«ALTER EGO» : Ομαδική έκθεση στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 15.5.2014

Μια ομαδική έκθεση με τίτλο «Alter Ego», και η συμμετοχή 25 καλλιτεχνών οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Μαΐου στο «Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας», την έδρα του Σωματείου Εικαστικών Καλλιτεχνών, εντός του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας.


Την έκθεση επιμελείται η Άντρη Μιχαήλ, ιστορικός Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Αμιέν της Γαλλίας.


Συλλογική εργασία


«Το πρότζεκτ που προτείνουμε είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας των συμμετεχόντων», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης σε σχετικό δελτίο Τύπου. «Θα μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι όσοι συμφωνούσαν με τη βασική ιδέα της συνεργασίας μας, χωρίς καμία αξιολογική κρίση και ιεράρχηση ή ετικέτα».
Η κ. Μιχαήλ αναφέρει ακόμη πως το πρότζεκτ λειτουργεί «πειραματικά» ως προς τη διάσταση της συνεργασίας καλλιτέχνη και επιμελητή, ο οποίος έχει εν προκειμένω τον ρόλο του «συσσωρευτή» της ενέργειας των καλλιτεχνών και γίνεται το σημείο σύγκλισης όλων των προτάσεων.


Ακτιβιστική τέχνη


Όπως εξηγεί η κ. Μιχαήλ, η πρώτη συνάντηση των ενδιαφερόμενων καλλιτεχνών «πήρε τη μορφή ακτιβιστικής συγκέντρωσης και εξαγνιστικής πράξης εξομολόγησης». Συμφωνήθηκε, δε, ότι το πρότζεκτ θα είχε σχέση με τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.


«Ξεκινώντας αυτή τη συνεργασία δεν είχαμε την αυταπάτη ότι επιχειρούσαμε κάτι νέο. Είχαμε απόλυτη συνείδηση του πολλαπλασιασμού τέτοιων δράσεων στον διεθνή κοινωνικοπολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο. Στόχος μας ήταν η εμπλοκή των καλλιτεχνών σε δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα, στη δημιουργία διαλόγου με το ευρύ κοινό και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για διάφορα θέματα που αγγίζουν την κοινωνία».


Αξίζει να σημειωθεί πως ενάντια στην οικονομική κρίση που απείλησε την ολοκλήρωση του πρότζεκτ, οι συντελεστές εργάστηκαν εθελοντικά και με ελάχιστους πόρους για την ολοκλήρωσή του.


ATHINA_ANTONIADOU
Έργο της Αθηνάς Αντωνιάδου


MARLEN_KARLETIDOU


Έργο της Μάρλεν Καρλετίδου


KENTONIS_PAPAHARALAMBOUS
Έργο των Αχιλλέα Κεντώνη και Μαρίας Παπαχαραλάμπους


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ


Αθηνά Αντωνιάδου
Άλκης Χατζηανδρέου
Αντρεάνα Καμπανέλλα
Αχιλλέας Κεντώνης
Έλενα Κούμα
Ελένη Νικοδήμου
Έφη Ανδριανού
Έφη Σαββίδη
Θεόδουλος Γρηγορίου
Ιγνάτιος Μητροφάνους
Ισμήνη Χαχολιάδου
Κάκια Κατσελλή
Κατερίνα Νεοφυτίδου
Κυριακή Κώστα
Κωνσταντίνος Παπαθωμάς
Λία Βογιατζή
Μαρία Γεωργίου
Μαρία Παπαχαραλάμπους
Μαρίνα Κασσιανίδου
Μάρλεν Καρλετίδου
Μελίνα Νικολαΐδη
Μελίνα Σουκιούρογλου
Νικολέτα Παπαμιχαήλ
Χριστίνα Χριστοφή
Χρίστος Αβραάμ


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Εργο της Μελίνας Νικολαΐδη.


+ Εγκαίνια στις 20 Μαΐου στις 19:30 στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας. Πληροφορίες τηλ. 22681088.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ