη Δημοτική Πινακοθήκη της ελληνικής πρωτεύουσας, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2013.



+ Το αφιέρωμα στη νορβηγική φωτογραφία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 12 Μαΐου στις 19:00 στο Φωτογραφικό Κέντρο 6Χ6 στη Λεμεσό. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο επίτιμος πρόξενος της Νορβηγίας στην Κύπρο Παναγιώτης Αντωνιάδης.


Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 7 Ιουνίου 2014.


Το Κέντρο Φωτογραφίας 6x6 βρίσκεται στην οδό Ηπείρου 19, στη Λεμεσό (παράλληλος Ανεξαρτησίας) και λειτουργεί καθημερινά 09:00 - 18:00 και Σάββατο 10:00 - 13:00. Πληροφορίες τηλ. 25354810 και www.centreforphotography6x6.com


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ