Με κοινό άξονα «Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν», τα μουσεία σε όλο τον κόσμο -και στην Κύπρο- γιορτάζουν και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, όπως ορίστηκε η 18η Μαΐου.
Για τα πλείστα μουσεία, η γιορτή είναι διπλή, αφού και η 17η Μαΐου είναι η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, με αποτέλεσμα τα κτήρια όπου φυλάσσεται η πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας και του κόσμου ολόκληρου να ανοίγουν τις πόρτες τους το μαγιάτικο βράδυ για να υποδεχτούν τους επισκέπτες.
Το Κυπριακό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), κάτω από την ομπρέλα του οποίου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις της Ημέρας και Νύχτας Μουσείων, ανακοίνωσε τις εκδηλώσεις του -πάντα με ελεύθερη είσοδο στο κοινό- ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να γνωστοποιηθούν και άλλες δράσεις σε μουσεία της χώρας.
Οι εκδηλώσεις
Οι εορτασμοί ξεκινούν στις 15 Μαΐου στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, όπου θα προβληθεί στις 20:00 ένα ντοκιμαντέρ για το Κυπριακό Μουσείο, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το τμήμα Αρχαιοτήτων.
Την Παρασκευή 16 Μαΐου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (τηλ. 22128157, www.boccf.org) θα εγκαινιαστεί στις 19:30 περιοδική έκθεση με τίτλο «Κυπριακά Χαρτονομίσματα. Ιστορία - Τέχνη - Περιβάλλον από τις Συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας Κύπρου».
Το πρωί της ίδιας μέρας (08:30-12:15), το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας Thalassa (τηλ. 23816366, www.thalassamuseum.org.cy) θα παρουσιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στην Αγία Νάπα τη θαλασσοφίλητη, Καράβι της Κερύνειας, άνοιξε πανιά!»
Το Σάββατο 17 Μαΐου, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Tο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία (22865854, www.mcw.gov.cy/da) θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί και μέχρι τις 11 το βράδυ. Στις 11:00, 16:00 και 17:00 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και θα ακολουθήσει στις 18:00 και ξανά στις 19:30 μια περφόρμανς εντός του μουσείου σε χορογραφία του Pascal Caron. Στις 19:00 θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Το Σώμα: βιωματικές εμπειρίες στην αρχαία Κύπρο», στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου αλλά και η εικαστική πρόταση «Curating Body», της Μαρίας Λοϊζίδου. Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Μουσείου.
Το Σάββατο θα ανοίξει τις πόρτες της και η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης (τηλ. 22458228), στις 19:00, με μια συζήτηση και ξενάγηση γύρω από επιλεγμένα έργα της κρατικής συλλογής, από τους Χριστίνα Λάμπρου (ερευνήτρια), Έλενα Πάρπα (ερευνήτρια) και Πόλυ Πεσλίκα (ζωγράφο/εκπαιδευτικό). Θα ακολουθήσει στις 20:30 μουσική από το τοπικό συγκρότημα Monsieur Doumani και δεξίωση στον κήπο της Κρατικής Πινακοθήκης.
Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά και τα Μουσεία Αγώνος (με ξενάγηση και προβολή ταινίας στις 18:00), Αγίας Νάπας Thalassa (με εγκαίνια της έκθεσης MARLISCO: Έκθεση για τα σκουπίδια της θάλασσας), Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (τηλ. 22430008, www.makariosfoundation.org.cy), με ξενάγηση στις 10:00 στην έκθεση των Επαναπατρισθέντων Θησαυρών και η Λεβέντειος Πινακοθήκη (τηλ. 22668838, www.leventisgallery.org), με ξενάγηση στις 11:οο στην έκθεση «Απεικονίσεις και Αναπλάσεις: οι πρωτοπόροι της Κυπριακής Τέχνης» από την δρ Ελένη Νικήτα. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις 15:00 με τίτλο 1 Χ 6: Ταξιδεύουμε στον Κόσμο της Πινακοθήκης: ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους στην είσοδο της Λεβεντείου Πινακοθήκης.
Το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου πραγματοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις 10:00 μέχρι τις 12:00 με τίτλο «Ανακαλύπτω το Δημοτικό Σχολείο μιας άλλης εποχής».
Την Κυριακή 18 Μαΐου, οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:
Το Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (Οικία Χατζηγεωργάκη, οδός Πατριάρχου Γρηγορίου 20, τηλ. 22305316) θα ανοίξει στις 18:30 για τις Παραμυθίες: αφήγηση παραμυθιών με μουσική, για μικρούς και μεγάλους. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο μουσείο στις 19:30 και δεξίωση στον κήπο του Μουσείου στις 20:30, με ζωντανή μουσική από την Καίτη Οικονομίδου.
Στο Κυπριακό Μουσείο, στις 10:00 το πρωί, η Μαρία Λοϊζίδου θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση Curating Body.
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Θα προσφέρει ξεναγήσεις διάρκειας μιας ώρας, στην έκθεση «Όψεις της Αρμενικής Τέχνης: η συλλογή Καλφαγιάν», στις 15:00 και στις 20:00. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 9-13 ετών θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, με θέμα «Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην ιστορία και την τέχνη του αρμενικού λαού» (τηλ. 22661475, 22671997, www.leventismuseum.org.cy)
Το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου τιμούν τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε εκδήλωση ανοικτή στο κοινό, κατά την οποία θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γάλλου σκηνοθέτη Nicolas Philibert «La ville Louvre» («Η πόλη Λούβρο») στις 19:00. Της προβολής θα προηγηθεί ξενάγηση στους χώρους του μουσείου. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα παρασκήνια του Μουσείου του Λούβρου, των εργασιών και προετοιμασιών που απαιτούνται για τη λειτουργία του, όλων αυτών δηλαδή, που ο επισκέπτης δεν έχει τη δυνατότητα να δεί κατά την επίσκεψή του. Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην ελληνική γλώσσα στις 18:00 και στην αγγλική γλώσσα στις 18:30. Η προβολή του ντοκιμαντέρ “La Ville Louvre”, σε σκηνοθεσία Nicolas Philibert (1990, 85′) προβάλλεται στις 19:00. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην αγγλική του έκδοση. (τηλ. 22466014)
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου διοργανώνει ξεναγήσεις στα Μουσεία και τις Εκθέσεις του Ιδρύματος, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το Ίδρυμα θα είναι ανοιχτό από τις 11 το πρωί και το πρόγραμμα ξεναγήσεων έχει ως εξής: 11:00 & 16:00 Μουσείο Συλλογής Αρχαιοτήτων Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη / 11:30 & 16:30 Μουσείο Ιστορίας Κυπριακής Νομισματοκοπίας / 12:00 & 17:00 Έκθεση «Κυπριακά Χαρτονομίσματα» / 12:30 & 17:30 Έκθεση «Κύπρος και Γεωλογία». Θα ακολουθήσει κυνήγι θησαυρού και εικαστικές δραστηριότητες για παιδιά στις 11:00 και ξανά στις 16:00. Δηλώστε συμμετοχή στο Κυνήγι Θησαυρού και στις Εικαστικές Δραστηριότητες αποστέλλοντας το έντυπο συμμετοχής στο: info@cultural.bankofcyprus.com ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 22128157.
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη πραγματοποιεί ξενάγηση με τίτλο «Ένα ταξίδι στον κόσμο των λουλουδιών της Συλλογής του Παρισιού», στις 10:30, από την επιμελήτρια της Συλλογής, δρ Μυρτώ Χατζάκη. θα πραγματοποιηθεί μουσικό πρόγραμμα από τη Μουσική Ακαδημία ARTE με το έργο του Joseph Bodin de Boismortier (1689- 1755): Έξι Σονάτες για Δύο Φλάουτα εργ. 1 (Ντουέτο Φλάουτων: Άννα Παύλου, Χριστιάνα Νικολαΐδου). Θα ακολουθήσει ξενάγηση, στις 11:30, στην έκθεση «Απεικονίσεις και Αναπλάσεις – οι Πρωτοπόροι της Κυπριακής Τέχνης» από την επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής, δρ Ελένη Νικήτα και στις 15:30 ξενάγηση με τίτλο «Ένα Ελληνικό Ταξίδι» από την συνεργάτιδα της Λεβεντείου Πινακοθήκης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος, κυρία Μαρία Κατσανάκη. Μουσικό Πρόγραμμα από τη Μουσική Ακαδημία ARTE με διασκευές ελληνικών τραγουδιών για φωνή και κρουστά. Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 1 Χ 6 Ταξιδεύουμε στον Κόσμο της Πινακοθήκης: ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους στην είσοδο της Λεβεντείου Πινακοθήκη. Για τις ξεναγήσεις, δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 22668838, Δήμητρα Αντωναρά ή στο email info@leventisgallery.org. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 από τις 10:00 μέχρι τις 22:00, η είσοδος στη Λεβέντειο Πινακοθήκη θα είναι δωρεάν.
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου (τηλ.: 22 432578, www.cypriotstudies.org, cypriotstudies@gmail.com) πραγματοποιεί ένα εκτενές πρόγραμμα με ξεναγήσεις και δράσεις από τις 9 το πρωί και μέχρι τις 10 το βράδυ. Ξεναγήσεις στην ελληνική γλώσσα στις 9:00, 12:00 15:30, 18:30 και στην αγγλική στις 12:30 και στις 17:00 / Αναβίωση Παραδοσιακών Χειροτεχνίων, συνδιοργάνωση με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: 10:00-14:00, 15:00-19:00 / Κατασκευή ‘Βρουκαλιού’ (σαρώθρου) με τον Κώστα Αντωνίου: 10:00 – 12:00 / Παρουσίαση Συντήρησης Μουσειακών Αντικειμένων με την Κωνσταντίνα Χατζηβασίλη: 10:00 – 12:00 / Επίδειξη κατασκευής πλαγίαυλου (Πιθκιαύλι), με τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους: 15:00 – 18:00 / Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών της Κύπρου από την ομάδα αφήγησης Παραμυθίες: 10:00 – 10:30 / Εργαστήριο ‘Βελόνι’ με την Κυριακή Κώστα: 10:00 – 12:00 / Εργαστήριο ‘Βελονάκι (Σμιλί)’ με την Μαρία Ροκόπου: 16:00 – 19:00 / Εργαστήριο Γλυπτικής με τον Παναγιώτη Πασάντα: 10:30 – 12:00, 14:30 – 16:00, 16:30 – 18:00 / ‘Αρχαίων Τέχνεςʼ. Εργαστήριο αγγειοπλαστικής με τον Ανδρέα Φασουλίδη: 14:00 – 15:00, 15:30 – 16:30 / Χειροτεχνίες για παιδιά με την Κατερίνα Αθηαινίτου και τους εθελοντές μας: 9:00 – 13:00, 14:00– 18:30 / Κυπριακά παραδοσιακά παιχνίδια: 9.00-16.00 / Παράσταση Θεάτρου Σκιών με τον Πάμπο Χαραλάμπους – ‘Το μολυσμένο δέντρο’ 11:45 – 12:45 και με τον Θοδωρή Κωστιδάκη – ‘Ο γάμος του Μπάρμπα Γιώργου και ο Καραγκιόζης νύφη’ 20:00 – 21:00 / Γευσιγνωσία Κυπριακών παραδοσιακών εδεσμάτων, με την Παρασκευή Σολωμού 9:00 – 19:00 / Παρασκευή τραχανά με την Τασούλα Ολυμπίου 16:00 – 17:00 / Εικαστική Έκθεση στο πλαίσιο του συμμετοχικού προγράμματος Κύπρος-Ξανά! (Re-Cyprus!) Συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού-Πανεπιστήμιο Frederick - εγκαίνια στις 19:00 / Επιλογές από τη Μουσική Παράδοση Κύπρου- Σμύρνης- Κωνσταντινούπολης (Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας-Λάρνακας. Διδ. Χ. Μνάσωνος) 19:00. Απαιτείται κράτηση θέσεων για τα εργαστήρια και τις παραστάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στις δραστηριότητες στο τηλ. 22432578 και στο ηλ. ταχ. cypriotstudies@gmail.com
Στις 19 Μαΐου, το Τοπικό Μουσείο Κουρίου (τηλ. 25932750, 25932753) θα προσφέρει ξενάγηση στις 18:30 και στις 19:45 θα δοθεί μια διάλεξη με τίτλο «Τα κατεχόμενα εκκλησιαστικά μνημεία της Κύπρου και οι προσπάθειες διάσωσής τους», από τον δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου, βυζαντινολόγο. Θα ακολουθήσει συναυλία Ανατολικής/Ελληνικής Μουσικής από τους «ΜΑΚΑΜ ENSEMBLE».
Την ίδια μέρα, το Βυζαντινό Μουσείο θα εγκαινιάσει στις 19:30 έκθεση έργων των μαθητών που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη» και «Ύμνος στην Ελευθερία» που διοργανώθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο και την Πινακοθήκη (2013-2014) σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Τέλος, στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εικαστική δράση «Μη μου άπτου» στην εκκλησία Τιμίου Σταυρού και εκκλησία Παναγίας Καθολικής στο Πελένδρι: πρόκειται για μια έκθεση σε επιμέλεια της δρος Νάτιας Αναξαγόρου, με βυζαντινές αναλογίες στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη.